ONDER EMBARGO TOT WOENSDAG 27 SEPTEMBER OM 18 UUR

Stad stelt ontwerp vergroening Sint-Michielsplein en omgeving voor

Stad Kortrijk levert veel inspanningen om de leefbaarheid van onze stad te versterken. In het bestuursakkoord wordt onder meer het 'vergroenen van het Sint-Michielsplein' als een belangrijk leefbaarheidsproject opgenomen. Door het plein parkeer- en verkeersvrij te maken, creëren we een gezellig plein met 455m² nieuwe groenzones en ruimte voor een kwalitatief horecaterras. Ook de Rijselsestraat wordt vanaf het Sint-Michielsplein tot aan de Heilige Geeststraat heraangelegd en vergroend. Tijdens een infomoment op 27 september stellen we het ontwerpplan voor aan de buurt. De heraanleg is voorzien tegen de zomer van 2024.

N-StMichiels.png
  • png
Kortrijk wordt weer wat groener en veiliger! Door het plein autovrij te maken en te voorzien van maar liefst 455m² aan weelderige groenzones, creëren we een uitnodigende plek voor zowel bewoners als bezoekers. Het stukje Rijselsestraat wordt getransformeerd met extra groen, toegankelijke busperrons en fietsenstallingen, waardoor we de stad op een duurzame manier verbeteren. Door het schrappen van deze kleine parking zal er ook heel wat minder zoekverkeer de stad binnenrijden.  Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken
Door te ontharden en vergroenen creëren we overal leuke pleinen en parken in de stad. Kijk naar wat we doen met de Leieboorden, het Conservatorium- en Casinoplein, de Groeningelaan,… De heraanleg van het Sint-Michielsplein is een kleinere ingreep, maar met de uitbreiding van het terras van eetcafé Petit Paris maken we het plein ook gezelliger. Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing

Heraanleg Sint-Michielsplein

Op vandaag wordt het Sint-Michielsplein grotendeels ingenomen door een rijweg en parking. Hierdoor is er weinig ruimte voor groen en komen ook de waardevolle erfgoedpanden onvoldoende tot hun recht. De enkele parkeerplaatsen zorgen bovendien voor veel zoekverkeer rond het plein. We kiezen ervoor om het plein parkeer -en verkeersvrij te maken en in te richten als woonerf. Zo creëren we nieuwe groenzones met een totale oppervlakte van 455m² en een kwalitatieve terrasruimte op een gezellig plein. Om maximaal in te zetten op biodiversiteit en waterinfiltratie breken we 1000m² asfalt en tegels op en leggen we de groenzones aan met vaste plantenborders met diverse bloeiende planten. De nieuwe verharding van het plein wordt uitgevoerd in gerecupereerde blauwsteenkasseien, een materiaalkeuze die niet enkel het historisch karakter versterkt, maar tegelijk ook de toegankelijkheid waarborgt. Op het plein wordt ook een Zomereik aangeplant als toekomstboom, geflankeerd door enkele kleine Judasbomen. Het beeld van Christus Koning blijft, samen met de omheining en de verlichting die er integraal deel van uitmaken, zijn centrale plaats op het plein behouden. De voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap die op het plein verdwijnen zullen worden ingericht in de Rijselsestraat. De Sint-Michielskerk en de privégarages op het plein blijven met de wagen bereikbaar.

Heraanleg Rijselsestraat (tussen Sint-Michielsplein en Heilige Geeststraat)

In functie van de heraanleg van het Sint-Michielsplein krijgt ook een deel van de Rijselsestraat een nieuwe aanleg. Het éénrichtingsverkeer vanaf de Grote Markt wordt doorgetrokken tot aan de Heilige Geeststraat. Zo vermijden we extra zoekverkeer en blijven de garages gemakkelijk bereikbaar. Door de rijwegbreedte te versmallen tot 4,50m komt er ruimte vrij voor extra groen, het inrichten van een toegankelijker busperron en extra fietsstallingen. We vervangen 290m² asfalt door kleinschalige materialen onder andere door het voetpad in de Rijselsestraat door te trekken in blauwe hardsteentegels. Om het straatbeeld te vergroenen voorziet het ontwerp ook 244m² nieuwe plantvakken met ruimte voor bomen die vrij kunnen uitgroeien tot natuurlijke airco's in onze stad. We verplaatsen de oversteekplaats zodat de Jan Persynstraat een rechtstreekse verbinding krijgt met het Sint-Michielsplein. We voorzien 6 voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL