Tentoonstelling eert Morris op zijn 100e geboortedag

Vrijdag 1 december herdenkt Kortrijk met trots de 100e geboortedag van Maurice De Bevere, beter bekend als Morris, de creatieve geest achter de iconische stripheld Lucky Luke. Geboren op 1 december 1923 in Kortrijk wist Morris met zijn aangeboren tekentalent en liefde voor de westernfilm in 1946 een tijdloos personage te creëren dat wereldwijd geliefd is.

Gedurende zijn indrukwekkende 55-jarige carrière ontving Morris talloze internationale bekroningen. In 1997 werd hem zelfs het ereburgerschap van Kortrijk toegekend, en ter ere van zijn geesteskind prijkt een standbeeld in de Kortrijkse stadsbibliotheek.

Met trots vieren we de 100e geboortedag van de visionaire Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke. Zijn erfenis is niet alleen een eerbetoon aan Kortrijk, maar ook een tijdloze bijdrage aan de wereld van kunst en cultuur. Door evenementen zoals deze eren we de kracht van verhalen en de blijvende invloed van iconische figuren. Laten we samen de magie van Lucky Luke delen en de creativiteit van onze stad vieren. Axel Ronse, schepen van cultuur
Maurice ‘Morris’ De Bevere werd op 1 december 1923 geboren hier in Kortrijk, nu vrijdag exact 100 jaar geleden. Zijn vader had een kleine keramische pijpenfabriek hier in de Mosselbank aan de Menenpoort en de familie zelf woonde op Overleie. Zoon Maurice droomde echter over andere dingen en maar goed ook. In 1946 ging hij bij Dupuis aan de slag en in 1947 maakte hij het eerste Lucky Luke verhaal dat meteen een groot succes werd. Kortrijk staat gekend als het Texas van Vlaanderen en we zijn nog altijd heel trots op onze cowboy. Vincent Van Quickenborne, burgemeester

Tentoonstelling

Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, wordt een reeks evenementen die zowel jong als oud aanspreken georganiseerd:
  • Zaterdag 2 december, 10.00 u. - 12.00 u.: Workshop striptekenen met Lucky Luke

In exclusieve samenwerking met de Kortrijkse Academie opleiding striptekenen krijgen deelnemers de kans om hun eigen stripverhalen te tekenen, geïnspireerd door de stijl van Morris.

  • Zaterdag 9 december, 13.30 u. - 16.30 u.: Lucky Luke in Legoblokken

Onder begeleiding van Legobouwer Hans Demol kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar een reuzegrote Lucky Luke mozaïek bouwen. Inschrijving is vereist via jan.lefebvre@telenet.be.

Groepsbezoeken met gids kunnen op weekdagen worden geregeld door een e-mail te sturen naar info@gidsenplus.be.

Exclusief - Lucky Luke in het Kortrijks!

Ter gelegenheid van dit speciale evenement wordt het verhaal "Dr. Doxey's Elixer" uitgegeven in de vorm van "Dokteur Doxey's zwarte flaske". Deze strikt gelimiteerde uitgave is beperkt tot 300 genummerde exemplaren en is verkrijgbaar voor 25 euro. Vooraf inschrijven kan via vggs@skynet.be of aankopen zijn mogelijk op de tentoonstelling.

Praktisch

De tentoonstelling '100 jaar Morris' is gratis te bezoeken op 2, 3, 9, 10, 16 en 17 december telkens tussen 11 en 17 uur in het stadhuis van Kortrijk (Gotische Zaal).

Lucky Luke (c) Kortrijk
  • jpeg
Lucky Luke (c) Kortrijk

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL