Dit zijn de winnaars van de United Spurs Awards 2023

In een sfeervolle evenementenhal Depart werden vrijdagavond 15 december de verschillende United Spurs Awards bekendgemaakt in aanwezigheid van sporters, supporters, sponsors en familie. Naast de stemmen van de vakjury bepaalden meer dan 4.000 publieksstemmen wie de winnaars waren in de verschillende categorieën. Sporza-presentator Ruben Van Gucht leidde de verkiezing in goede banen. De avond werd afgesloten met een optreden van ThreeThird en een afterparty.

International Spur of the year (internationale sportprestatie door iemand met een Kortrijkse link)

Genomineerden

Axana Depypere ( Muay Thai kickboks), Arthur De Sloover (hockey), Lore Bruggeman (skateboarden), Stijn D'Hulst (volleybal)

Winnaar Stijn D’Hulst Volleybal

Stijn D'Hulst begon op 6-jarige leeftijd met volleybal bij VT Kortrijk en vervolgens bij VT Marke-Webis. Op zijn 19de maakte hij de overstap naar het professioneel volleybal en sloot hij aan bij Knack Roeselare.

Internationaal brak hij door bij achtereenvolgens SWD Powervolleys Düren en Civitanova, waar hij de landstitel, beker en Champions League won. In 2020 keerde Stijn terug naar Knack Roeselare. De vernieuwde samenwerking resulteerde in twee landstitels en eindzeges in de Beker van België. Ook won hij met Knack Roeselare de Supercup en was hij finalist in de CEV Cup in 2023. Ook in de nationale ploeg is hij al vele jaren de draaischijf. Met de triple landskampioen, bekerwinnaar en winnaar Supercup en daarbovenop een finaleplaats in de CEV-cup mag Stijn gerust spreken van een grand cru jaar 2023 voor hemzelf en zijn club Knack Roeselare.

Social Spur of the year Award (sociaal/bindend initiatief met sport als middel)

Genomineerden

Brotherhood basketbal, vzw Himilo, Aalbeke Sport, Red Side KV Kortrijk Younited

Winnaar Brotherhood Basketbal

Brotherhood Basketbal organiseert de BHB Summer League, een eigen basketbalcompetitie en sportkampen. De vereniging biedt elke jongere de kans zijn skills te tonen aan de wereld. BHB maakt basket mogelijk in Kortrijk en omstreken voor jongeren die thuis weinig mogelijkheden krijgen. Elke jongere ongeacht nationaliteit, politieke of religieuze achtergrond, basketbalervaring of -niveau, of woonplaats is welkom bij de wekelijkse werking. Daarin zijn vooral jongeren tussen de 14 tot en met 28 jaar actief. Bij BHB bestaan er geen verplichtingen. Inschrijven hoeft niet en iedereen mag vrij langskomen wanneer het past.

G-spur of the year Award (G-sport, G-team of G-sportinitiatief van het jaar)

Genomineerden

Lander Declerck (kayak), KFC Marke (G-voetbal), Kortrijk Balti Spurs (volleybal-netbal), Watertrappers (zwemmen) en Remi Delrue (zwemmen)

Winnaar Remi Delrue

Remi is competitiezwemmer bij KZK Spurs. Hij heeft een verkort been en is daarom G-sporter. Hij traint echter met de valide zwemmers van KZK Spurs. Hij heeft het Belgisch jeugdrecord op de 100 meter vrije slag en 200 meter vlinderslag. Remi is opgenomen in het paralympische topsportproject met als doel de Paralympische Spelen van 2028. Ook Parijs 2024 behoort tot de mogelijkheden als hij de limiet kan halen. Remi nam deel aan belangrijke wedstrijden: de Vlaamse Kampioenschappen, het Belgisch Kampioenschap valide en paralympisch, een buitenlandse wedstrijd in Eindhoven en de World Para Citi Swimming France wereldbeker in Limoges. In die laatste wedstrijd behaalde hij de 3de plaats op de 100 meter vrije slag.

Spur of the year Award (sportprestatie van het jaar in de Kortrijkse sportwereld)

Semi Tlili (atletiek), House of Talents Spurs Heren (basket), Mattéo De Ridder (triatlon), Maaike Ryngaert (triatlon), Marke-Webis (volleybal)

House of Talents Spurs basketbal

House of Talents Spurs Basketteam kende de afgelopen jaren een steile opmars. Het onderstreepte met prestaties de intentie en ambitie om klaar te zijn voor het grote avontuur: de terugkeer naar ’s lands hoogste afdeling. De sportieve resultaten van afgelopen seizoen wettigden deze ambitie en waren top. Dit leidde tot winst in de Beker Van Vlaanderen 2022-2023 en de kampioenstitel in de TDM1 2022-2023. Hierdoor kan Kortrijk na enkele decennia opnieuw pronken met een mannelijke basketploeg in de hoogste afdeling van het land. Toch wel een bijzondere prestatie.

Spurs Lifetime Achievement Award

In deze categorie werden uitzonderlijk twee winnaars aangeduid. Beide sporters waren jarenlang als kapitein het boegbeeld van hun ploeg en nog steeds zetten ze zich professioneel in voor hun club.


Kristof D'Haene (6 juni 1990) is een voetballer. Zijn positie was linkerflankverdediger of -middenvelder. Van 2010 tot 2023 speelde hij in de Belgische eerste klasse achtereenvolgens vijf seizoenen voor Cercle Brugge en acht seizoenen voor KV Kortrijk. Op 12 januari 2023 maakte D'Haene met een filmpje op de sociale media van KV Kortrijk bekend dat hij na het einde van het seizoen zou stoppen met voetballen. Na acht seizoenen bij Kortrijk viel deze harde beslissing omwille van een aanhoudende heupblessure. Op 23 april 2023 scoorde hij in zijn afscheidsmatch tegen Union Sint-Gillis. D'Haene is sinds oktober actief als assistent-coach bij KVK.

 

Brecht Guillemyn (30 maart 1987) speelde basketbal in de jeugd van BC Kortrijk Sport en was tot aan zijn vertrek actief in eerste landelijke. In 2005 ging hij spelen voor tweedeklasser Power Wevelgem. Hij keerde daarna terug naar BC Kortrijk Sport. In 2009 maakte hij de overstap naar de Antwerp Giants waar hij in het seizoen 2009/10 en 2010/11 uitkwam in de hoogste klasse. In 2011 maakte hij de overstap naar derdeklasser KBBC Oostkamp waar hij twee jaar speelde. Van 2013 tot 2021 speelde hij acht seizoenen voor Basket Waregem in de tweede klasse. Met Waregem wist hij tweemaal de titel te winnen in de tweede klasse. In 2021 maakte hij de overstap naar de Kortrijk Spurs die ook uitkomen in de tweede klasse. In het seizoen 2022/23 speelde hij kampioen in de tweede klasse, aan het einde van het seizoen stopte Guillemyn als speler-kapitein. Hij stapte over naar een rol als sportief technisch directeur bij de club van zijn hart.

De United Spurs Awards zijn op korte tijd uitgegroeid tot hét event van de Kortrijkse sportwereld waar iedereen samen in stijl het sportieve jaar afsluit. We hebben een heel mooie editie achter de rug waarbij iedereen aanwezig was, sporters, fans en sponsors. Proficiat aan de winnaars! Wouter Allijns, schepen van Sport 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL