SW+ bouwt multifunctioneel sociaal project met 16 appartementen bij Menenpoort

Op de hoek van de Meensesteenweg en de Moorseelsestraat in Kortrijk verschijnt in de loop van 2025 een nieuw woonproject met 16 sociale huurappartementen. Maar er is ook plaats voor een commerciële functie. Zo neemt een nabije apotheek er straks haar intrek.

 

Bij de start van woonmaatschappij SW+ was het bestuur formeel: het wilde een positief woonverhaal brengen, sociale woningbouw geïntegreerd in de brede maatschappij. Bovendien is het de bedoeling dat het aantal sociale woningen de komende jaren blijft groeien in Kortrijk en Wevelgem.

 

Met de renovatie van de hoek Meensesteenweg en Moorseelsestraat dient zich nu een mooi project aan dat perfect aansluit bij deze ambities. Op deze hoek in de stad stonden oorspronkelijk twee woningen. Maar het gebouw dat sinds september 2010 leegstaat, is in dusdanig slechte staat dat sloop de enige optie is. De woonmaatschappij kocht het gebouw in december 2020. In de plaats verschijnt straks een appartement met 16 sociale huurappartementen, ondergrondse parkeergarage, fietsenstalling en bijhorende binnentuin.

20-224_Gevel_straatbeeld_dd.2023.10.12.jpg
  • jpg

Het appartementsgebouw is een ontwerp van architectenbureau B2Ai dat in het voorjaar van 2024 hoopt te starten met de sloop van het bestaande gebouw, om nadien terug op te bouwen. Het openbaar onderzoek startte op 4 oktober 2023 en loopt tot en met 2 november 2023. Bedoeling is om het gebouw in het najaar van 2025 in gebruik te nemen.

Deze hoek was al langer een doorn in het oog van het stadsbestuur. Met de bouw van dit woonproject realiseren we twee vliegen in één klap. In plaats van de verkrotte hoek komt een mooi woonproject en laten we het aantal sociale woongelegenheden groeien. Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing

Maar er is meer. Want naast sociale woningbouw is er op de gelijkvloerse verdieping plaats voor een commerciële functie. En die is al meteen ingenomen, want de naburige apotheek Meensepoort neemt straks haar intrek in de nieuwbouw.

Het is een bewuste keuze van onze woonmaatschappij om sociale woningbouw breed te integreren in het sociaal weefsel. We willen functies gaan vermengen. Dit project is alvast een mooi voorbeeld van hoe je sociaal wonen niet aan de zijkant van je samenleving zet, maar net connecteert met anderen. Veronique Decaluwé, voorzitter SW+

Ook bij andere projecten van SW+ dienen zich trouwens nog dergelijke mogelijkheden aan. Zo wijzen directeurs Karel Maddens en Thomas Raes onder meer op de multifunctionele ruimtes op de Venning en Driehofsteden die nog op zoek zijn naar een bestemming. Wie interesse heeft, kan hiervoor steeds met de woonmaatschappij contact opnemen.

Persvoorstelling (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling (c) Kortrijk

Meer info (niet voor publicatie):

Karel Maddens, karel.maddens@swplus.be; 0477/33.52.51

Thomas Raes, thomas.raes@swplus.be; 0473/86.27.17

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL