Nieuwe ondergrondse Parking Station opent op 10 oktober

Vanaf dinsdag 10 oktober is de nieuwe ondergrondse parking aan het station van Kortrijk toegankelijk voor het publiek. De parking heeft drie verdiepingen met in totaal 900 parkeerplaatsen. De ondergrondse parking werd gebouwd door NMBS en Stad Kortrijk en is een belangrijke schakel in de omvorming van het station van Kortrijk tot een integraal toegankelijk en multimodaal vervoersknooppunt. De parking telt ook 24 parkeerplaatsen voor personen met beperkte mobiliteit. In een latere fase komen er ook 3.000 ondergrondse parkeerplaatsen voor fietsen en bromfietsen. 

Opening Parking Station

Reizigers en bezoekers zullen dus voortaan hun wagen in een comfortabele ondergrondse parking parkeren. De parking is een integraal onderdeel van de ambitie om het station van Kortrijk om te vormen tot een integraal toegankelijk en multimodaal knooppunt waar de reiziger kan overstappen van het ene vervoersmiddel op het andere.  

Voor NMBS is de opening van de gloednieuwe ondergrondse parking voor treinreizigers en bezoekers een belangrijke mijlpaal in de complete omvorming van het tweede grootste station van West-Vlaanderen. Elke dag nemen zo’n 8.200 reizigers er één van de 170 treinen. Die rijden naar verschillende grote steden zoals Brugge, Oostende, Gent, Antwerpen, Brussel en de luchthaven van Zaventem. 

Reizigers en niet-reizigers kunnen vanaf nu via de rotonde Panorama parkeren in de nieuwe ondergrondse parking die 900 plaatsen telt. Als straks de andere kant van de tunnel opent, zal dat ook een verademing zijn voor het verkeer in onze stad. Daarna steken we de spade in de grond voor de aanleg van de stationsomgeving, waarbij we van de grijze parkings groene pleinen maken.  Ruth Vandenberge, burgemeester Kortrijk 

De ondergrondse parking is in de plannen logisch verbonden met de te bouwen brede stationshal onder de sporen en perrons. Ook de huidige bovengrondse fietsenstalling verhuist in een latere fase naar twee ondergrondse, uitgebreide stallingen, met in totaal 3.000 fietsparkeerplaatsen. De nieuwe fietsparking zal de verbinding maken tussen de parking en het nieuwe station.  

Deze nieuwe parking zorgt ervoor dat we stad verder kunnen vergroenen. De volledige stationsomgeving krijgt een make-over. Waar nu asfalt en beton heersen zullen straks parken en stadstuinen verschijnen. De parking is bovendien heel makkelijk bereikbaar, rechtstreeks vanop de stadsring R36. Je rijdt de parking binnen zonder de stad te moeten doorkruisen. En als je als voetganger de parking verlaat, sta je in het hart van ons stadscentrum.  Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken

Tijdelijk in- en uitrit via Panorama 

De 900 parkeerplaatsen in de nieuwe autoparking zijn verdeeld over drie ondergrondse verdiepingen. De in- en uitrit van de parking is via de rotonde Panorama en de Burgemeester Lambrechtlaan. In eerste instantie kunnen de gebruikers enkel in- en uitrijden via Panorama, die rechtstreeks toegang geeft tot de verdieping –2. Wanneer daar bijna geen plaatsen meer beschikbaar zijn, kunnen de wagens ook worden geparkeerd op de twee overige verdiepingen (-1 en vervolgens –3).  

Van zodra de wegtunnel ter hoogte van de Burgemeester Lambrechtlaan open gaat, zal de parking ook via die weg toegankelijk zijn en er een rechtstreekse toegang zijn tot de verdieping –3. 

De parking telt 3 verdiepingen, is 250 meter lang en 32 meter breed en heeft een totale vloeroppervlakte van 32.000 m². Met de opening ervan zetten we een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van de stationsomgeving. De tunnel van 186 meter zal de rotonde Panorama verbinden met een heraangelegde Zand- en Magdalenastraat, de stationsboulevard en twee nieuwe stadstuinen op het Conservatorium- en Casinoplein. Het stationsproject wordt zo een knooppunt van stadsvernieuwing.  Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing 

Tegelijkertijd met de opening van de nieuwe parking zal de huidige/oude parking in de Minister Tacklaan met 180 plaatsen afgesloten worden. Wie een abonnement of tienbeurtenkaart heeft voor die parking kan terecht in de nieuwe parking. 

Omwille van de veiligheid krijgen enkel parkeerders toegang tot de parking. Met je parkeerticket of abonnement ontgrendel je de toegangsdeur. Laat je parkeerticket of abonnement dus zeker niet in de wagen liggen.  

Laadpunten elektrische wagens 

Tegen eind november zullen ook de 18 laadpunten voor elektrische wagens operationeel zijn.  

Parkeertarieven 

De parkeertarieven zijn afgestemd op de algemene parkeertarieven van NMBS voor de stationsparkings en op de lokale parkeertarieven van de Stad Kortrijk. Als stationsparking geldt het principe dat de tarieven voor de reizigers steeds lager zijn dan deze voor niet-reizigers. Wie minder dan 1 uur parkeert, betaalt niets. Zo kan de parking ook gebruikt worden als Kiss & Ride. 

Niet-reizigers 

Wie overdag parkeert (8-20u), betaalt max. € 9.  Wie ‘s nachts parkeert (20-8u), betaalt max. € 3. Meer info over de tarieven en abonnementen voor niet-reizigers op www.parko.be.  

Reizigers 

Het uurtarief is € 1,4, . Je betaalt max. € 8,4 voor 24u. In het weekend bedraagt het uurtarief € 0,70. Je betaalt dan max. € 4,2 voor 24u. Treinabonnees betalen respectievelijk € 45,10 per maand, € 126,30 voor drie maanden en € 451 per jaar.  

Meer info over de tarieven en abonnementen voor reizigers op www.belgiantrain.be

Een intermodaal en toegankelijk knooppunt 

De opening van de ondergrondse parking en de ontsluiting ervan is een belangrijke stap in de transformatie van het station van Kortrijk en haar omgeving tot een intermodaal en toegankelijk vervoersknooppunt. De komende jaren wordt het station integraal toegankelijk: de perrons worden met bijna een halve meter verhoogd en zullen ook allemaal toegankelijk met een lift en een roltrap. Onder de sporen komt een brede stationshal, met daarin de verschillende stationsfuncties. De stationshal zal bovendien vlot bereikbaar zijn vanuit de nieuwe auto- en fietsparkings. 

Opening P Station (c) Kortrijk
  • jpg
Opening P Station (c) Kortrijk
  • jpg
Opening P Station (c) Kortrijk
  • jpg
Opening P Station (c) Kortrijk
  • jpg
Opening P Station (c) Kortrijk
  • jpg
Opening P Station (c) Kortrijk
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL