Kortrijk opent urnenbossen voor wie ecologisch wil worden begraven

Vanaf 26 oktober krijgen Kortrijkzanen maar ook niet-inwoners de kans om begraven te worden in een ecologisch afbreekbare urne. Stad Kortrijk opent hiervoor een eerste urnenbos op de begraafplaatsen Sint-Jan. Ook in de deelgemeenten Heule, Marke, Bellegem, Rollegem en Kooigem worden urnenbossen aangelegd.

Meer en meer mensen vragen om begraven te worden op een ecologische manier. Omdat Stad Kortrijk inzet op duurzaamheid wil het graag aan die vraag tegemoet komen. De oplossing hiervoor is een urnenbos. Een urnenbos is een ecologische gedenkvorm waarbij composteerbare asurnen in volle grond worden begraven. Het is een natuurlijk alternatief voor een urnenveld, columbarium of strooiweide.

Het eerste urnenbos in Kortrijk opent op 26 oktober op de begraafplaats Sint-Jan, in de hoek tussen de Meensesteenweg en de spoorweg. Vanaf half januari 2024 openen er ook urnenbossen op de begraafplaatsen in de Mellestraat in Heule, de Lentewijk in Kooigem, Bellegem en Rollegem. Eind april komt daar nog Marke bij.

Zowel Kortrijkzanen als niet-inwoners kunnen in de urnenbossen worden begraven. Het afscheid vindt plaats in een aula of aan de ingang van het bos. De begrafenisondernemer begraaft de urne zonder de familie. De begraving is anoniem en ook de precieze locatie is na de begraving niet meer zichtbaar.

Het urnenbos mag niet door nabestaanden worden betreden, om de anonimiteit te bewaren en de impact op de natuur en biodiversiteit minimaal te houden. Enkel de begrafenisondernemer en het personeel van de begraafplaats hebben toegang. Ook gedenktekens, versieringen, symbolen, afsluitingen,... op en rond de urne zijn niet toegestaan. Wie dat wenst, kan een naamplaatje laten plaatsen aan het monument bij de ingang van het urnenbos. Enkel op die plaats zijn natuurlijke bloemen en planten toegestaan. Verwelkte bloemen en planten worden verwijderd door de medewerkers van de begraafplaatsen.

De urne mag geen chemische kleurstoffen, vervuilende lijmen of andere toevoegingen bevatten. Ze bestaat uit biologisch afbreekbare materialen zoals houtvezels, samengeperste aarde, maïs, suikers, zetmeel,... Na 7 à 9 maanden is de urne gecomposteerd, afhankelijk van het type grond en de weersomstandigheden. Als Kortrijkzanen ervoor kiezen om op deze manier begraven te worden dan is dat kosteloos. Niet-inwoners moeten een bedrag betalen dat nog door de gemeenteraad moet worden vastgelegd.

De vraag naar urnenbossen groeit en daar willen met de stad graag aan tegemoet komen. Zowel in Kortrijk als in vijf deelgemeenten krijgen Kortrijkzanen en niet-inwoners de kans om op een ecologische manier te worden begraven in een composteerbare urne. We hopen dat het urnenbos ervoor zorgt dat nabestaanden hun dierbare op een mooie manier kunnen herdenken. Ruth Vandenberghe, eerste schepen

Op 1 november organiseert de stad ook Reveil op de begraafplaats Sint-Jan. Iedereen is welkom vanaf 17 uur. Meer info op https://www.kortrijk.be/reveil-2023

 

Urnenbos (c) Kortrijk
  • jpeg
Urnenbos (c) Kortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL