Bib Kortrijk verwelkomt 5.000 nieuwe leden

Bib Kortrijk zit in de lift. Nadat in 2022 de nieuwe bib in Aalbeke opende en de renovatie van de huidige centrale bibliotheek in de Leiestraat plaatsvond, gingen de cijfers er in 2023 hard op vooruit. Zowel op vlak van abonnees als aantal uitleningen gaat het snel.

Nergens komen zoveel verschillende mensen van alle lagen van de bevolking samen als in een bibliotheek. Deze legislatuur investeerden we stevig: de centrale bibliotheek kreeg een nodige en welgekomen renovatie met het maaklab als blikvanger en profileert zich nog meer als open huis. In Aalbeke verhuisde de buurtbib dan weer naar de prachtige Sint-Corneliuskerk in een unieke setting en ook in Bissegem zal de Sint-Audomaruskerk het decor vormen voor de lokale bib. Niet alleen in de infrastructuur werd geïnvesteerd, we bleven ook fel inzetten op de Letterzetter-werking, waar Memento Woordfestival jaarlijks het sluitstuk van is. Nu we in december ook onze vinyl-collectie ontsloten hebben, wat uniek is in Vlaanderen, verwacht ik dat de cijfers er nog verder op vooruit zullen gaan!  Axel Ronse - schepen van Cultuur

Dat de bibliotheek anno 2024 nog niet voorbijgestreefd is, bleek recent nog duidelijk uit de cijfers van de Stadsmonitor. Meer dan de helft van de Kortrijkse bevolking kwam het afgelopen jaar op bezoek in de bib en maar liefst 88% van de bevolking blijkt tevreden over haar dienstverlening.

Het voorbije jaar steeg het aantal abonnees ook met 14%. Bib Kortrijk telde eind 2023 zo'n 20.000 leden, met het voorbije jaar meer dan 5.000 nieuwe inschrijvingen. De geslaagde herinrichting van de centrale bibliotheek in de Leiestraat en de nieuwe buurtbibliotheek in Aalbeke dragen hier zeker en vast toe bij.

Dat in Kortrijk ook actief gebruik wordt gemaakt van de ruime collectie van de bibliotheek staat als een paal boven water. In vergelijking met openbare bibliotheken van de Vlaamse centrumsteden wordt in Kortrijk nog heel wat ontleend. Zo registreerde de stadsmonitor 606 uitleningen per 100 inwoners, tegenover een gemiddelde van 303 bij de centrumsteden.

De Kortrijkse bib is echter meer dan een uitleenorganisatie. Ongeveer 20% van onze leden leent geen materialen uit maar gebruikt de bibliotheek voor andere doeleinden. Als leer- en studieplek bijvoorbeeld, waar je zowel je kennis van het Nederlands kan bijspijkeren als waar je met allerlei vragen over digitale toepassingen terechtkan. Ook in het nieuwe maaklab kan zowel jong als oud kennismaken met 3D-printing en andere nieuwe technologieën. Een nieuw aanbod waar een 350-tal bibliotheekbezoekers het voorbije jaar gebruik van maakten. Bib Kortrijk is ook de drijvende kracht achter het gerenommeerde woordkunstenfestival ‘Memento’ dat half maart in de binnenstad neerstrijkt.

20240209 centrale bib ©bibkortrijk
  • png
20240209 centrale bib (hulp bij cataloguscomputer) ©bibkortrijk
  • png
20240209 centrale bib (jeugd dvdcollectie) ©bibkortrijk
  • png
20240209 Maakbib (3D-printen) ©bibkortrijk
  • jpg
20240209 centrale bib (studeren) ©bibkortrijk
  • png
20240209 centrale bib (groepswerk) ©bibkortrijk
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL