Vzw Oranjehuis opent mobiele woonsite 'KWE De Stek’

Jeugdhulporganisatie vzw Oranjehuis opent vandaag in Kortrijk de deuren van de allereerste mobiele woonsite voor jongvolwassenen.

Na een jarenlange inspanning wordt vandaag de mobiele woonsite van KWE (Kleine Wooneenheid) De Stek voorgesteld. In de mobiele woonunits zullen zes jongvolwassenen tussen 16 en 25 jaar hun intrek nemen.

Unieke samenwerking

Dit woonproject is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen believers en volharders. Voor onze werkingen met jongvolwassenen zijn we steeds op zoek naar woonoplossingen, waardoor we Hendrik Heremans leerden kennen. Heremans was bereid te investeren in de aankoop en renovatie van een woning, maar we vonden niets dat voldeed aan de gewenste woonvorm. Wouter Vanclooster (vzw Oranjehuis)
Wij hadden al ervaring met projecten met zeecontainers die omgebouwd werden tot ‘tiny houses’, dus veranderden we het geweer van schouder en de mobiele woonsite als idee kreeg vorm. Hendrik Heremans, aannemer

Het idee werd voorgeschoteld aan woonmaatschappij SW+, die enthousiast mee de schouders onder het project zette.

Vanuit SW+ zijn we ons bewust van het tekort aan sociale woningen. We hielpen dan ook wat graag om mee op zoek te gaan naar innovatieve alternatieven om de nood aan betaalbare woningen op te vangen. Thomas Raes, directeur van woonmaatschappij SW+

Nadat de samenwerking tussen de privé-investeerder, de woonmaatschappij en de sociale partner bij Stad Kortrijk voorgesteld werd, engageerden ook de bevoegde schepenen zich het project te doen slagen.

Een thuis is de eerste noodzakelijk stap om vooruit te gaan in het leven, zeker voor jongeren die het moeilijk hebben. Vorig jaar maakte de welzijnsorganisatie W13 de regionale cijfers bekend van dak- en thuisloosheid. Daaruit bleek dat van de 1.313 dak- en thuislozen niet minder dan 201, of 15%, jongvolwassenen (16 tot 25 jaar) waren. We werken in de regio aan een actieplan met verschillende partners waaronder CAW Zuid-West-Vlaanderen en het Oranjehuis. De nieuwe mobiele woonsite is daar een belangrijk onderdeel van. Zowel een warme thuis als de professionele begeleiding op diverse vlakken, is essentieel om jongeren vooruit te helpen. Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang: 

7 units

Het resultaat mag gezien worden. 7 mobiele units die resulteren in een architecturale woonsite. Toch zullen er geen zeven, maar zes jongeren intrekken.

We hebben zes woonunits voor jongvolwassenen die er voor een gemiddelde periode van een jaar tot anderhalf jaar zullen wonen. Die jongeren krijgen er een intensieve begeleiding die zich richt op het latere zelfstandig wonen. Daarnaast is er een zevende unit die aangewend wordt voor groepsactiviteiten zoals samen koken, infosessies, bureauruimte voor begeleiding en gesprekken. De absolute meerwaarde van het co-housen voor jongeren is duidelijk bij die gasten, vooral in het tegengaan van eenzaamheid. Echter zien we ook de nood aan een eigen stek bij die jongeren. We zijn heel trots op dit project, want deze site biedt het allemaal! Charlotte Vantomme (vzw Oranjehuis)

De eerste jongeren staan te popelen, de verhuis staat namelijk over enkele weken al gepland. Esmeray (21) is één van de jongeren die haar intrek zal nemen:

Deze plek is voor mij heel belangrijk, om tal van redenen. Misschien is de belangrijkste wel dat elke jongere door deze woonvorm skills in samenleven én communicatieve vaardigheden ontwikkelt, skills die elk van ons later zal kunnen aanwenden. Esmeray (21), eerste bewoner
Kortrijk toont lef door te experimenteren met alternatieve woonvormen en realiseert hiermee een van de ambities uit het Woonplan. Een collectief project met containerwoningen, zeg maar tiny houses, op een geschikte locatie, met de nodige kwaliteitsgaranties en een uitgesproken maatschappelijk doel is een stap in die richting. Samen met vzw Oranjehuis gaven we dit weloverwogen experiment vorm. We stelden stadsgrond ter beschikking en verleenden de omgevingsvergunning voor de bouw van 7 containers van 30 m², waarvan 6 woonunits en een gemeenschappelijke ruimte. Dit tijdelijke project maakt een specifieke woonoplossing mogelijk. Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing 
Mobiele woonsite Oranjehuis (8).png
  • png
Mobiele woonsite Oranjehuis (6).png
  • png
Mobiele woonsite Oranjehuis (7).png
  • png
Mobiele woonsite Oranjehuis (4).png
  • png
Mobiele woonsite Oranjehuis (2).png
  • png
Mobiele woonsite Oranjehuis (3).png
  • png

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL