Nog meer kleur en biodiversiteit in het voorjaar met 102.800 extra bloembollen

Stad kiest dit jaar bewust voor biologische bloembollen

De stad plant deze week opnieuw duizenden extra bloembollen van voorjaarsbloeiers. Die zullen komend voorjaar zorgen voor nog meer kleurrijke bloemenvelden op verschillende locaties in het centrum en de deelgemeenten. Nieuw is dat er dit jaar enkel biologisch geteelde bollen worden geplant. Een bewuste keuze ten voordele van de biodiversiteit.

Bloembollen (c) Kortrijk
  • jpeg
Bloembollen (c) Kortrijk
  • jpeg
Bloembollen (c) Kortrijk
  • jpeg
Bloembollen (c) Kortrijk
  • jpeg

De voorbije twee jaar werden al 324.000 bollen van voorjaarsbloemen geplant op 22 locaties in de stad en deelgemeenten. Dit jaar worden nog eens 102.800 bloembollen geplant op zes nieuwe locaties: het Magdalenapark, het Volksplein en het Gebroeders Van Raemdonckpark in Kortrijk, de Markebekestaat en het Markebekepad in Marke en aan de Hoogmolen in Aalbeke. Samen zijn de zes locaties goed voor 1.785 m² nieuwe bloemenvelden. In Aalbeke worden de bloembollen geplant door leerlingen van Vrije Basisschool 't Biekorfje. Op de andere locaties gebeurt dit machinaal .

Net als vorig jaar komen de bloembollen van Vanacker uit Hulste. Opnieuw is gekozen voor een variatie aan bloemen- en kruidensoorten: verschillende soorten tulpen, krokussen en narcissen, maar ook paarse sierui, blauw druifje, witte grote sneeuwroem, prairielelies, kievitsbloemen en zomerklokjes. Deze soorten komen elk jaar terug en vermeerderen zichzelf. Door de combinatie van soorten met verschillende bloeiperiodes zullen er bloemen te zien zijn van februari tot juni.

Biologische bollen zonder pesticiden

Nieuw is dat er dit jaar alleen gekozen is voor biologisch geteelde bollen. Dat betekent dat bij het telen en bewaren van de bloembollen geen chemisch-synthetische pesticiden gebruikt zijn. Die stoffen zijn heel gangbaar in de bloembollensector en worden er ingezet tegen schimmels. Die stoffen blijven echter enkele jaren in de bloemen zitten en zijn schadelijk voor de bijen, hommels, vlinders en andere insecten die zich tegoed doen aan het stuifmeel van de bloemen maar zo ook de insecticiden opnemen. Dat is op zijn beurt dan weer schadelijk voor de andere dieren zoals vogels die deze insecten opeten. Naarmate de jaren vorderen, verdwijnen de schadelijke stoffen uit de bloemen, maar zeker in het begin zijn zij niet ideaal voor de biodiversiteit. Bij biologisch geteelde bollen worden geen pesticiden of kunstmest gebruikt tijdens het kweekproces. De voorjaarsbloemen hebben een groot belang voor de insecten omdat ze hen voorzien van het eerste voedsel na de winter. Met de biologische bollen is die eerste maaltijd ook meteen een gezonde maaltijd.

We kiezen bewust alleen nog voor bloembollen die biologisch gekweekt zijn. Die zijn iets duurder dan de traditionele bollen, maar wel beter voor de biodiversiteit. Alle locaties waar bloembollen worden geplant zijn ook ByeByeGrass-zones waar het ganse jaar door extensief maaibeheer wordt toegepast. Door het gras minder te maaien krijgen andere kruiden en bloemen de kans om te groeien. Stephanie Demeyer, schepen van groenonderhoud
Dankzij de keuze voor biologische bloembollen, houden we onze bestuivers in leven en verrijken we onze bodem. Puur natuur, beter voor mens en dier, en dus voor onze planeet. Bert Herrewyn, schepen van Milieu, Klimaat en Biodiversiteit

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL