Inspiratie voor duurzame kleding op eerste Fair Fashion Day in Kortrijk

Twee derde van de kleding in onze kleerkast dragen we zelden of nooit. Het is een vaststelling om even bij stil te staan, in het besef dat de textielindustrie heel milieubelastend is. Dat het ook anders kan, kom je nu zaterdag 24 februari te weten tijdens de eerste Fair Fashion Day in het Kortrijkse textielmuseum Texture. Kom langs tussen 14 en 18 uur en scoor massa's tips en tricks om je kleerkast sober, duurzaam en toch mooi te houden.

De rode draad doorheen Fair Fashion Day is hoe ook jij duurzaam kan omgaan met kledij.
 • png
De rode draad doorheen Fair Fashion Day is hoe ook jij duurzaam kan omgaan met kledij.

Fast fashion gaat letterlijk razendsnel en de impact op het milieu is enorm. Het is echter mogelijk – en helemaal niet zo moeilijk – om modebewust én tegelijk milieuvriendelijker met kleding om te gaan. Op de Fair Fashion Day op zaterdag 24 februari ontdek je hoe het kan, tijdens een leerrijk debat en actieve workshops.

Centrale gast tijdens een debat over duurzame mode is Sarah Vandoorne, auteur van het boek ‘Kleerkastvasten’. In het boek neemt ze elke schakel uit de textielketen onder de loep en geeft ze ook onthutsende cijfers mee over de gevolgen van ons consumentengedrag met betrekking tot kleding. Sarah Vandoorne stelt haar boek voor en gaat daarna in debat met andere deskundigen uit de circulaire sector. Moderator is journalist Pieterjan Neirynck.

Zo gebruikt een gemiddelde Europeaan jaarlijks 26 kg textiel en produceert 11,3 kg textielafval. Van alle kledingvezels die worden geproduceerd, bestaat 69 procent uit synthetische vezels. Die laten bij een wasbeurt microplastics achter, en zorgen zo voor tonnen plastic in de oceaan. 

Sarah Vandoorne stelt haar boek 'kleerkastvasten' voor. Voor kinderen is er een voorleesmoment uit "Groeien broeken aan bomen?" - (c) Stad Kortrijk
 • jpg
Sarah Vandoorne stelt haar boek 'kleerkastvasten' voor. Voor kinderen is er een voorleesmoment uit "Groeien broeken aan bomen?" - (c) Stad Kortrijk

Er zijn ook workshops creatief kleding herstellen, je eigen totebag maken uit resttextiel, een demo textielverven, een rondleiding in Texture, kleding swishen, een voorleesmoment voor kinderen, een parade door de afdeling mode van de Kortrijkse Academie… Kortom een goed gevulde namiddag inspiratie rond duurzame mode. Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu.

Breng kledij mee die jij niet meer draagt en ruil ze in voor andere preloved items in het swishwinkeltje van De Kringloopwinkel Recuphub.
 • jpg
Breng kledij mee die jij niet meer draagt en ruil ze in voor andere preloved items in het swishwinkeltje van De Kringloopwinkel Recuphub.

Deze inspiratiedag over duurzame mode is een samenwerking tussen Avansa Mid- en Zuidwest, De Kringloopwinkel, Recuphub, Bibliotheek Kortrijk, Academie Kortrijk Modeontwerp en Textiele kunst en Texture, museum van vlas en textiel. Deze partners streven actief naar meer circulariteit in ons consumentengedrag. Samen slaan ze de handen in elkaar om meer bewustwording te creëren rond duurzame kleding.

Praktisch

Wanneer?

Zaterdag 24 februari 2024 van 14.00 tot 18.00

Waar?

Texture, museum van vlas en textiel - Noordstraat 28, 8500 Kortrijk

Programma

 • 14u00 – 18u00: Inspiratiemarkt met initiatieven die ons en stapje dichter brengen bij een duurzame textielketen.
 • 14u00 – 18u00: Swishing – swap je kleren. Ruilmarkt voor preloved kledij.
 • 14u00 – 17u30: drie inloopworkshops
 1. Tover je eigen totebag uit resttextiel. Toegankelijk voor kinderen vanaf 5 jaar.
 2. Workshop creatief kledij herstellen: breng je broek, trui, kleedje… mee en ontdek hoe herstellen een visuele meerwaarde wordt voor je favoriete kledingstuk.
 3. Demo textiel verven met planten met de textieltuiniers van Texture.
 • 14u30 – 16u00: Boekvoorstelling en debat met Sarah Vandoorne, auteur van Kleerkastvasten
 • 15u00 – 15u30: Voorleesmoment voor kinderen vanaf 7 jaar uit ‘Groeien broeken aan bomen?’ van auteur en circulair kledingexpert Jasmien Wynants.
 • 16u00 – 16u30: De ateliers modeontwerp en textielkunst van de Academie Kortrijk tonen je hun ontwerpen, met een oog voor duurzaam materiaalgebruik.
 • 16u30 – 17u00 – Minirondleiding in Texture: ‘Vlas, een duurzame vezel?!’

Je koopt een ticket (€ 8) voor de hele namiddag. Hiermee kan je deelnemen aan alle activiteiten én tussendoor het museum bezoeken. Reserveer je ticket, want de plaatsen zijn beperkt!

Meer info op www.texturekortrijk.be

Steek de handen zelf uit de mouwen en ga aan de slag met textiel tijdens één van de inloopworkshops.
 • jpg
Steek de handen zelf uit de mouwen en ga aan de slag met textiel tijdens één van de inloopworkshops.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL