Vuurwerkverbod voor particulieren van 30 december 2023 tot en met 1 januari 2024

Burgemeester Vincent Van Quickenborne vaardigt een burgemeestersbesluit uit dat het afsteken van vuurwerk door particulieren op zaterdag 30 december 2023, zondag 31 december 2023 en maandag 1 januari 2024 verbiedt.

Huidige regelgeving

Volgens artikel 18 van het algemeen politiereglement van de stad Kortrijk is vuurwerk afsteken verboden, tenzij je beschikt over een vergunning van de overheid. Hierop bestaat één uitzondering: met kerst en nieuwjaar mag je zonder vergunning vuurwerk afsteken.

Art. 18

1. Het is verboden, zowel op de openbare weg als op private domeinen, binnenplaatsen en op alle plaatsen die palen aan de openbare weg, om het even welk vuurwerk af te steken.

2. Naar aanleiding van feestelijkheden kan de bevoegde gemeentelijke overheid machtiging verlenen om feestvuurwerk af te steken.

In de nacht van 24 op 25 december en van 31 december op 1 januari, alsook op kerstdag en nieuwjaarsdag, mag zonder voorafgaande machtiging feestvuurwerk afgestoken worden.

Burgemeestersbesluit

Burgemeester Vincent Van Quickenborne vaardigt vandaag een burgermeestersbesluit uit die ook het afsteken van particulier vuurwerk op zaterdag 30 december 2023, zondag 31 december 2023 en maandag 1 januari 2024 verbiedt:


In afwijking op artikel 18§2 van de algemene politieverordening van de Stad Kortrijk geldt op zaterdag 30 december 2023, zondag 31 december 2023 en maandag 1 januari 2024 een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren, zijnde niet-professionele vuurwerkmakers, op het grondgebied van de Stad Kortrijk.

Met het burgemeestersbesluit wordt de algemene uitzondering voor 31 december en nieuwjaarsdag dus ingetrokken omwille van het verhoogde risico op ongelukken door de hevige wind.

Wie toch vuurwerk afsteekt op 31 december en 1 januari, riskeert een gasboete die kan oplopen tot € 350.

Reden: ongunstige weersverwachtingen

Donderdag 28 december liet de Belgische Vuurwerkfederatie al weten dat zij zelf afraden om vuurwerk af te steken met oudejaar. De weersverwachtingen voorspellen krachtige wind die maakt dat vuurwerkpijlen gemakkelijk uit koers kunnen geraken.

Het KMI voorspelt actueel op oudejaarsdag en oudejaarsnacht een vrij krachtige zuidwestenwind tot 5 beaufort in het binnenland, wat overeenkomt met windsnelheden tussen de 29 en 38 kilometer per uur. Bovendien voorspelt het KMI voor 31 december rukwinden van mogelijks 70 tot 80 kilometer per uur.

In overleg met de burgemeesters van de regio werd door Hulpverleningszone Fluvia een risicoanalyse gemaakt. Op basis hiervan is het advies dat professionele vuurwerkmakers sowieso een 'last-minute-risicoanalyse' dienen te doen bij dit weer, maar dat een dergelijke risicoafweging veel moeilijker te maken is door particulieren, wat pleit voor een verbod.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL