PASSIO is terug met vijfde editie

Op 15 februari start voor de vijfde keer de hedendaagse kunstbiënnale PASSIO in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. De pastorale eenheid OLV van Groeninge in Kortrijk is initiatiefnemer van dit project. Deze tentoonstelling daagt de bezoeker uit om over kwetsbaarheid en weerbaarheid te reflecteren. 

Dit jaar is de titel IL CAMMINO. An Schotte en Klaus Verscheure zijn de curatoren van deze editie.

In de tentoonstelling staan psychische kwetsbaarheid, draaglast en draagkracht centraal. We leven in een wereld die zo snel verandert, waarin veel mensen niet meer kunnen volgen, niet meer goed in hun vel zitten. Deze thema’s zijn brandend actueel en schreeuwen om meer aandacht. Kunst kan op zo een moment een rustpunt bieden, een reddingsboei waaraan je je even kan vasthouden, een bron van zingeving.  An Schotte en Klaus Verscheure, curatoren

PASSIO2024 IL CAMMINO wil zo een perspectief aanreiken en niet enkel de aandacht vestigen op onbehagen. De tentoonstelling nodigt uit tot een ‘ontdekkingstocht’, met een open blik op schoonheid, aandachtig voor de mentale worsteling van zowel de kunstenaar als de toeschouwer. 

De aandacht voor mentaal welzijn is meer dan ooit actueel en is zeker in onze regio heel belangrijk. Dat PASSIO dit jaar focust op dit thema, is een goede zaak. PASSIO slaagt er steeds in om op een unieke wijze verbeelding op te roepen en rust te brengen. Ik kijk uit naar deze vijfde editie! Axel Ronse, schepen van cultuur
PASSIO is topcultuur op een toplocatie. De vorige editie trok meer dan 10.000 unieke bezoekers. In de Sint-Maartenskerk is werk te zien van (inter)nationaal gerenommeerde kunstenaars zoals het Italiaanse duo Masbedo en Koen Vanmechelen. Maar ook van Amenra-frontman Colin H. Van Eeckhout. Ik ben diehard fan van zijn muziek, maar ook van zijn kunst. Zelfde ziel, zelfde gevoel. Alle werken dagen de bezoekers uit om na te denken over hun welbevinden en kwetsbaarheid. Het wordt weer een erg boeiend jaar voor cultuurliefhebbers in Kortrijk, met deze week ook Spinrag, in maart Memento Festival en in de zomer natuurlijk de triënnale After Paradise. Vincent Van Quickenborne, burgemeester

PASSIO2024 IL CAMMINO

De titel van de biënnale 2024, IL CAMMINO, verwijst naar de tocht, het pad dat ieder mens aflegt in zijn leven. Stap voor stap, soms met de horizon heel duidelijk voor zich, soms in de mist en tastend.  

 

Het centrale kunstwerk van deze editie is de video ‘Ricordo di un dolore’ (‘Herinnering aan een pijn’) van het Italiaanse kunstenaarsduo Masbedo. In de video beklimt een man een berg met een reproductie van Ricordo di un dolore, een schilderij van Pellizza da Volpedo op zijn rug. Het schilderij portretteert een jonge vrouw op het ogenblik dat ze het nieuws verneemt van het overlijden van een dierbare. Deze tocht vertelt over eenzaamheid, pijn en hoe ermee om te gaan. 

 

Naast de video van Masbedo is er werk te zien van Koen Vanmechelen (BE) die speciaal voor de tentoonstelling de installatie ‘The Waiting Room’ gemaakt heeft, Renato Nicolodi (BE) toont twee sculpturen, de Iraanse kunstenares Maryam Najd toont enkele schilderijen, Levi van Veluw (NL) brengt fotografie en schilderkunst en de Kortrijkzaan Colin H. Van Eeckhout bekend als zanger bij Amenra toont bronzen sculpturen. 

 

De jonge schrijftalenten Veronica Juliana Schmalz, Loeke Vanhoutteghem, Anna Vere Verheecke, gecoacht door Siel Verhanneman van Letterzetter, vullen het parcours met tekst aan. Op alle locaties is er een minidocumentaire te zien waarin mensen getuigen over hun levensweg: mensen die worstel(d)en met het mentaal welzijn van zichzelf of een nabestaande, een pleegouder voor kwetsbare kinderen, een nieuwkomer die in België een nieuwe thuis vond maar begaan blijft met moeders in Afrika, een gedreven pelgrim maar die zich hard inzet voor mensen in armoede in Kortrijk. 

 

Het project biedt daarnaast een fysieke wandeling in Kortrijk. Het leidt je van de Sint-Maartenskerk naar de Sint-Michielskerk en dan naar PAND00X (Blekersstraat).  Op deze twee extra locaties kan de bezoeker kunstwerken bekijken van: Denys Shantar (UA), Aaron Victor Peeters (BE), Nathalie Vanheule (BE), Odilon Pain (BE), Marinda Vandenheede (BE) en Geerke Sticker (BE).

 

De tentoonstelling opent op 15 februari om 19u30 in de Sint-Maartenskerk en loopt tot en met 6 april. De tentoonstelling is dagelijks van 9u30 tot 16u30 te bezoeken in de Sint-Maartenskerk en in de Sint-Michielskerk en in het weekend van 14u tot 18u in PAND00X.

Affiche PASSIO 2024
  • jpg
PASSIO 2024 - MASBEDO – Ricordo di un dolore – video installatie
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL