Memento Festival palmt in 2024 opnieuw de binnenstad in

In maart 2024 palmt Memento Festival opnieuw de binnenstad van Kortrijk in. De bibliotheek van Kortrijk organiseert dit festival samen met curator en Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk Astrid Haerens en haar stadsdichterscollectief. Het artistieke thema van deze negende festivaleditie is ‘Spelen’. De ambassadeurs zijn Wouter Deprez, Maria Barnas, Zindzi Zevenbergen en Brian Elstak.

Met Memento trekken we literatuur en woordkunst naar verschillende locaties in de stad. Jaar na jaar slagen we er in om ons woordfestival te laten groeien en verder op de kaart te zetten. Ook dit jaar belooft het weer een topeditie te worden met een goedgevuld en gevarieerd programma. Een pluim aan onze Letterzetter Astrid Haerens! Axel Ronse, schepen van Cultuur

Memento Festival vindt dit jaar plaats op 15, 16 en 17 maart 2024. Je kan op drie manieren deelnemen aan het festival. Er is een festivalprogramma op verschillende locaties in de binnenstad met readings, performances, interviews, voorstellingen en installaties. Speciaal voor het festival ontwikkelt festivalambassadeur Wouter Deprez een exclusieve voorstelling met Tcha Limberger in de Unie der Zorgelozen. Verder zakken ook Erwin Mortier, Annelies Verbeke, Donald Niedekker, Tiemen Hiemstra, Simone Atangana Bekono, Charlotte Van den Broeck en Hannah Chris Lomans af naar Kortrijk. Het Zesde Metaal en Letterzetter Astrid Haerens, Maris en Jasmijn Lootens zorgen voor muziek.

Ambassadeursduo Brian Elstak & Zindzi Zevenbergen zijn dan weer ambassadeurs van het jeugdboekenfeest dat dit jaar drie volle dagen overspant. Centraal staat hun verhaal ‘Poort’, een oproep aan de Kortrijkse scholieren en inwoners en bezoekers van het festival om hun tekst af te werken. Bovendien zijn er tal van voorstellingen, voorleessessies en workshops voor kinderen, jongeren en gezinnen in de centrale bibliotheek en de kinder- en jeugdboekenwinkel Tiny Stories.

Memento 2024
  • png
Memento 2024
  • png
Memento 2024
  • png

Memento Festival evolueert meer en meer naar een festival waar werk wordt gepresenteerd dat gemaakt wordt binnen het artistieke thema. In deze editie gaan verschillende kunstenaars(collectieven) aan de slag met het thema ‘Spelen’.

Met dit thema wil ik onderzoeken wat spel betekent in ons leven en in onze maatschappij. Tijdens deze editie laten we daarom verschillende kunstdisciplines met elkaar spelen: auteurs met beeldende kunstenaars, muzikanten met dichters, schrijvers met performers.  Astrid Haerens, letterzetter Kortrijk en curator Memento

Je kan de kunstroute waarop dat werk te zien is bezoeken. Speerpunten van dat programma: ‘Bikkelen’ in Atelier Nooitgedacht, waarin het autonome illustratorencollectief Kliek Frank werk van Xavier Truant, Flore Deman, Toon Delanote, Larissa Viaene en anderen exposeert. Kwartet = (woord x beeld)², een expo in Mast en 4n20 waar collagekunstenaars uit Coupee Collage Collectief de handen in elkaar slaan met jonge en gevestigde auteurs. In de Broeltoren kan je dan weer werk zien van Tony Coopman, Frédéric Deschamps en keramiekkunstenares Maika Garnica. De expo’s blijven langer dan het festivalweekend toegankelijk. De schrijvers van Letterzetter kruipen alvast opnieuw in hun pen. Ze schrijven festivalteksten en publiceren ze samen in een geïllustreerd boek onder redactie van dichter en ambassadeur Maria Barnas. Het boek wordt samen met festivalambassadeur Wouter Deprez voorgesteld in Atelier Nooitgedacht.

Sfeerbeeld Memento 2023 (c) Kortrijk
  • jpg
Sfeerbeeld Memento 2023 (c) Kortrijk
  • jpg
Sfeerbeeld Memento 2023 (c) Kortrijk
  • jpg

Het integrale programma staat online vanaf 29 januari 2024 om 14 uur. Dan start ook de ticketverkoop van de betalende voorstellingen. Je kan tickets verkrijgen via de bibliotheek of online. Dit jaar koop je een ticket per voorstelling. Er zijn ook kortingstarieven of omruilvoordelen voor houders van een UiTpas. Net als de vorige jaren is een deel van het programma ook gratis.

Tickets en informatie: www.mementofestival.be.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL