Het stadsbestuur keurde maandag de opstart goed van het restauratiedossier van de classicistische herenwoning aan Broelkaai 6. Sinds 1983 is het gebouw, met inbegrip van het interieur, beschermd als monument. Er wordt een studieopdracht uitgeschreven voor de aanpak van de buitenschil en de toegang tot het gebouw. Intussen wordt ook de restauratie van het interieur voorbereid.
Vorig jaar kondigden we een versnelling aan van de restauratie van acht erfgoedsites van Stad en OCMW Kortrijk. Al deze werven zijn momenteel in voorbereiding of uitvoering, of reeds afgewerkt (de oude Brandweerkazerne). Nu zetten we ook de eerste concrete stappen in wat een totaalrestauratie moet worden van de classicistische herenwoning aan Broelkaai 6, een erfgoedparel in het historische hart van Kortrijk en een iconisch gebouw aan de verlaagde Leieboorden. We starten met de buitenschil van het gebouw: het schrijnwerk, de gevels, het balkon, de luifels, ... We maken van de gelegenheid gebruik om ook de toegang tot het gebouw te optimaliseren, de toegangshelling en de inkomsas moeten beter en kwalitatiever worden ingebouwd. We voorzien hiervoor een budget van ongeveer 800.000 euro. Het definitief ontwerp moet klaar zijn tegen de zomer van 2024, de werken kunnen dan starten begin 2025.Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed
De patriciërswoning in classicistische stijl dateert uit 1777. De woning heeft een bepleisterde voorgevel met een driehoekig fronton, een balkon met zware balustrade en rechthoekige ramen met luiken. In 1983 werden zowel de gevel als het interieur in Lodewijk XVI-stijl beschermd met als motivatie: “classicistisch patriciërshuis gebouwd circa 1800 met zeer gaaf interieur in dezelfde stijl.”
Het pand was lange tijd de ambtswoning van de Kortrijkse arrondissementscommissaris. In 1955 kocht de stad het aan waarna het decennialang dienst deed als stedelijk museum. Het museum werd later uitgebreid met een nieuwe vleugel met tentoonstellingsruimtes, de site omvat ook een tuin en oranjerie.
In 2013 besliste de stad om het Broelmuseum te sluiten. Vervolgens kreeg het gebouw een andere culturele invulling, als toegangspoort tot het Buda-eiland en sinds 2020 als hoofdkwartier voor de kandidatuur van Kortrijk voor Culturele Hoofdstad 2030. Deze zomer werd er opnieuw een zomerbar georganiseerd in de fraaie, ommuurde tuin.
Het historische pand is aan een grondige restauratie toe. Het gebouw vertoont meerdere gebreken en slijtages. We starten met de aanpak van de buitenschil: gevels, schrijnwerk, balkon, luifels, ... Het stadsbestuur keurde maandag de studieopdracht goed.
- De restauratie van de integrale bouwschil van de historische patriciërswoning, namelijk de voorgevel, de achtergevel met aanpalende elementen (luifel, terras) en de gevels van de bijgebouwen/scheidingsmuren.
- Het realiseren van een permanente toegangshelling tot de hoofdingang van het gebouw, met respect voor de erfgoedwaarde van het gebouw en zijn context.
- Het realiseren van een inkomsas in de inkomhal, voor de verbetering van het thermisch comfort van de ingang en ter vervanging van de huidige schuifdeur die slijtage veroorzaakt aan de voordeur.
De bouwkost voor deze restauratiewerken wordt geraamd op 700.000 euro. Door Vlaamse erfgoedsubsidies aan te vragen hopen we nog extra middelen te kunnen genereren. De uitgave voor de studieopdracht wordt geraamd op 98.000 euro.
Tegen de zomer van 2024 wordt een definitief ontwerp verwacht voor de restauratie van de buitenschil, de werken kunnen dan starten begin 2025.
Terwijl het dossier van de buitenschil loopt, maakt de stad ook werk van de voorbereiding van de restauratie van het interieur in samenwerking met het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.
Bevoegd
-
- Philippe De Coene
- Schepen van Sociale Vooruitgang, Zorg en Onroerend Erfgoed
- philippe.decoene@kortrijk.be
- 0477 45 32 32