Start modernisering Sint-Audomaruskerk

De voorbereidende werken voor de herinrichting van de Sint-Audomaruskerk in Bissegem gingen recent van start. De komende weken wordt het gebouw binnenin ontmanteld. De kerk wordt omgebouwd tot een respectvolle ontmoetingsplek voor alle Bissegemnaren. Naast een plek voor liturgie wordt de kerk binnenkort ook de thuishaven van de bib, de academie, politie en het wijkteam. Verenigingen zullen er ruimte krijgen om te vergaderen en elkaar te ontmoeten. De werken duren tot de zomer van 2025.

Fasering

Aannemer Monument Vandekerckhove ging recent van start met de werfinrichting rond Bissegemplaats en de kerk. De komende weken zal men het gebouw binnenin ontmantelen. Dat gebeurt met de grootste voorzichtigheid om belangrijke liturgische voorwerpen niet te beschadigen. De voortrap (kant Bissegemplaats) wordt eerstdaags weggehaald om er een helling van te maken. Op die manier kunnen werfvoertuigen gemakkelijk de kerk in- en uitrijden om de verbouwing zo efficiënt mogelijk uit te voeren. De weekkapel, gelegen langs de Driekerkenstraat, gaat binnenkort tegen de vlakte. Na deze voorbereidende werken plaatst de aannemer vanaf april een torenkraan om de zware werken uit te voeren. In diezelfde periode komt er een kwalitatieve afbakening van de volledige werfzone. 

Wat komt er in de kerk?

De kerk moet een bruisende plaats én trekpleister worden voor jong en oud. Een groot deel van de kerk is daarom voorzien voor polyvalent gebruik. De bibliotheek krijgt er een belangrijke plaats en er komen vergader- en ontmoetingsfaciliteiten voor de Bissegemse verenigingen. Ook het Wijkteam is een belangrijke actor in het verhaal en zal er geregeld activiteiten organiseren. Kinderen kunnen tekenles volgen in de Academie. Ook de Politiezone VLAS krijgt er een stek. Naast al deze diensten blijven ook liturgische activiteiten voor 120 bezoekers mogelijk. Er komt ook een OC-werking in de middenhal, die ingericht kan worden tot een zaal met 50 stoelen. 

In de zomer van 2025 staat de verhuisoperatie gepland. Daarna wordt het oud-gemeentehuis gesloopt en komt er een kwalitatieve groene doorsteek. De kostprijs van de werken bedraagt 5.4 miljoen euro. Het ontwerp is van Architectenbureau NERO en Plano.

Wist je dat … 

  • de bibliotheek elke dag open zal zijn en dat je er de krant zal kunnen lezen
  • er een ‘leestuin’ komt langs de kant van de Driekerkenstraat
  • er een lift voorzien is
  • we de ‘doorsteek’, aan de achterkant van de kerk, vernieuwen en vergroenen
  • er op het dak van de Sint-Audomaruskerk zonnepanelen komen
  • de kerk verwarmd zal worden met een warmtepomp
  • de toegang tot de liturgie in de Driekerkenstraat komt (ter hoogte van de pastorijwoning)
  • de dinsdagmarkt aan de kerk tijdens de werken verhuist naar de Koffiehoekstraat

Meer info

https://www.kortrijk.be/kerkbissegem

Kerk Bissegem
  • jpg
Kerk Bissegem

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL