Kunstencentrum BUDA maakt Budascoop met nieuwe MobileConnect app nu ook toegankelijk voor slechthorenden

Kunstencentrum BUDA zet een volgende stap in haar streven naar integrale toegankelijkheid. Met de steun van Stad Kortrijk werd MobileConnect geïnstalleerd, waardoor slechthorenden via hun eigen hoorsysteem en smartphone het geluid kunnen aanpassen. Voor blinden en slechtzienden is er Earcatch als hulpmiddel. Het project is goed voor een investering van 17.172 euro.

Het oude systeem, de zogenaamde ringleiding werkt via een magnetisch veld richting hoorapparaat. Het nieuw systeem is een bluetoothverbinding met de smartphone van de gebruiker. Dat biedt een aantal voordelen:

-Minder vertraging van geluid en minder mogelijke storingen richting het hoortoestel.

-Gebruikers kunnen via een app op de eigen smartphone nu zelf het volume instellen.

-Doordat ringleidingen met magnetische velden werken had dat soms invloed op andere technieken in het gebouw.

-Het nieuwe systeem kan ook gebruikt wordt voor simultane vertalingen bij bv. presentaties in de podiumzalen.

 

BUDA is al langer dan vandaag actief aan het werken om zoveel mogelijk drempels weg te werken in Budascoop en daarmee het film- en podiumaanbod toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.

Budascoop (c) Kortrijk
  • jpeg
Budascoop (c) Kortrijk
  • jpeg
Een kunstencentrum zo maximaal mogelijk toegankelijk maken is een werk van lange adem en elke dag, maar méér dan de moeite waard. We merken dat de publiekscijfers de laatste jaren blijven stijgen door systemen in te voeren die de financiële drempels wegwerken; er is UiTPAS waar je met het kansentarief slechts 20% van de normale ticketprijs betaalt in onze cinema, we ontwikkelden i.s.m. Schouwburg CUBO waar je voor 20€/maand zoveel film en podium meemaakt als je wilt én we experimenteren bij eigen podiumpresentaties ook met ‘Pay What You Can’, waarbij toeschouwers zelf bepalen hoeveel ze betalen. Het zorgt ervoor dat mensen ongeacht hun financiële situatie toch kunnen deelnemen aan culturele activiteiten. En we hebben BUDA’s Film Fonds dat acties ondersteunt voor kinderen en gezinnen in kwetsbare positie. Communicatieverantwoordelijke Marlies Coopman 

Het is overigens opvallend met hoeveel organisaties BUDA samenwerkt.

We werken samen met heel wat lokale en regionale verenigingen, zoals Refu Interim, Ajko, A’kzie, Avansa, TAJO en Okra. Het zorgt er niet alleen voor dat ons programma inclusiever wordt, maar onze publieken ook steeds diverser. En soms volstaan kleine ingrepen om mensen zich thuis te laten voelen: zo installeerden we bijvoorbeeld duidelijke bewegwijzering en gender-neutrale toiletten met gratis menstruatieproducten, er is de European Disability Card, we zijn erkend als ‘Hartelijke Plek’,… . En nu kunnen dus ook slechthorenden optimaal genieten van film in Budascoop, mede dankzij de steun van Stad Kortrijk. Publiekswerker Luna Goessaert
Iedereen moet kunnen deelnemen aan vrije tijd en cultuur. We ondersteunen organisaties die hun werking inclusiever maken. Dat doen we niet enkel via bv. UitPAS kansentarief, waarbij mensen in een kwetsbare situatie deelnemen aan verminderde prijs, maar ook via de projectsubsidie Toegankelijk Kortrijk. 10.000 euro is hier uitstekend besteed. Mensen met slechthorendheid kunnen nu kwaliteitsvoller naar de film in Budascoop. Het systeem ‘MobileConnect’ werkt via wifi of bluetooth dat connecteert met het hoortoestel van de mensen. Dat is innovatief én goedkoper tegenover het vroegere systeem, de zogenaamde ringleidingen. Ondertussen zijn er al andere cultuurcentra die met interesse naar de upgrade kijken. Schepen van Sociale Vooruitgang en Gelijke Kansen Philippe De Coene: 

Maar BUDA wil nog verder.

We zijn er nog niet. We werken b.v. aan meer prikkelarme vertoningen om ook mensen die hooggevoelig zijn (b.v. door ASS, ADHD, EPILEPSIE,…) de kans te geven van film te genieten. Het geluid staat zachter, het zaallicht wordt nooit helemaal gedoofd en mensen kunnen in en uit lopen. De eerste tests tijdens ons Almost Summer festival waren in elk geval bemoedigend. En voorts blijft rolstoeltoegankelijkheid een écht probleem. Rolstoelgebruikers kunnen in Budascoop wel autonoom naar de theaterzalen boven, maar niet naar de filmzalen. We helpen rolstoelgebruikers natuurlijk met alle plezier, maar we hopen op een structurele oplossing tijdens een renovatie van Budascoop. Dit iconisch gebouw is de eerste multiplex-cinema van België, en dringend toe aan een grondige update om future proof te blijven. Wat ons betreft gebeurt dat zo snel mogelijk. Als het stadsbestuur mee wil, moet dat lukken bij het begin van de nieuwe bestuursperiode. Directeur Kristof Jonckheere: 

Wil je meer weten of heb je specifieke behoeften bij je bezoek aan Budascoop? Laat het vooraf weten via info@buda.be

De stad ondersteunt de uitvoering van projecten die de toegankelijkheid voor personen met een handicap in Kortrijk verbeteren. Dit kan zowel voor projecten die de toegankelijkheid in materiële zin verhogen als in immateriële zin. De deadline voor de aanvragen is 31/03/2024. Meer info via de webpagina van Stad Kortrijk.

 

buda.JPG
  • JPG
buda.JPG

Meer info

056/22.10.01 – luna@buda.be.

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL