Extra veiligheidscontrole kerstboom stelt bezoekers Kortrijkse kerstmarkt gerust

Gisteravond waaide de kerstboom op de Markt van Oudenaarde omver. Daarbij vielen 2 gewonden en helaas ook een dodelijk slachtoffer. Hoewel de kerstboom in Kortrijk bij de plaatsing al meteen onderworpen werd aan een stabiliteitscontrole, vorderde de stad een deskundige op om vandaag nog een extra controle uit te voeren.

De 18,5 meter hoge kerstboom op de Grote Markt is de hoogste kerstboom van West-Vlaanderen. De prachtig verlichte boom staat er nog tot en met zondag 7 januari. Net na de plaatsing op 21 november werd de kerstboom al onderworpen aan een veiligheids- en stabiliteitscontrole. De boom is op 4 plaatsen verankerd met telkens 2 blokken van 600kg tegengewicht. Dit maakt dat de kerstboom bestand is tegen windsnelheden tot 75 km/u.

Gezien de voorspelde weersomstandigheden voor de komende dagen liet de stad vanmiddag om 14 uur een extra controle uitvoeren. Daarbij werden sensoren op de boom geplaatst die meten hoeveel de boom beweegt als de trekkracht groter wordt. De resultaten zijn opnieuw geruststellend. Voor de zekerheid werden vanmiddag toch nog extra spanbanden aangebracht die een trekkracht tot 10.000kg kunnen dragen. De stadsdiensten volgen de weersvoorspellingen nauwgezet op. Indien nodig zal de Grote Markt ontruimd worden.

De kerstboom op de Grote Markt in Kortrijk is op 4 plaatsen heel stevig verankerd, maar we willen alle risico’s uitsluiten. Daarom lieten we vandaag een expert een extra veiligheids- en stabiliteitscontrole uitvoeren, zodat iedereen met een gerust hart naar onze kerstmarkt kan blijven komen. We leven mee met de slachtoffers, de nabestaanden en Stad Oudenaarde, want niemand heeft dit tragisch ongeval gewild. Vincent Van Quickenborne, burgemeester
De kerstmarkt tijdens Winter in Kortrijk is een succes. Om de vele bezoekers gerust te stellen dat alles veilig is rond de kerstboom hebben we een extra controle laten uitvoeren na de windstoten van de afgelopen dagen en de spijtige gebeurtenissen in Oudenaarde.  Wouter Allijns, schepen bevoegd voor Winter in Kortrijk

www.winterinkortrijk.be

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL