Vincent Van Quickenborne wordt opnieuw burgemeester van Kortrijk

Vincent Van Quickenborne wordt opnieuw burgemeester in Kortrijk. Die beslissing komt er na zijn ontslag als minister van Justitie, afgelopen vrijdag. Ruth Vandenberghe, die sinds 2020 waarnemend burgemeester was, wordt eerste schepen. Stephanie Demeyer gaat verder als gemeenteraadslid.

De terugkeer van Vincent Van Quickenborne als burgemeester van Kortrijk komt er in de nasleep van de dodelijke aanslag op twee Zweden in Brussel. Vincent Van Quickenborne nam als minister van Justitie zijn politieke verantwoordelijkheid en diende zijn ontslag in.

Vincent Van Quickenborne is sinds 2013 titelvoerend burgemeester van Kortrijk. Die functie neemt hij nu weer op. Dat betekent dat er verschuivingen gebeuren in het schepencollege.

Ruth Vandenberghe, die sinds 2020 waarnemend burgemeester was, wordt eerste schepen en schepen van Dienstverlening, Energie, Nette stad en Kortrijk spreekt. Ze neemt drie bevoegdheden over van schepen Wouter Allijns en zes bevoegdheden van Stephanie Demeyer, die daardoor gemeenteraadslid wordt.

Wouter Allijns staat de bevoegdheid Energie af aan Ruth en blijft schepen van Economie en Sport. Hij krijgt er ook Deelgemeenten en drie andere bevoegdheden van Stephanie bij.

Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing, blijft zijn bevoegdheden behouden.

Nu ik terugkeer naar Kortrijk besef ik maar al te goed dat Ruth haar strepen verdiend heeft. Ze heeft tijdens de moeilijke coronacrisis en energiecrisis de stad geleid als burgemeester en dat op een manier die het vertrouwen won van de Kortrijkzanen. Het is niet mijn stijl om dat zomaar aan de kant te schuiven na mijn ontslag. We hebben allebei onze sterktes en vormen een complementair team voor Kortrijk. We gaan de stad als duo besturen, samen met de hele ploeg en alle collega's. Hetzelfde geldt voor Stephanie Demeyer. Ze deed dat zeer goed, vooral op huwelijken en jubilea. Ze blijft haar rol opnemen in ons team. Ze wordt weer gemeenteraadslid, maar zal blijven de vieringen en jubilees van eeuwelingen verzorgen. Vincent Van Quickenborne, burgemeester Kortrijk
Toen ik vrijdag het nieuws vernam, voelde ik de bui hangen. Het is wettelijk zo geregeld dat Vincent zou terugkeren. Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat ik enorm teleurgesteld was. Alles ging de voorbije 3 jaar zeer goed en ik had nog veel plannen. Maar Vincent en ik hebben een heel goed gesprek gehad. Ik ben niet weg, we gaan samen de stad blijven besturen voor de Kortrijkzanen. We hebben een andere aanpak en verschillende kwaliteiten. Maar als we dat nu samenbrengen, dan is dat een fantastische cocktail voor de Kortrijkzanen. Ik vind het wel heel jammer dat we van Stephanie afscheid moeten nemen. We blijven op haar en haar sterktes rekenen in ons team. Ruth Vandenberghe, eerste schepen
Drie jaar lang heb ik mij met hart en ziel toegelegd op mijn bevoegdheden en ik ben trots op het parcours dat ik heb afgelegd. Ik heb altijd geprobeerd een toegankelijke schepen te zijn. Onder de mensen komen, naar hen luisteren en dingen kunnen doen voor hen, dat was voor mij een van de mooiste aspecten van deze job. Dit is echter geen afscheid, ik zal mij als gemeenteraadslid blijven inzetten voor de inwoners van Kortrijk én zeker ook van de deelgemeenten. Stephanie Demeyer, gemeenteraadslid

Hieronder een overzicht van bevoegdhedenwissels binnen Team Burgemeester:

Burgemeester
Vincent Van Quickenborne

Veiligheid

Brandweer

Politie

Preventie

Samenleven, diversiteit en inburgering

GAS

Strategische planning

Coördinatie stedenbeleid

Externe relaties en samenwerking

Eurometropool

Intercommunales en samenwerking met derden

Bestuurszaken

Recht

Communicatie

Schepen van Dienstverlening, Energie, Nette Stad en Kortrijk Spreekt en 1ste schepen
Ruth Vandenberghe
Protocol
Nette stad
Afvalbeleid
Kortrijk Spreekt
Gebiedswerking
Begraafplaatsen
Bevolking (van Stephanie Demeyer)
Burgerzaken (van Stephanie Demeyer)
Administratieve vereenvoudiging (van Stephanie Demeyer)
1777 (van Stephanie Demeyer)
Onthaal en Stadhuis (van Stephanie Demeyer)
Groenonderhoud (van Stephanie Demeyer)
Toerisme (van Wouter Allijns)
Digitale transformatie (van Wouter Allijns)
Energie (van Wouter Allijns)

Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten en 4de schepen
Wout Maddens
Wonen
Bouwen
Huisvesting
Sociale huisvesting
Stadsvernieuwingsprojecten
Stedenbouw
Ruimtelijke Ordening
Grondbeleid

Schepen van Economie, Deelgemeenten en Sport en 7de schepen
Wouter Allijns
Ondernemen
Economie
Middenstand
Markten
Braderieën en foren
Landbouw
Sport
Facility
Beleef Kortrijk
Deelgemeenten (van Stephanie Demeyer)
Ontmoetingscentra (van Stephanie Demeyer)
Vrijwilligers (van Stephanie Demeyer)
Coördinatie wijkteams (van Stephanie Demeyer)


Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL