Stad en SW+ nemen verdere stappen na gasontploffing Beukenlaan

De stad en woonmaatschappij SW+ nemen verdere stappen na de zware gasontploffing in een woning in de Beukenlaan op zondagavond 22 oktober. Zo heeft burgemeester Vincent Van Quickenborne bevolen om de zes woningen die beschadigd werden door de ontploffing zo snel als mogelijk te slopen en worden alle leegstaande woningen van SW+ proactief gecontroleerd.

1. Burgemeestersbesluit om 6 woningen onmiddellijk te slopen

Door de gasontploffing in de Beukenlaan van zondagavond raakten zes woningen beschadigd. In het belang van de publieke veiligheid heeft burgemeester Vincent Van Quickenborne op dinsdag 24 oktober 2023 via burgemeestersbesluit het bevel gegeven om de betrokken woningen versneld te slopen. In afwachting worden deze woningen ook versneld ontkoppeld en gebarricadeerd zodat ze niet opnieuw gekraakt kunnen worden.

In normale omstandigheden moet hiervoor eerst een omgevingsvergunning voor aangevraagd worden. Deze procedure neemt gemiddeld 3 à 4 maanden in beslag. Gezien de staat van de 6 woningen is dit niet verantwoord. Met dit burgemeestersbesluit kan SW+ onmiddellijk aan de slag om de woningen te slopen en kan men beginnen met het puin van de explosie professioneel op te ruimen. Vincent Van Quickenborne, burgemeester

2. Alle leegstaande woningen worden opnieuw gecontroleerd

Maandag 23 en dinsdag 24 oktober werden alle 45 leegstaande panden in de wijk Nieuw Kortrijk gecontroleerd in samenwerking met SW+, brandweerzone HVZ Fluvia en de netbeheerder van de gasleidingen Fluvius. Aangezien gestolen koperen gasleidingen aan de oorsprong lagen van de ontploffing, wilde men geen risico nemen. En terecht: in 20 huizen werden sporen van inbraak aangetroffen, was er koper gestolen en/of waren er gastellers losgekoppeld. Deze woningen worden nu door SW+ afgesloten en waar nodig door Fluvius afgekoppeld van de gasleiding.

Deze leegstand ontstaat doordat er tussen de laatste huurders en de start van de sloop of renovatie een periode is waarin de huizen leeg staan. Hoewel deze onbewoonde huizen beveiligd worden tegen inbraak, blijken ze af en toe gekraakt te worden en het mikpunt te worden van diefstal van koperbuizen voor de gastoevoer. In overleg met de burgemeester willen SW+ en de stad nu verder gaan door deze manier van werken meteen door te trekken naar alle leegstaande woningen van SW+.

In totaal zullen in de komende weken dan ook zo'n 140 woningen worden gecontroleerd door de leerwerkplaats van SW+. Bij sporen van inbraak of koperdiefstal zullen de brandweer en de politie worden gecontacteerd om de woning verder te controleren. Na deze tweede controle zal de woning opnieuw worden gebarricadeerd en indien nodig worden afgekoppeld van de gasleidingen door Fluvius.

In overleg met de burgemeester werd beslist om meteen alle leegstaande woningen in het patrimonium van SW+ te hercontroleren. Zo nemen we geen enkel risico.  Veronique Decaluwé, voorzitter SW+

3. Infomoment voor de buurt

Stad Kortrijk en SW+ krijgen heel wat vragen over wat er is gebeurd. Daarom organiseert het Wijkteam Kortrijk Zuid samen het SW+ volgende week dinsdag 31 oktober een infomoment voor de buurt waarop alle vragen beantwoord zullen worden. Dat infomoment vindt plaats om 18.30 uur in buurtcafé Drie Hofsteden. Er zal onder andere worden toegelicht welke stappen intussen werden genomen en op welke diensten de bewoners allemaal een beroep kunnen doen.

Het wijkteam staat ter beschikking voor alle vragen van de buurtbewoners en om de wederzijdse communicatie tussen SW+ en de buurtbewoners in de toekomst zeer goed te laten verlopen. Tegelijk zal het straathoekwerk worden ingezet om mensen te helpen die leegstaande panden opzoeken. Buurtbewoners kunnen overigens binnenkort in de benedenverdieping en het buurtcafé terecht voor alle sociale dienstverlening, voor gezonde maaltijden en, wat later, voor een praktijk voor eerstelijnszorg in samenwerking met de Kortrijkse huisartsen en tandartsen.

Het incident in de Beukenlaan onderstreept de noodzaak van een totaal aanpak die we fase per fase uitvoeren. Samen met SW+ maken we hier werk van. Stap voor stap bouwen we verder aan de vernieuwing ook voor onze sociale woonwijken. Wout Maddens, schepen van sociaal wonen
Het Wijkteam van Kortrijk Zuid wordt vanaf nu ingezet om de vragen van buurtbewoners te behandelen en om de wederzijdse communicatie tussen buurt en SW+ vanaf nu optimaal te laten verlopen. Philippe De Coene, bestuurder SW+ en schepen van sociale vooruitgang

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL