Kuurne-Brussel-Kuurne schrijft een nieuw hoofdstuk

Kortrijk wordt de nieuwe startplaats voor de openingsklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne

De organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne komt aan het eind van het wielerseizoen 2023 met nieuws dat de koersfanaten al reikhalzend zal doen uitkijken naar de start van het voorjaar eind februari. De start van de openingsklassieker op zondag zal voortaan in Kortrijk plaatsvinden.

De finale door het centrum van Kortrijk brengt al meer dan 10 jaar veel wielerliefhebbers op de been in het centrum van de stad. De koersorganisatie is zich daar natuurlijk ook van bewust en ziet in dat dit perspectieven biedt voor de verdere uitbouw en professionalisering van de koers. Het organisatiecomité en het stadsbestuur van Kortrijk willen daarom vanaf 2024 de start van Kuurne-Brussel-Kuurne in Kortrijk organiseren.

Voorgeschiedenis

Een eerste toenadering tussen Kuurne-Brussel-Kuurne en stad Kortrijk was er al in 2010 toen er 2 korte passages door Kortrijk in het parcours werden opgenomen. In 2012 werd die passage verder uitgebreid met o.a. een doortocht aan de Grote Markt. In 2022 werd het parcours in Kortrijk grondig hertekend met een binnenkomst van de lokale ronde via Bellegem en de Beerbosstraat, de laatste kasseistrook van de koers.

Starten op de Grote Markt van Kortrijk

Volgend jaar in 2024 is er dus opnieuw een aanpassing aan de koers die steviger verankerd wordt in Kortrijk, echter niet in de lokale passages, die blijven onveranderd. Met de voorstelling van de ploegen en de startplaats van de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne voor eliterenners op de Grote Markt wil stad Kortrijk zich nadrukkelijk als koersstad profileren.

De wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne doet tijdens het openingsweekend van het wielerseizoen elk jaar opnieuw de harten van alle wielerfans sneller slaan. Ze zin doa were! En vanaf volgend jaar starten ze in Kortrijk op de Grote Markt, iets waar de Kortrijkse horeca mee van zal profiteren. Kuurne-Brussel-Kuurne is traditiegetrouw de 5e best bekeken voorjaarswedstrijd op de VRT, dat zegt genoeg over de populariteit van de koers. Door de verhuis van de start naar Kortrijk moet het in de nabije toekomst ook mogelijk zijn om een internationale dameskoers te houden in samenwerking met de koersorganisatie. Wouter Allijns - schepen van sport 

De organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne ziet graag de start van de koers landen in stad Kortrijk met het oog op de toekomst. Om te kunnen blijven concurreren met de andere voorjaarskoersen moest er iets veranderen aan het startgebeuren van de koers. De nieuwe startplaats moet het mogelijk maken om een sterkere VIP-werking te organiseren, op termijn een internationale dameskoers toe te voegen aan het programma en meer beleving te creëren rond het startgebeuren voor wielerliefhebbers. Het zal bovendien de uitstraling van de koers alleen maar goed doen en ook de financiële slagkracht van de koers verhogen.

De verhuis van het hele startgebeuren is voor onze koers een grote meerwaarde op verschillende vlakken. Zo wordt het logistiek mogelijk om een dameskoers toe te voegen aan het programma. Er zullen ook veel meer fans kunnen meegenieten van de start die veel aantrekkelijker zal zijn door de extra beleving die we zullen toevoegen aan het startevent. Geert Penez - voorzitter Kuurne-Brussel-Kuurne
De start van Kuurne-Brussel-Kuurne in Kortrijk is een win-win-win-operatie. Voor ons is de winst driedelig: we worden nog meer een topsportstad. We hebben al een voetbal- en basketbalploeg op het hoogste niveau. Nu krijgen we ook een wielerklassieker die ons nationale - zelfs internationale - uitstraling geeft. We worden nog meer de fietsstad bij uitstek. In 2020 waren we de beste fietsstad van Vlaanderen. We zijn in 2024 nog eens genomineerd. Deze wielerklassieker past daar uitstekend in. Het zal Kortrijkse jongeren inspireren om zelf op de koersfiets te springen. Ten slotte zijn we ook een evenementenstad met een klepper als Velofollies. Met de start van Kuurne-Brussel-Kuurne krijgen we een nieuw topevenement dat heel veel wielerliefhebbers op de been zal brengen. Zo worden ook de maanden februari/maart -tot nog toe kalme maanden voor onze stad- een event rijker. Vincent Van Quickenborne - burgemeester Kortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL