67 gratis klimaatbomen voor Kortrijkse tuinen

De Provincie West-Vlaanderen, Stadlandschap Leie en Schelde en Stad Kortrijk bundelen de krachten om inwoners van Kortrijk te overtuigen een klimaatboom in hun tuin te plaatsen. Eerder dit jaar konden aanwezigen tijdens de ‘Boom zoekt Tuin’ infoavond een gratis klimaatboom uit een lijst van 15 inheemse soorten bestellen. 67 Kortrijkzanen blinken alvast hun spade op, want op 16 december halen ze hun bestelling op en krijgt de boom een plekje in hun tuin.

De juiste boom voor de juiste tuin

In het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact, stapte Stad Kortrijk mee in de publiekscampagne "Klimaatboom zoekt tuin". Klimaatbomen zijn boomsoorten die goed gedijen in de klimaatomstandigheden van de toekomst. De term ‘klimaatbomen’ is in het leven geroepen om aandacht te vestigen op het belang van klimaatverandering op de boomsoortenkeuze.

Tijdens de gratis infoavond rond klimaatbomen schetste een expert de vele voordelen van bomen in je tuin: schaduw en verkoeling, waterregeling, biodiversiteit, kleurenpracht, vruchten… Afhankelijk van de schaalgrootte, bodem en andere factoren, kies je best een passende soort. ​Tijdens de sessie passeren 15 inheemse boomsoorten de revue, gaande van een fladderiep, over de zomereik en boswilg tot sporkehout. Verder kregen de aanwezigen die avond een pak tips i.v.m. de aanplant en het beheer van bomen. 

Op het einde van de sessie konden de aanwezigen uit Kortrijk een gratis klimaatboom uit de lijst van de 15 besproken bomen bestellen. 67 mensen bestelden een geschikte boom om in hun tuin te planten. Op zaterdag 16 december worden de bomen uitgedeeld op een centraal punt.

Een boom in je tuin biedt alleen maar voordelen. Afkoeling tijdens de hitte, nestgelegenheid en voedsel voor dieren, vangen van fijn stof en CO2 en produceren van zuurstof. Voor velen is het plekje onder de boom ook het lievelingsplekje in de tuin. Om te lezen of te genieten van de stilte. Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat en Biodiversiteit

Gratis bomen

Voor de inwoners zijn de bomen volledig gratis. Deze campagne werd voor de helft door Stadlandschap Leie en Schelde bekostigd en voor de andere helft door de stad.

Infosessie gemist?

Wil je ook graag jouw steentje bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te vergroten, maar heb je dit jaar deze campagne gemist? Geen zorgen, het is de ambitie van de stad om ook de komende jaren in te tekenen zodat nog meer mensen de kans krijgen een gratis boom te planten.

Klimaatboomactie (c) Kortrijk
  • jpeg
Klimaatboomactie (c) Kortrijk
  • jpeg
Klimaatboomactie (c) Kortrijk
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL