Groot gaslek gedicht in stadscentrum

Brandweer controleert deur-aan-deur op restconcentraties

Bij graafwerken op de werf in de Dolfijnkaai in Kortrijk heeft een kraan vanmorgen een middendrukleiding van de gastoevoer geraakt.

Het incident gebeurde omstreeks 8 uur. Het lek was duidelijk hoorbaar in de omgeving als een fluitend geluid. Politie en hulpdiensten waren meteen ter plaatse en bouwden uit voorzorg een veiligheidsperimeter uit. Hierdoor was er enige hinder tijdens de drukke ochtendspits. Onder meer de Leiestraat werd afgesloten, waardoor bezoekers van het stadhuis omgeleid werden naar een andere ingang via de Grote Markt. Ook het vliegverkeer werd een tijdlang omgeleid. 20 omwonenden werden preventief geëvacueerd. Zij konden zich opwarmen in het stadhuis. Na evaluatie bleek het niet nodig om het ziekenhuis en rusthuis te evacueren.

Door een snelle interventie van Fluvius kon de druk van de beschadigde leiding om 8.50 uur weggehaald worden waardoor het grootste gevaar geweken was. Fluvius gaat nu verder aan de slag om de leiding volledig te herstellen.

 

Doordat er veel gas ontsnapt is, blijft de brandweer ter plaatse om de situatie verder op te volgen en de nodige metingen uit te voeren in de straten en gebouwen in de buurt (zie kaartje infra). Zij gaan hiervoor deur aan deur om in elke woning te meten of er zich concentraties hebben opgestapeld. De windrichting naar Overleie maakt dat er ook daar gasgeur werd waargenomen. Inwoners uit het getroffen gebied ontvingen een bericht via het alarmeringssysteem BE-Alert met instructies. De brandweer adviseert om ramen en deuren open te zetten als je een gasgeur waarneemt in je woning. Zo zorg je voor een goede verluchting. Bel 112 bij twijfel. De brandweer komt ter plaatse controleren.

De brandweer controleert deur-aan-deur op restconcentraties in bovenstaande perimeter en richting Overleie (windrichting) (c)Kortrijk
  • jpeg
De brandweer controleert deur-aan-deur op restconcentraties in bovenstaande perimeter en richting Overleie (windrichting) (c)Kortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL