1 jaar na start Dégage: 10 deelauto's in Kortrijk

Dégage, een autodeelorganisatie waarbij particulieren hun wagen delen met buren, mag haar tiende wagen verwelkomen in Kortrijk. In amper één jaar tijd creëerde de vzw een volwaardig deelaanbod met meer dan 50 leden dankzij de inzet van enkele enthousiaste vrijwilligers en de samenwerking met Stad Kortrijk. Leer Dégage kennen op het infomoment op 26 september in het Groeningeheem.

In mei vorig jaar startte autodeelorganisatie Dégage in Kortrijk met een Volkswagen Caddy. Al vlug volgden andere wagens. Momenteel staat de teller op 10 gedeelde wagens, een aangename mix van stadsauto’s en grotere gezinswagens.

Deze particuliere auto’s staan voor iedereen ter beschikking. De eigenaars blijven toegang hebben tot hun auto maar ook anderen kunnen hem gebruiken. Kosten worden volgens de gereden kilometers verdeeld over alle bestuurders waardoor autorijden goedkoper wordt voor iedereen. Door niet per tijd te hoeven betalen zijn de deelauto’s geschikt voor langere periodes en een betaalbaar alternatief voor de eigen wagen. Rij je niet, dan betaal je niks.

We zijn verheugd dat we na een relatief korte opstartperiode al zo’n gevarieerde vloot kunnen aanbieden aan de inwoners van Kortrijk en erbuiten. Al zijn we niet verbaasd. Deze vorm van autodelen werkt al 25 jaar bijzonder goed. In ruil voor het ter beschikking stellen van de wagen regelt Dégage het delen tussen eigenaar en gebruiker en ontzorgen we de eigenaar in administratie, facturatie en schade. Eline Snacken van Dégage 

Dankzij een geslaagde en vruchtbare samenwerking met stad Kortrijk kreeg de opstart van Dégage de wind in de zeilen. De stad zorgde voor de nodige parkeervoordelen en steunde de vzw in de communicatie, promotie en organisatie van de infosessies.

Dégage, dat is samen delen, samen rijden en samen groeien in Kortrijk! In slechts één jaar tijd heeft Dégage, de autodeelorganisatie die buren met elkaar verbindt, 10 gedeelde wagens verwelkomd in Kortrijk, dankzij de toewijding van de deelnemers en de steun van de stad. Wat begon met een Volkswagen Caddy is nu uitgegroeid tot een gevarieerde vloot van stadsauto's tot gezinswagens. Met Dégage is autorijden goedkoper en toegankelijker voor iedereen, omdat kosten eerlijk verdeeld worden. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit

Dégage is overigens een burgerorganisatie. Achter de deelauto’s zitten echte mensen die vol enthousiasme de werking uitbouwen, zo ook in Kortrijk. Dégage-vrijwilligers Griet en Sophie delen niet enkel hun auto maar zetten ook hun schouders onder de lokale werking (“Het geeft zin, positieve energie en warme contacten”; cf. interview met en foto’s van Griet en Sophie). De lokale werking is één van de succesfactoren van Dégage. Want autodelen is en blijft een buurtverhaal. Dit maakt Dégage voor lokale overheden bijzonder interessant: weinig financiële investering doch hoog rendement.

Infomoment op 26 september om 19u30 in Groeningeheem

Ben je benieuwd of Dégage iets voor jou is? Kom dan naar het infomoment in Groeningeheem (Passionistenlaan 1, Kortrijk). Je krijgt er alles te horen hoe Dégage je ondersteunt en ontzorgt, als eigenaar of als gebruiker. Meer data en inschrijven kan via https://www.degage.be/infosessie.

Contact

Eline Snacken, Dégage: 0471543594

Degage
  • jpg
Degage

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL