Tweede editie Burgerbudget: meer dan 100 Kortrijkzanen dienen samen 36 creatieve ideeën in

Na een succesvolle eerste editie van het Burgerbudget is ook de tweede editie een schot in de roos. Meer dan 100 Kortrijkzanen dienden samen 36 creatieve of vernieuwende ideeën in voor hun buurt. De stadsdiensten gaan nu met de indieners in dialoog om de projecten op punt te stellen. Daarna volgt de budgetgame, waarbij inwoners hun favoriete projecten kunnen 'aankopen'. Een burgerjury kiest finaal welke projecten financiële steun krijgen van de stad. Hiervoor schreven zich al 48 kandidaten in.

Projecten eerste editie bijna afgewerkt

In het bestuursakkoord 'Beste Stad van Vlaanderen' maakte het stadsbestuur plannen om inwoners niet enkel inspraak te geven, maar hun ideeën ook daadwerkelijk mee te laten uitvoeren. Daarom lanceerde Kortrijk op 15 september 2021 de eerste editie van het Burgerbudget. Het stadsbestuur maakt 100.000 euro vrij voor creatieve en vernieuwende acties van Kortrijkzanen. Uiteindelijk werden acht projecten gekozen door een burgerjury. Zes van de acht projecten zijn al uitgevoerd. De andere twee zijn in uitvoering.

Tweede editie levert 36 ideeën op

Na het succes van de eerste oproep werd een een tweede oproep gelanceerd. De stad stelde opnieuw 100.000 euro ter beschikking. Tussen 12 mei 2023 en 12 september 2023 konden burgers opnieuw voorstellen indienen om hun straat, buurt of stad leefbaarder te maken. In totaal werden 36 projecten ingediend. Voor alle projecten samen willen meer dan 100 burgers zich engageren. Het totaal aangevraagde budget bedraagt 325.986 euro. Op dit moment gaan de stadsdiensten in dialoog met de projectindieners en wordt de ontvankelijkheid onderzocht. 

Focus op ontmoeting, groen, cultuur en sport en spel

De projectvoorstellen komen uit alle hoeken van Kortrijk en deelgemeenten. De focus ligt op ontmoeting stimuleren, de publieke ruimte gezelliger en groener inkleden en het socio-culturele. Ook aandacht voor sport en spel ontbreekt niet. Alle voorstellen zijn te vinden op www.kortrijk.be/burgerbudget.

De projectvoorstellen die de selectie halen, zullen doorschuiven door naar een volgende fase: de budgetgame. Elke Kortrijkzaan ouder dan 16 jaar kan van 15 december 2023 tot en met 15 januari 2024 deelnemen aan die budgetgame via de website www.kortrijk.be/burgerbudget. Als deelnemer krijg je 5 virtuele munten. Daarmee kan je je favoriete projecten aankopen.

De tweede oproep van het burgerbudget is opnieuw een succes. Dit toont aan dat de Kortrijkzanen zin hebben om creatief samen te werken aan de leefbaarheid en beleving in hun buurt. Het burgerbudget is dus een goede participatieve manier om inwoners te verbinden. Tegen de zomer van 2024 zullen de eerste realisaties zichtbaar zijn.  Ruth Vandenberghe, eerste schepen bevoegd voor burgerparticipatie

Al 48 kandidaten voor burgerjury

De burgerjury beslist finaal welke projecten ondersteund worden door het burgerbudget. Elke Kortrijkzaan ouder dan 16 jaar kan zich nog tot en met 31 december kandidaat stellen voor de burgerjury. Momenteel zijn er 48 kandidaturen. Er worden 16 juryleden geloot. In de maand februari gaat deze jury in gesprek met de indieners en beslist dan autonoom aan welke projecten het burgerbudget wordt toegekend. Elke indiener ontvangt een motivatie waarom zijn/haar project al dan niet gekozen werd door de jury. Vanaf april 2024 gaan de geselecteerde voorstellen in uitvoering.

Burgerbudget (c) Kortrijk
  • jpg
Burgerbudget (c) Kortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL