BUDA::lab ontwikkelt ontmijningsrobot voor Oekraïne

Drie ondernemende broers klopten eind vorig jaar aan bij de Kortrijkse open makerspace BUDA::lab met het idee om ontmijningsrobots te ontwikkelen voor Oekraïne. Samen met het team van vrijwilligers werd bijna een jaar intens gewerkt aan de hardware- en elektronicaontwikkeling. Een eerste prototype is intussen vertrokken naar Kiev voor verdere softwareontwikkeling. Het doel is om de machine op grote schaal te produceren in een fabriek in Oekraïne en zo snel mogelijk aan de slag te gaan om de vele antipersoonsmijnen die er nu liggen onschadelijk te maken.

Ook als de vijandigheden voorbij zijn, veroorzaken oorlogen nog slachtoffers. Jaren na het einde van gewapende conflicten is het aantal doden en gewonden door landmijnen en andere explosieve oorlogsresten nog altijd erg hoog. Geschat wordt dat het Russische leger de voorbije maanden meer dan een miljoen antipersoonsmijnen dropte in Oekraïne. Deze munitie wordt onder, op of nabij de grond geplaatst en is ontworpen om te exploderen zodra een persoon erover loopt.

Een op acht slachtoffers van deze antipersoonsmijnen is een kind. Na de oorlog zullen veel steden en gemeenten in Oekraïne nood hebben aan ontmijningsapparatuur om wegen, paden, sportterreinen, ... opnieuw veilig te maken. Volgens schattingen van de Wereldbank zal de kost van de ontmijning in Oekraïne zo'n 35 miljard euro bedragen.

Broers realiseren idee dankzij BUDA::lab

Kris Vancraen klopte samen met zijn twee ondernemende broers, die een bedrijf hebben in de Oekraïense hoofdstad Kiev, eind vorig jaar aan bij het Kortrijkse BUDA::lab met het idee om goedkopere ontmijningsrobots te ontwikkelen voor Oekraïne.

BUDA::lab is een openbare werkplaats met een ruim aanbod aan analoge en digitale machines waarmee creatievelingen, ontwerpers, makers, kinderen, studenten en scholen creatief aan de slag kunnen. Ze kunnen in BUDA::lab hun ideeën omzetten in projecten, volgen workshops om nieuwe skills aan te leren en ontmoeten de community van makers uit verschillende sectoren en disciplines.

Samen met een team van een tiental vrijwilligers, gaande van lassers tot programmeurs, werkten de broers bijna een jaar intens aan de hardware- en elektronicaontwikkeling van een prototype van de ontmijningsrobot.

Goedkopere versie van peperdure ontmijningsrobot

In deze boeiende samenwerking kwam expertise van heel wat mensen samen, wat gezorgd heeft voor een zeer impactvol resultaat. Ontmijningsrobots kosten momenteel handenvol geld, denk aan meer dan 1 miljoen euro per stuk. Voor Oekraïne een peperdure operatie dus om al deze mijnen te ontmantelen. Kris wou samen met zijn broers dan ook onderzoeken of er een goedkopere versie ontwikkeld kon worden, die even effectief is. En daar kwam de expertise van BUDA::lab in the picture. De versie die momenteel ontwikkeld wordt, zou kunnen worden verkocht aan 40.000 euro. Een stad, gemeente of provincie kan deze robot daardoor in grotere getale aanschaffen, of zelf ontwikkelen via open source systemen.

Kortrijkse scholen helpen mee

Nu de hardware- en elektronicaontwikkeling klaar is, is al een van de modellen naar Kiev vertrokken voor verdere softwareontwikkeling. Dat gebeurt in samenwerking met de bedrijven van de broers in Oekraïne. Aan het ontwerp zullen nog camera’s toegevoegd worden, een ontmijningsradar met artificiële intelligentie en de mogelijkheid om vooraf gedefinieerde oppervlakten automatisch te scannen.

Intussen toonden twee Kortrijkse scholen, BuSO De Hoge Kouter en PTI Kortrijk, zich bereid om mee te werken aan het maken van de robots. Dat gaat van lassen tot de bekabeling en afwerking.

Dergelijk project toont op een maximale manier de waarde van een makerspace aan. Ook in BUDA::lab zijn zeer vele personen actief, elk met hun eigen expertise. Wordt deze kennis gebundeld en gedeeld, zoals in dit project, dan komt je tot een zeer impactvol resultaat waar alle partijen terecht zeer trots op zijn.     Stan Dewaele, coördinator BUDA::lab
Experimenteren, creëren, innoveren,... wat in BUDA::lab gebeurt, is waar Kortrijk voor staat. We zijn dan ook heel trots dat we het idee van de drie broers Vancraen hielpen verwezenlijken. Hopelijk dragen we zo als kleine Belgische stad ons steentje bij om van het enorme Oekraïne weer een mijnvrij en veilig land te maken. Grote dank aan de vrijwilligers van BUDA::lab en de Kortrijkse scholen om hieraan mee te werken. Ruth Vandenberghe, burgemeester
Favicon for deminerobot.wpcomstaging.com Bekijk hier enkele foto's en filmpjes van het prototype deminerobot.wpcomstaging.com
20230912_190810.mp4

Meer info

Stan Dewaele, coördinator BUDA::lab - 0478 39 55 87

BUDA::lab Kortrijk is een initiatief van Designregio Kortrijk i.s.m. haar partners Howest, Leiedal, Voka West-Vlaanderen, Stichting Interieur en Stad Kortrijk. BUDA::lab Kortrijk is tot stand gekomen met steun van Interreg IVB – NWE binnen het PROUD project en de provincie West-Vlaanderen.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL