Kortrijk opnieuw genomineerd voor titel 'Fietsstad 2024'

In 2020 werd stad Kortrijk uitgeroepen tot Vlaanderens beste fietsstad, een initiatief van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Het jaar nadien was een nominatie niet mogelijk omwille van deze overwinning, maar in de totale score stond Kortrijk wel opnieuw in de top 3 van de centrumsteden. En ook nu maken we kans om in 2024 bekroond te worden tot fietsstad. Na een grote publieksbevraging haalde Kortrijk met de tweede beste score in de categorie centrumsteden opnieuw de nominatie binnen. Onze stad gaat de strijd aan met Genk en Gent.

Fietsstad (c) Kortrijk
  • jpeg
Fietsstad (c) Kortrijk

 

In een grote publieksbevraging konden alle Vlaamse fietsers van 22 mei tot en met 30 juni het fietsbeleid binnen hun stad/gemeente beoordelen. In totaal brachten 27.000 deelnemers online een stem uit, waarvan 883 in Kortrijk. 165 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten haalden de drempel van minstens 50 ingevulde enquêtes en kwamen daardoor in aanmerking om mee te dingen naar de titel Fietsgemeente/-stad 2024. De drie gemeenten of steden die in de publieksbevraging binnen hun categorie de hoogste gemiddelde scores behaalden, zijn genomineerd als kanshebber voor de titel Fietsgemeente/-stad 2024. Voor de categorie centrumsteden haalde Kortrijk opnieuw een nominatie binnen, samen met Genk en Gent.

 

We zijn ontzettend trots op deze nominatie, vooral omdat die gebaseerd is op de feedback van onze fietsers. Sinds de vorige bestuursperiode hebben we hard gewerkt om Kortrijk veiliger te maken voor iedereen die de fiets gebruikt als vervoermiddel. Het is dan ook bijzonder verheugend om te zien dat onze inspanningen worden gewaardeerd door de fietsgemeenschap. Het feit dat we voor de derde keer op rij genomineerd zijn, bevestigt dat we op de juiste weg zijn. Dit geeft ons nog meer motivatie en versterkt onze overtuiging om te blijven werken aan de veilige fietsvriendelijke stad van morgen. Axel Weydts, schepen van Kortrijk Fietst

In de tweede ronde, die in november 2023 van start gaat, bezoek een onafhankelijk studiebureau alle genomineerde steden en gemeenten om een terreinonderzoek te verrichten. Experts maken daarbij een diepgaande analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid. De resultaten worden beoordeeld door een vakjury. Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters zal de winnaars bekendmaken in mei 2024.

Meer informatie over de fietsrapporten vind je hier.

logo fietsstad.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL