Stad Kortrijk lanceert scriptieprijs voor studenten

Studenten die een bachelorproef of masterthesis hebben geschreven met een Kortrijkse link kunnen voortaan meedingen naar de Kortrijkse Scriptieprijs. Met dit nieuw initiatief wil het stadsbestuur studenten stimuleren om onderzoek te voeren rond Kortrijkse thema's. De laureaat krijgt een geldprijs van €500 en mag zijn scriptie voorstellen aan de Kortrijkzaan.

Vanaf dit jaar krijgt Stad Kortrijk een nieuwe jaarlijkse traditie, namelijk het uitreiken van een scriptieprijs. Deze prijs wordt toegekend aan een student die het voorgaande academiejaar zijn of haar bachelor- of masterproef heeft ingediend in het Nederlands omtrent een Kortrijks thema. Op deze manier wil Stad Kortrijk academisch talent erkennen en stimuleren om onderzoek te voeren rond Kortrijk.

De beoordeling van de scriptieprijs gebeurt door een jury die bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende vakgebieden binnen de stad. Zij zullen samen adviseren welke thesis uitblinkt in de twee criteria die doorslaggevend zijn voor het winnen van de scriptieprijs. De eerste is de wetenschappelijke kwaliteit van de thesis. De tweede is de link die de scriptie heeft met de stad Kortrijk.

De scriptieprijs komt er op voorstel van raadslid Philippe Dejaegher, die zich hiervoor baseerde op lokale onderzoeksprijzen die al in andere gemeenten bestaan zoals Izegem. Hierna werd door het stadsbestuur een reglement uitgewerkt dat zich richt op de Kortrijkse onderwijspartners. De eerste uitreiking zal nog dit jaar gebeuren. De officiële plechtigheid zal doorgaan eind juni, waar de winnaar de kans krijgt om een publieke toelichting te geven over zijn of haar scriptie tijdens een publieksmoment. Daarop worden alvast alle hoger onderwijsinstellingen en de promotor van de scriptie uitgenodigd, maar het is toegankelijk voor elke geïnteresseerde Kortrijkzaan.

Naast een geldprijs voor de winnaar, wordt de scriptie ook vereeuwigd met een permanente ereplaats in de Centrale Bibliotheek in Kortrijk. Op deze manier kan de scriptie ingezien worden door elke Kortrijkzaan.

Het voorstel om een scriptieprijs in Kortrijk te lanceren leek me meteen een goed idee. Jaar na jaar zien we het aantal studenten in Kortrijk stijgen. Met initiatieven als Start@K mikken we er al langer op om startende ondernemers te stimuleren om in Kortrijk aan de slag te gaan met hun start-up. Met deze scriptieprijs beogen we een gelijkaardig effect: we willen studenten aanmoedigen om al bij de opmaak van hun bachelor- of masterproef bewust een Kortrijks thema te kiezen. Zowel de stad, de onderwijspartner als de student zelf kunnen hier vruchten van plukken. De laureaat krijgt naast een financieel duwtje in de rug bovendien de kans om meer ruchtbaarheid te geven aan zijn of haar onderzoek op een publieksmoment en de winnende scriptie komt ook in de Kortrijkse bibliotheek terecht.  Kelly Detavernier, Schepen van Onderwijs

Inschrijven kan nog tot 15 april 2024 via een mailtje naar kortrijksescriptie@kortrijk.be. Voor meer details over deelnemen en om het volledig reglement te raadplegen, kan je terecht op www.kortrijk.be/student.

Kortrijkse-Scriptieprijs-2024.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL