Kortrijkse recyclageparken zamelen dopjes in om geleidehonden op te leiden

Wie een blind of slechtziend persoon wil helpen, kan vanaf nu de plastic doppen, klepjes en deksels van zijn flessen naar de recyclageparken in Heule en Rollegem brengen. De dopjes worden er verzameld in een koker ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Met de opbrengst van de dopjes worden honden opgeleid die blinden of slechtzienden helpen om een normaal en zelfstandig leven te leiden. Zo kreeg An De Beuf (42) uit Marke haar geleidehond Ximbad dankzij de actie.

Dopjesactie (c) Kortrijk
  • jpeg
Dopjesactie (c) Kortrijk
  • jpeg

Dopjesactie

Al sinds 2005 verzamelen de vrijwilligers van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) plastic dopjes. Deze ludieke actie, die ooit klein begon, groeide uit tot een voorname bron van inkomsten voor het BCG. De zuivere plastic dopjes en deksels van flessen, bussen en andere verpakkingen worden verzameld, opgehaald, gesorteerd en tenslotte verkocht aan een recyclagebedrijf. Het plastic wordt vermalen, zodat het opnieuw kan worden verwerkt. Zo worden er van de dopjes o.a. duurzame paletten gemaakt. Op deze milieuvriendelijke manier zamelt het BCG in om de opleiding van geleidehonden te financieren. Want elke blinde of slechtziende persoon die een hond nodig heeft, moet recht hebben op een hond.

Van dopje tot hond

De opleiding van een puppy tot geleidehond duurt gemiddeld 2 jaar en kost heel wat geld. Er zijn 5.500 kilogram dopjes nodig om een geschikte puppy aan te kopen. Intussen zijn er 800 inzamelpunten in binnen- en buitenland om het BGC met de dopjesactie te helpen. Ook Stad Kortrijk wil hieraan meehelpen en opent daarom twee inzamelpunten op de recyclageparken in Heule en Rollegem.

Kortrijkzanen sparen mee

Via de twee nieuwe inzamelpunten kunnen ook de Kortrijkse inwoners vanaf nu meesparen voor de opleiding van een geleidehond. De meeste soorten plastic doppen zijn welkom, zolang ze kleiner zijn dan 25 centimeter doorsnede. De enige voorwaarde is dat ze proper en droog zijn. De dopjes, deksels en klepjes kunnen worden gedropt in een dopjeskoker die op de recyclageparken hangt.

Ximbad helpt An dankzij dopjesactie

Dat de dopjesactie haar vruchten afwerpt, bewijzen de resultaten. Elk jaar kunnen 3 geleidehonden worden opgeleid. An De Beuf (42) uit Marke is een van de personen die een geleidehond kreeg dankzij de actie. Zij kreeg als kind een infectie aan haar ogen en is zeer slechtziend. Ze kwam bij het BCG terecht en volgde een intensieve procedure om in aanmerking te komen voor een geleidehond. Na 4,5 jaar op de wachtlijst te hebben gestaan, kan ze sinds februari 2019 dankzij de dopjesactie een beroep doen op de labrador Ximbad. Ximbad kent een veertigtal commando's en helpt An op een veilige manier naar de winkel, haar vrijwilligerswerk enzovoort. Hij doet dat door stoepranden aan te geven, zebrapaden te zoeken en tal van andere acties. Het leven van An is hierdoor enorm vergemakkelijkt.

We hopen dat de Kortrijkzanen massaal plastic doppen en deksels naar de recyclageparken in Heule en Rollegem brengen. Als stad kunnen we een grote bijdrage leveren voor mensen die een geleidehond nodig hebben. Hoe meer doppen, hoe korter de wachtlijst en hoe sneller blinde of slechtziende personen worden geholpen.   Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk
De dopjesactie en een win-win actie. Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden kan door de actie honden opleiden voor personen met een visuele beperking, maar ook het milieu vaart er wel bij omdat we het plastic op een zeer efficiënte manier recycleren.  Ann Smets, vrijwilligerscoördinator Belgisch Centrum voor Geleidehonden
Ik ben zeer aangenaam verrast dat de dopjesactie ook in de recyclageparken wordt georganiseerd. Op deze manier kunnen we meer mensen bereiken. Het zal een grote hulp zijn voor iedereen die een geleidehond nodig heeft.  An De Beuf, heeft geleidehond dankzij dopjesactie

Contact: Ann Smets, vrijwilligerscoördinator BCG, 0468 46 58 62

Meer info: www.dopjesactie.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL