Vaste tarieven voor taxiritten vanaf station

De omgeving van het station is volop in verandering. In het kader van deze ontwikkelingen en in nauw overleg met de taxisector zet de stad in op het verbeteren van de taxistandplaatsen rond het station. Zo worden vaste tarieven ingevoerd van het station naar bestemmingen binnen de R36 en naar AZ Groeninge.

Met recent de aanleg van een nieuwe ondergrondse parking en de opening van de tunnel, de vergroening van het Conservatorium- en Casinoplein die nu bezig is en de start van de tweede fase van het stationsproject ondergaat de stationsbuurt een ware transformatie. Om een kwaliteitsvolle taxiservice te garanderen vanaf het station voerde de gemeenteraad enkele beslissingen door na overleg met de taxisector. Het doel is om de standplaatsen transparanter en gebruiksvriendelijker te maken voor zowel taxichauffeurs als passagiers.

Herkenbare standplaatstaxi's met vaste tarieven

Een van de maatregelen om de transparantie te verhogen, is het gebruik van herkenbare stickers op alle goedgekeurde en gemachtigde standplaatstaxi's. Deze stickers worden op de voertuigen aangebracht, waardoor de opvolging van de taxi's door PZ VLAS vereenvoudigd wordt. Daarnaast worden vaste tarieven ingevoerd voor ritten vanaf het station naar bestemmingen binnen de R36 of AZ Groeninge. Voor een rit binnen de R36 bedraagt de prijs € 10, een rit naar het ziekenhuis kost voortaan €15.

Vaste tarieven voor ritten vanaf het station naar alle bestemmingen binnen de R36 (€ 10) en naar AZ Groeninge (€ 15) hebben het grote voordeel van duidelijkheid en transparantie. Deze tarieven garanderen een eerlijke dienstverlening voor alle klanten. Wouter Allijns - schepen van economie

Beperking van vergunningen standplaatstaxi's

De taxistandplaatsen aan het station zijn beperkt tot 8 plaatsen. Om te vermijden dat het aanbod aan taxi's de vraag overstijgt, wordt het aantal taxi's dat een vergunning kan aanvragen voor het station beperkt tot 40. Zodra er plaatsen vrijkomen, worden potentiële taxi-exploitanten op de wachtlijst gecontacteerd om, na het succesvol afleggen van een taxi-examen, een plaats te bemachtigen aan het station van Kortrijk. Dit jaar hebben al 5 nieuwe taxi-exploitanten een plek gekregen aan het station, waardoor we momenteel aan het maximum aantal vergunde taxi's zitten.

Taxichauffeurs zijn belangrijke ambassadeurs voor de stad. Ze zijn heel vaak de eerste waarmee bezoekers en toeristen in contact komen. Door de controles die we doen vooraleer we bestuurderspassen en vergunningen verlenen bewaken we de kwaliteit van de taxiservice. De sector is hiervoor zelf vragende partij om een eerlijk speelveld te garanderen. Wouter Allijns - schepen van economie

Handig overzicht van Kortrijkse straattaxi's

Sinds de invoering van de nieuwe wetgeving voor individueel bezoldigd personenvervoer in 2020 zijn er belangrijke veranderingen doorgevoerd in het taxilandschap. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat alle taxi's verplicht zijn om een bepaalde ecoscore te halen voordat ze als taxi kunnen worden ingezet. Bovendien hebben alle chauffeurs van taxi's een speciale bestuurderspas nodig. In Kortrijk hebben alle exploitanten en chauffeurs zich inmiddels aangepast aan deze nieuwe wetgeving. Maar liefst 153 bestuurderspassen, 42 vergunningen en 46 machtigingen voor standplaatsen zijn uitgereikt.

Voortaan kunnen klanten via www.kortrijk.be/taxi een overzicht raadplegen waar alle Kortrijkse straat- en standplaatstaxi's overzichtelijk worden weergegeven. Deze toevoeging komt tegemoet aan de vraag vanuit de hotelsector en evenementen- en beursorganisatoren om de toegankelijkheid van taxidiensten te verbeteren.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL