Conservatorium pakt uit met grote namen tijdens Week van de Piano

In 2023 kocht Stad Kortrijk voor het Conservatorium vier nieuwe vleugelpiano’s en twee nieuwe buffetpiano’s aan. Door deze vernieuwingsoperatie is de piano-infrastructuur van de school voor de komende decennia gewaarborgd. Om dit passend te vieren organiseert het Conservatorium van 24 februari tot 2 maart 2024 een heuse Week van de Piano met veel leerlingen en (inter)nationale pianohelden zoals Jef Neve op het podium.

Ons Conservatorium blijft groeien in leerlingenaantallen en zet zich steeds meer op de kaart. Het is niet meer dan logisch dat ook de infrastructuur blijft mee evolueren. Toen Erik Desimpelaere in 2020 startte als nieuwe directeur van ons Conservatorium, haalden we een getalenteerd pianist binnen. Hij wees ons al snel op de verouderde piano's en we maakten dan ook graag werk om nieuwe piano's aan te kopen. Een stevige investering van 150.000 euro die we er als muziekstad graag voor over hebben om leerlingen met kwaliteitsvolle piano's aan de slag te laten gaan! Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs

Vitaly Samoshko: concert en masterclass

Op zaterdag 24 februari bijt de Oekraïnse pianovituoos Vitaly Samoshko de spits af. Hij is één van de beste pianisten ter wereld. In 1999 won hij de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Je kan hem bewonderen tijdens een exclusief soloconcert in de Concertstudio om 14 uur. Na afloop geeft Vitaly een masterclass aan de gevorderde leerlingen klassieke piano van het conservatorium en andere geïnteresseerden.

SPECTRA Ensemble: matineeconcert

Zondag 25 februari serveert SPECTRA een smakelijke kennismaking met de muziek van György Ligeti.

In een vertelconcert onthult SPECTRA enkele beproefde recepten van de Hongaarse grootmeester. Centraal op de tafel staat het Pianoconcerto: zijn artistieke credo waaraan de componist 21 keer opnieuw begon. Net als in een goede goulash leunt deze avond op een handvol van de beste ingrediënten, een liefdevolle bereiding en een persoonlijke toets. (In samenwerking met Schouwburg Kortrijk en Wilde Westen)

Leerlingen Woord en Piano: Het Geheim van Chopin

Ook de leerlingen van het conservatorium krijgen een prominente plek tijdens de Week van de Piano, onder andere met een unieke muziektheatervoorstelling rond Frédéric Chopin op dinsdag 27 en woensdag 28 februari.

Chopin was één van de grootste pianisten allertijden. De leerlingen brengen zijn levensverhaal aan de hand van woord en muziek in de Ingelburgtoren (Broeltoren). Enkele werken worden live gebracht op een historische Pleyel. Op dit type vleugelpiano heeft Chopin zelf nog gespeeld. We horen zijn muziek dus zoals hij die zelf hoorde. Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium

Opgelet: de voorstelling is enkel toegankelijk via trappen en er zijn geen zitplaatsen. De ontvangst van de bezoekers gebeurt in BK6.

Leerlingen Piano: klassiek en JPR

Op woensdagnamiddag 28 februari trakteren de leerlingen van de pianoklassen klassiek en JPR (jazz-pop-rock) alle aanwezigen op een afwisselend concert in Budakitchen: de bistro, koffiebar en co-workingspace op de hoek van de Budastraat en de Dam.

Alex Koo: concert en masterclass

De Belgische pianist Alex Koo is aan een stevige opmars bezig in de jazzwereld. Op donderdag 29 februari geeft hij om 17 uur een masterclass aan de gevorderde leerlingen piano JPR van het conservatorium en andere geïnteresseerden. Deze masterclass is gratis toegankelijk voor het publiek. Om 19.30 uur speelt Alex een concert in de Concertstudio.

Jef Neve: Reflections

Afsluiten doen we met de Belgische toppianist Jef Neve. Hij komt op zaterdag 2 maart zijn nieuwe boeken Reflections in Black en Reflections in White voorstellen in de Concertstudio. Jef speelt zelf enkele werken voor. Leerlingen piano van het conservatorium en andere geïnteresseerden kunnen op het podium kennismaken met Jef. Drie gelukkigen mogen zelfs een stuk uit de boeken voor hem spelen. Na afloop zijn de boeken te koop en kan Jef jouw exemplaar signeren.

 

Meer info over tijdstippen, locaties en tickets via www.kortrijk.be/weekvandepiano.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL