DURF2030 brengt medewerkers WAAK in contact met kunst

Kunst en maatwerkbedrijven, het lijkt geen evidente combinatie. Maatwerkbedrijf WAAK is echter niet aan zijn proefstuk toe. Met de samenwerking met platform DURF2030 en kunstenares An Verstraete voegt WAAK een mooi, nieuw hoofdstuk aan dit verhaal toe. Het artistieke project ‘Holly wordt CEO’ brengt WAAK-medewerkers in contact met kunst en laat hen erover nadenken en in gesprek gaan.

DURF2030

DURF2030 is een Kortrijkse platform dat onderzoekt hoe kunst en creativiteit impact kunnen hebben op maatschappelijke uitdagingen. Recent lanceerde het platform 'DURF WERKT', een traject waarin werd nagedacht over de toekomst van werk. Daarvan is dit project een eerste uitkomst. Met deze projecten voedt DURF2030 ook de bodem voor de kandidatuur van Kortrijk als Europese Culturele Hoofdstad in 2030

WAAK niet aan proefstuk toe

Toen DURF2030 op zoek ging naar (lokale) partners om mee samen te werken, viel hun oog al snel op maatwerkbedrijf WAAK. Met ruim 2.100 medewerkers is WAAK één van de grootste bedrijven in West-Vlaanderen. De combinatie van kunst en maatwerkbedrijven lijkt op het eerste zicht niet evident, maar WAAK was niet aan zijn proefstuk toe. Zo werkte het maatwerkbedrijf uit Kuurne in het nabije verleden al samen met dichteres en Letterzetter Astrid Haerens tijdens het Memento Festival in Kortrijk en zette het mee zijn schouders onder het WO I-herdenkingsproject “Coming World Remember Me” waarvoor 200.000 unieke kleien beeldjes gemaakt werden.

Over kunst in gesprek gaan

Voor het DURF WERKT-project gaat WAAK in zee met kunstenares An Verstraete die twee weken lang post vat in de refter van WAAK. Tijdens de pauzes experimenteert ze er met haar eigen werk in de hoop de verbeelding van passanten te prikkelen. Ze biedt hen bovendien ook de mogelijkheid om met haar over kunst in gesprek te gaan. “Ik wil mensen laten nadenken over schoonheid. Ik dring mijn werk niet aan hen op. De medewerkers van WAAK komen naar mij en vertellen wat ze erin zien en of ze het mooi vinden of niet”, aldus An Verstraete. Op die manier brengt ze haar werk tot bij de mensen, iets wat veelal in de omgekeerde richting gebeurt.

Sociaal karakter

‘Holly’s Region’ is de naam van An Verstraetes beeldende wereld. De kunstenares maakt kleine tableaus met scènes die grenzen aan de wereld van het theater en een sterk vertellende kracht hebben. Holly is het alter ego van de artieste en vormt de mediator tussen haar werk en het publiek. Net dat sociale aspect spreekt WAAK aan. “Bij An Verstraetes kunstwerken wordt - net zoals in sommige toneelstukken - het publiek betrokken in het verhaal. De artiest wil het publiek niet per se een boodschap meegeven. De betekenis van het werk komt tot stand doordat het publiek en de artiest met elkaar in gesprek treden. Op die manier komen mensen, die zelden of nooit de kans krijgen om kunst te ervaren, er toch mee in contact. Dat vormt de grote meerwaarde van het project”, aldus Nicolas Galle, HR Projectleider in WAAK.

Verschillende werelden samenbrengen

“Net zoals initiatiefnemer DURF2030 brengt WAAK als maatwerkbedrijf verschillende werelden samen die veraf van elkaar staan. We zijn ontzettend trots dat we ook de artistieke wereld in ons bedrijf kunnen binnen brengen. Als je ziet hoe onze maatwerkers erop reageren, dan weet je dat het project nu al zeer geslaagd is”, aldus Tim Vannieuwenhuyse, Algemeen Directeur van WAAK. An Verstraete bouwt nog twee weken verder aan het verhaal van Holly en doet de medewerkers van WAAK geboeid uitkijken naar het verdere verloop van het project.

De samenwerking tussen WAAK, DURF2030 en kunstenares An Verstraete is een inspirerend voorbeeld van hoe kunst bruggen kan slaan tussen verschillende werelden. Met dit project is kunst het instrument om een dialoog op te starten.  Axel Ronse, schepen van Cultuur

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL