Kunstenfestival Triënnale Kortrijk palmt stad in

Triënnale Kortrijk 2024 vindt plaats van 29 juni tot 6 oktober 2024 op 14 verschillende erfgoedlocaties in de binnenstad van Kortrijk en wordt gecureerd door Patrick Ronse (Be-Part, Platform voor actuele kunst, Kortrijk - Waregem) en Hilde Teerlinck (Han Nefkens Foundation, Barcelona & curator Belgisch Paviljoen Biënnale Venetië 2022). Zij nodigden voor deze derde editie een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op verschillende binnen- en buitenlocaties in het centrum van de stad hedendaagse kunstinstallaties te installeren.

Zowel belangrijke internationale kunstenaars als Malgorzata Mirga-Tas, Laia Estruch, Motoi Yamamoto en Nathan Coley, als Belgische kunstenaars zoals Kasper Bosmans en Nico Dockx presenteren werk dat binnen het thema ‘After Paradise’ past.

Door kunstenaars met een bijzondere interesse in het sociale en maatschappelijke aspect van kunst een forum te geven, nodigt Triënnale Kortrijk 2024 de bezoeker uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken. De rijke geschiedenis van Kortrijk vormt een leidraad binnen het parcours door de integratie van unieke historische plekken. Bekende en minder bekende erfgoedparels zetten uitzonderlijk hun deuren open voor hedendaagse kunst. Het parcours kronkelt ook langs nieuwe stadsparken en straten die de afgelopen jaren een grote transformatie hebben ondergaan. Tijdens een bezoek aan de Triënnale leer je Kortrijk kennen als stad in beweging.

In 2018 verwonderden we voor het eerst met PLAY. Hedendaagse kunstinstallaties namen de stad in en bracht jong en oud speels in contact met cultuur. Het startschot voor Triënnale Kortrijk was gegeven! Paradise ging onverminderd verder op dat elan: de publieke ruimte werd omgetoverd tot een paradijs voor de kunstliefhebber. Komende zomer vindt After Paradise plaats. De lat ligt immens hoog na de voorbije twee succesedities, maar ik beloof u dat ook deze editie een schot in de roos wordt. Onze curatoren zijn er opnieuw in geslaagd topkunstenaars uit binnen- en buitenland naar hier te halen. We gaan nog maar eens laten zien dat Kortrijk alles in zich heeft om zich op de internationale kaart te zetten en de kandidatuur van Culturele Hoofdstad van Europa binnen te rijven.  Axel Ronse, schepen van Cultuur
After Paradise is het derde luik van de Triënnale die we in 2018 gestart zijn. Doel was om beeldende kunst een plek te geven in de stad, toegankelijk voor iedereen, zeker voor kinderen, in een parcours waarmee we het oude en nieuwe Kortrijk tonen. En dat is al 2 keer fantastisch gelukt. Play bracht 175.000 bezoeken op de been. Paradise 250.000. Dit is ongezien voor Kortrijk en is een culturele bazooka voor de stad. Maar wat vooral bijblijft, zijn de mooie herinneringen: de fluobank van Jeppe Hein, springen uit de Broeltoren, de nylontouwen in de K. Op naar een schitterende After Paradise. Vincent Van Quickenborne, burgemeester

After Paradise

Het thema van de derde Triënnale is ‘After Paradise’ : ‘Wat na het ‘paradijs’? In contrast met de harmonie en de rijke overvloed die er in het paradijs terug te vinden is, confronteert het na-paradijs ons met grondstoftekorten, sociale spanningen en een sterk vervuild milieu. Hoewel dit overwegend negatief klinkt, wil After Paradise eerder een positief verhaal vertellen. Verantwoordelijkheid nemen en empowerment staan hierbij centraal. Dit wordt weerspiegeld in de artistieke invulling, met een focus op werken die uitdagen tot dialoog, tot reflectie en tot actie.

Wanneer we beseffen dat het paradijs onherroepelijk verloren is gegaan, hoeft dat niet noodzakelijk te resulteren in negatieve gevoelens als melancholie, verdriet of defaitisme. Je zou net zo goed kunnen zeggen dat we enkel dankzij dat besef van een ‘verloren paradijs’ kunnen begrijpen welke vragen en uitdagingen er vandaag werkelijk toe doen. In het paradijs werden materiële overvloed, sociale harmonie en natuurlijke zuiverheid als een evidentie beschouwd: er werd niet bij stilgestaan en men besefte niet dat ook dat zou kunnen verdwijnen. Enkel na het paradijs kan er sprake zijn van verantwoordelijkheid en ‘empowerment’. Verantwoordelijkheid als in het besef dat we die waarden moeten koesteren, dat ze niet evident zijn, en dat de mens er verantwoordelijk voor is. Empowerment is dan weer het besef dat we zelf actie moet ondernemen om een leefbare wereld te scheppen.

Een perfecte wereld is voor de mens namelijk niet binnen bereik, maar de mens kan wel werken aan een betere wereld. We moeten samen nadenken over wat we uit het verleden willen meenemen naar de toekomst, en wat niet. En we beseffen dat het aan ons is om de toekomst vorm te geven.

Het concept voor ‘After Paradise’ kwam tot stand door een samenwerking tussen de curatoren (Hilde Teerlinck en Patrick Ronse) en Stéphane Symons (KU Leuven, Hoger Instituut voor Wijsbegeerte).

De vorige twee edities van de Triënnale Kortrijk (PLAY, 2018 en Paradise, 2021) waren volledig gratis toegankelijk voor bezoekers. Om de duurzaamheid van de Triënnale te bewaken opteren we ditmaal voor een betalende editie. Stad Kortrijk wil culturele activiteiten zo toegankelijk mogelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Daarom kiezen we voor het principe ‘Pay what you can’. Bij de boeking van je ticket worden diverse prijzen aangeboden. Op die manier betaal je de prijs die aansluit bij jouw eigen financiële mogelijkheden.

Favicon for triennalekortrijk.be Download hier het volledige persdossier over Triënnale Kortrijk triennalekortrijk.be
Play-Kortrijk-2018 (5).jpg
 • jpg
Nathan-Coley-(c)-Stad-Kortrijk.jpg
 • jpg
Patrick-Ronse-(c)-Stad-Kortrijk.jpeg
 • jpeg
Paradise_Kortrijk2021-(c)-Steven-Decroos.jpg
 • jpg
Dennis Tyfus, Nico Dockx, I wanna be your dog, 2023, foto Tone Verswijvel (88).jpg
 • jpg
Nico Dockx, Voet architectuur, Studio Zuidervaart, Pirate Pavilion, 2023, foto Koen Cassiman (16).jpg
 • jpg
Nico Dockx, Voet architectuur, Studio Zuidervaart, Pirate Pavilion, 2023, foto Koen Cassiman (14).jpg
 • jpg
Paradise-Kortrijk2021.jpg
 • jpg
Play-Kortrijk-2018.jpg
 • jpg
Paradise-Kortrijk-3-2021-(c)-Steven-Decroos.jpg
 • jpg
Paradise-Kortrijk-1-2021-(c)-Steven-Decroos.jpg
 • jpg
Play-Kortrijk-2018 (4).jpg
 • jpg
Hilde Teerlinck retrato HD.jpg
 • jpg
Play-Kortrijk-2018 (3).jpg
 • jpg
7c3377bc-8bc2-43fe-9a74-f16c4ff7a40a.png
 • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL