Laatstejaars krijgen opleiding rond dodehoekongevallen

Stad Kortrijk, de politiezone Vlas, de Lijn en de privésector slaan de handen in elkaar om in de regio de dodehoekongevallen verder te bestrijden. Concreet wordt een campagne opgestart waarbij kinderen uit het 6de leerjaar alles worden bijgebracht omtrent de gevaren, situaties en de dode hoeken bij een vrachtwagen en een lijnbus.

dodehoeklessen (c) Kortrijk
  • jpeg
dodehoeklessen (c) Kortrijk
  • jpeg
dodehoeklessen (c) Kortrijk
  • jpeg
dodehoeklessen (c) Kortrijk
  • jpeg

Dode hoeken zijn plekken rond een voertuig die de chauffeur niet kan zien. Jaarlijks gebeuren in Vlaanderen gemiddeld 50 dodehoekongevallen waarvan de helft met ernstige verwondingen. Elk jaar laten 10 mensen het leven bij een dergelijk ongeval, de meeste slachtoffers zijn tussen de 11 en 20 jaar oud. Concreet wordt een campagne opgestart waarbij kinderen uit het 6de leerjaar alles worden bijgebracht omtrent de gevaren, situaties en de dode hoeken bij een vrachtwagen en een lijnbus.

Dodehoeklessen

De infosessies vinden plaats van maandag 25 september t.e.m. vrijdag 29 september op de terreinen van de politiezone Vlas in de Min. de Taeyelaan en zijn gratis aangeboden aan alle Kortrijkse scholen. 17 scholen schreven zich in, goed voor 27 klassen. Eerst krijgen de leerlingen een theorieles waarbij aan de hand van concrete verkeerssituaties en met behulp van foto’s uitgelegd wordt welk manoeuvre een vrachtwagen zal uitvoeren en op welke plekken het gevaarlijk is voor fietsers. Nadien wordt deze theorie getoetst aan de werkelijkheid. De firma stortbeton Declercq stelt daarvoor een mixerwagen ter beschikking en De Lijn voorziet een bus. Aan de hand van een spelsituatie waarbij leerlingen zowel in het voertuig plaatsnemen als errond gaan staan, ondervinden ze waar de dode hoeken zich precies bevinden.

Samenwerking redt levens op de weg. In Kortrijk hebben stad, politie, De Lijn en de private sector de handen ineengeslagen om dodehoekongevallen te bestrijden. Met opleidingen voor laatstejaars leerlingen wordt bewustzijn gecreëerd over de onzichtbare gevaren rond vrachtwagens en bussen. Deze inspanningen zijn een stap voorwaarts in de strijd voor verkeersveiligheid, waarbij preventie en educatie centraal staan. Uiteraard blijven we ook werken aan veiligere schoolroutes om dergelijke ongevallen te vermijden.  Axel Weydts, Schepen van Mobiliteit
De meeste dodelijke dodehoekongevallen gebeuren met kinderen en jongeren tussen de 11 en 20 jaar. Daarom ben ik blij dat 17 Kortrijkse scholen zich engageren om deel te nemen aan deze gratis opleiding, maar het mochten er gerust nog meer zijn. Veel van de leerlingen van het zesde leerjaar fietsen volgend jaar elke dag alleen of met vrienden naar de middelbare school. Het is zeer belangrijk dat ze zich goed bewust zijn van de gevaren en verkeersregels. Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL