Kortrijk koopt milieuvriendelijke ophaalwagen om vuilnisbakken te ledigen

Stad Kortrijk investeert in een milieuvriendelijke oplossing om vuilnisbakjes in het centrum en parken te ledigen. Een elektrische ophaalwagen die het afval rechtstreeks in de vuilniswagen of container giet, vervangt een grote bestelwagen op diesel. Voordelen: 100% duurzaam, stiller en minder belastend voor de medewerkers die het afval ophalen.

Ophaalwagens (c) Kortrijk
  • jpeg
Ophaalwagens (c) Kortrijk
  • jpeg
Ophaalwagens (c) Kortrijk
  • jpeg

Stad Kortrijk sloot voor deze aankoop een raamcontract af met Addax uit Deerlijk. Deze firma bouwt elektrische utilitaire voertuigen voor meerdere toepassingen. Binnen deze raamovereenkomst deed de stad een eerste bestelling: een elektrisch utilitair voertuig voor het ledigen van de vuilnisbakjes in het centrum van Kortrijk. Tot op vandaag wordt deze taak uitgevoerd door grote bestelwagens op diesel, maar deze zijn aan vervanging toe.

Voordelen

De voordelen van dit nieuw elektrisch ophaalwagentje liggen voor de hand. In plaats van een vervuilende bestelwagen kiest de stad nu voor een 100% groen alternatief dat ook nog eens stiller is. Bovendien worden de afvalophalers dankzij deze nieuwe manier van werken minder belast. Bij de bestelwagen moesten de medewerkers de containers er zelf in en uit sleuren. De nieuwe ophaalwagen is ergonomisch. Door de handige laadkleppen op de zijkant van het voertuig moet er minder worden getild. De laadbak giet het afval rechtstreeks in de vuilniswagen of container.

Tot 100 vuilnisbakjes

De uitvalsbasis van deze nieuwe aanwinst is het depot in het centrum. Hoofdzakelijk zal de ophaalwagen worden gebruikt om in het centrum restafvalbakjes te ledigen, maar ook in parken. Door zijn beperkte afmetingen vormen smalle straten geen probleem en is de Addax het ideale vervoersmiddel om snel en gemakkelijk bij de vuilnisbakjes in parken te kunnen. Afhankelijk van de hoeveelheden afval kunnen tot 100 vuilnisbakjes worden geledigd.

Technische gegevens

Breedte: 1,40 meter

Rijbereik: 80 kilometer

Laadvermogen: 1.000 kilogram

Volume laadbak: 2 m³

Kostprijs: 67.484,85 euro (incl. 21% btw)

De verduurzaming van het wagenpark van Team Nette Stad gaat verder. Na twee nieuwe elektrische straatveegmachines vorig jaar maken onze ophalers nu gebruik van een elektrische en ergonomische ophaalwagen om snel en gemakkelijk vuilnisbakken in het centrum en parken te ledigen. We blijven in voertuigen zonder uitstoot investeren. Op die manier dragen we niet alleen ons steentje bij aan een nette stad, maar ook aan een gezonde stad.  Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL