Stad en politie controleren fietsers tijdens donkere maanden

Stad deelt 5.000 fietslichtjes uit

Onder het motto ‘Stad Kortrijk ziet u graag’ deelt de stad na de herfstvakantie 5.000 sets fietslampjes uit. Daarmee zet de stad het verplicht gebruik van het fietslicht in de kijker. Als fietser moet je in het donker vanop 200 meter afstand goed zichtbaar zijn met een niet-verblindend wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan. De politiezone VLAS zal het correct gebruik van het fietslicht controleren. Als je niet in orde bent, riskeer je een boete van € 58.

Sensibiliseringsactie

Naast preventie en handhaving, zet de stad Kortrijk opnieuw ook in op sensibilisatie. In de wegcode staat beschreven dat fietsers, tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, in alle omstandigheden vanop een afstand van ongeveer 200 m duidelijk moeten te zien zijn in het verkeer door middel van (niet verblindende) verlichting. Vooraan dient de verlichting wit of geel te zijn, achteraan rood. Om het belang van de zichtbaarheid en de verantwoordelijkheid van de fietsers, maar ook bv. (elektrische) steps, in het verkeer te benadrukken en te ondersteunen deelt de stad Kortrijk 5.000 fietslichtjes uit aan voetgangers en fietsers. De set fietslampjes kunnen eenvoudig op de fiets geplaatst worden. Fietsers hoeven zich ook niet enkel te beperken tot het verlichten van de fiets. Reflectieve kledij en accessoires zijn een nuttige aanvulling en het gamma is breder dan het klassieke fluohesje.

Door een combinatie van preventie, sensibilisatie en handhaving trachten we bij elke fietser het belang van zichtbaarheid in het verkeer te benadrukken. Zich veilig door het verkeer begeven in deze donkere winterdagen is in het belang van iedere weggebruiker. Met deze acties samen met de politie en preventiediensten werken we aan méér verkeersveiligheid in Kortrijk. Want élk ongeluk is er één te veel.  Axel Weydts, schepen van Mobiliteit 
Bezorgde ouders en bestuurders bellen de politie omdat ze nog veel fietsers zonder verlichting zien in het donker. De politiezone Vlas voert daarom extra controles uit, maar ook als stad nemen we onze verantwoordelijkheid. Door 5.000 fietslichtjes uit te delen, slaan we twee vliegen in een klap: we wijzen overtreders op hun plichten en we helpen om het probleem op te lossen. We verwachten dat ouders hetzelfde doen, zodat de 20.000 leerlingen in Kortrijk ook tijdens de donkere maanden veilig op school geraken. Vincent Van Quickenborne, burgemeester Kortrijk

Ook via het stadsmagazine zijn er 20 setjes te winnen. Mail jouw gegevens en een originele foto van jouw fietsuitrusting naar stadsmagazine@kortrijk.be.

Fietslichtjes (c) Kortrijk
  • jpeg
Fietslichtjes (c) Kortrijk
  • jpeg
Fietslichtjes (c) Kortrijk
  • jpeg
Fietslichtjes (c) Kortrijk
  • jpeg
Fietslichtjes (c) Kortrijk
  • jpeg
Fietslichtjes (c) Kortrijk
  • jpeg

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL