Elpee op tournee: ontleen historische vinylcollectie in de bib

De openbare bibliotheek Kortrijk maakt meer dan 58.000 lp’s en singles beschikbaar voor de muziekliefhebber. Onder de noemer ‘Elpee op tournee’ krijgen bibliotheekbezoekers de kans om decennia aan muzikaal erfgoed te (her)ontdekken. Van lokaal poppentheater tot wereldmuziek, het gouden tijdperk van de jazz of de revolutionaire klanken van de rock-’n-roll: de collectie biedt een caleidoscoop aan genres en tijdperken.

Gratis vinyl uitlenen in de bib

De volledige vinylcollectie is vanaf zaterdag 9 december volledig beschikbaar voor iedereen. Wie een actief bibabonnement heeft, kan de collectie raadplegen en reserveren via de online catalogus. Deze dienstverlening is gratis. Als bibliotheek willen we immers iedereen aanmoedigen om op muzikale ontdekkingsreis te gaan.

Of je nu een vinylkenner bent die gekoesterde klassiekers wil herontdekken of een jonge luisteraar die de wortels van de moderne muziek wil verkennen, deze nieuwe dienstverlening biedt een unieke kans aan elke muziekliefhebber. De historische verzameling bestaat voor een groot deel uit een schenking van Radio 2 West-Vlaanderen. In 2003 doneerde de regionale radiozender haar omvangrijke collectie vinylplaten van ca. 23.000 singles en 18.000 lp’s aan Stad Kortrijk.

We investeerden recent nog in een stevige en noodzakelijk heropfrissing van de bib. Eén van de opvallendste zaken daarbij is de inkijk in onze rijke vinylcollectie. Nu zijn we heel verheugd om deze collectie ook te ontsluiten naar het publiek. Met dit aanbod slaan we een brug tussen generaties. Iedereen krijgt de kans om de warmte en authenticiteit van elpees te beleven. Axel Ronse, schepen van Cultuur
2023 vinylmagazijn (2) © bibkortrijk.png
  • png
2023 vinylmagazijn © bibkortrijk.jpeg
  • jpeg
2023 Stefaan Vandenheede in het vinylmagazijn © bibkortrijk.jpeg
  • jpeg

Elpee op tournee

Om de start van de nieuwe dienstverlening te vieren, geeft de bib een heus vinylfeestje op 9 december. Met een tweedehands vinylverkoop (10-16 uur), begeleide rondleidingen in het vinylmagzijn (13-16 uur) en dj's die plaatjes draaien uit de collectie wordt het een muzikale start van 'Elpee op tournee'. Aansluitend (om 16u) komt Johan Feys vertellen over zijn 'liefde voor vinyl' tijdens een gratis MuziekBoutique-lezing.

20231115 Elpee op tournee.mp4

Meer info

www.kortrijk.be/bibliotheek/vinyl

Sam Sulmont, coördinator collectie, 056 27 75 50

Openbare bibliotheek van Kortrijk is een bruisend centrum van kennis, cultuur en maatschappelijke betrokkenheid. De bibliotheek wil een katalysator zijn voor ontmoeting en creativiteit en biedt een gevarieerd aanbod van bronnen, programma's en diensten om het leven van haar leden te verrijken.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL