Kleurrijke pop van Analucia Moreno Concha fleurt centrum van Rollegem op

Serviceclub Kiwanis Kortrijk vierde in 2023 zijn vijftigste verjaardag met een bijzondere kunsttentoonstelling. Levensgrote poppen verschenen in het stadsbeeld van Kortrijk. Eén van de kleurrijke poppen wordt aangekocht door het Kortrijkse stadsbestuur. De stad koos voor de beschilderde pop van Analucia Moreno Concha omwille van de positieve uitstraling van de pop met hartjes, vogels en veel kleur en de verwijzing naar leven en gezondheid. De pop krijgt nu een permanente plek in het centrum van Rollegem en past daarmee in de visie van de stad om ook meer kunst in de publieke ruimte in de deelgemeentes te integreren. 

Kiwanis Kortrijk

Kiwanis is een internationale organisatie van vrijwilligers. Hun doel is een bijdrage leveren aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Kiwanis staat onder andere bekend voor hun therapeutische Kiwanis-poppen voor kinderen die ze sinds vele jaren schenken aan de pediatrische afdelingen van ziekenhuizen. De stoffen popjes worden niet gebruikt als knuffel maar om het proces van een ingreep op een kindvriendelijke en alternatieve wijze te verduidelijken aan kinderen. Het zorgt ervoor dat kinderen minder angst en pijn ervaren. De afgelopen jaren deelde de serviceclub er al enkele duizenden uit. De veel grotere K-dolls (220 cm) die vanaf begin februari in Kortrijk opdoken, zijn een artistiek verlengstuk van die Kiwanispopjes.

Met de verkoop van de poppen zamelt Kiwanis geld in om andere projecten voor kinderen te steunen. 

In elke stad waar de expo passeert, krijgen enkele lokale kunstenaars de kans om een grote pop te bewerken. Deze levensgrote poppen van 220 cm worden onbaatzuchtig door lokale artiesten beschilderd. In Kortrijk zijn de lokale kunstenaars niemand minder dan Rik Vermeersch, Mieke Gydé, Analucia Moreno Concha, Monica Villarroel en Joke Demeyere.

Naast de grote poppen, verschenen in de etalages van lokale handelaars van het Kortrijkse centrum ook kleinere exemplaren (ca. 35 cm). Een groot aantal waren van Kortrijkse kunstenaars. Ze werden onder andere bewerkt door leerlingen van de Academie Kortrijk en mensen van Groep Ubuntu. Alle poppen waren te koop. Met de opbrengst kan de serviceclub niet alleen ziekenhuispopjes financieren, maar ook andere projecten ten bate van de jeugd in Kortrijk en omgeving.

Succes

De kunstwandelroute was een enorm succes in de binnenstad en daarna in de deelgemeenten. Kiwanis verkocht maar liefst 4 grote K-Dolls en 99 kleine poppen. De stad besliste na de wandeling dan ook om 1 van de grote K-Dolls aan te kopen en permanent in het straatbeeld op te stellen. Er werd gekozen voor de K-Doll genaamd 'Ik leid de weg' van Analucia Moreno Concha. Na het positief advies met betrekking tot de aankoop van de Kiwanis-pop werd de meest geschikte locatie voor deze pop gezocht.

Deze pop geeft nog wat meer kleur en sfeer aan Rollegem en tegelijkertijd steunen we met de aankoop via Kiwanis het welzijn van onze Kortrijkse jeugd en kinderen. Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk
De K-dolls brachten al heel wat sfeer in het Kortrijkse straatbeeld en ik ben blij dat we met de aankoop van het prachtige beeld van Analucia nu ook een definitieve herinnering aan deze passage overhouden. Rollegem ontpopt zich steeds meer tot een bruisende deelgemeente en dit fleurig kunstwerk zal er helemaal tot zijn recht komen! Axel Ronse, schepen van cultuur
De K-dolls gingen in april op toer in alle deelgemeenten. Heel leuk dat er nu eentje blijft staan in Rollegem. Stephanie Demeyer, schepen van Deelgemeenten

De stad vond een match met de vraag van de cultuurraad in Rollegem (via de oproep Beeld in je Buurt) om meer kunst in de gemeente te integreren. Het werk krijgt tijdens de Rollofeesten een permanente plek op het grasplein tegenover het ontmoetingscentrum. De Rollegemnaren krijgen het beeld voor het eerst te zien tijdens de onthulling op zaterdag 26 augustus om 16 uur.

Fijn dat we in Rollegem met deze K-Doll cultuur en sociaal engagement zichtbaar kunnen maken! Siska Buysschaert, gemeenschapsraad Rollegem

Analucia Moreno Concha

De jonge Kortrijkse kunstenares met Mexicaanse roots maakt deel uit van het Magnolia Collectief, een multiculturele en internationale groep van veertien creatieve vrouwen uit tal van disciplines in Kortrijk. Analucia Moreno Concha is een Mexicaanse Kortrijkzane uit Monterrey. Ze werkt als grafisch ontwerpster onder de naam  a.mor en volgde een opleiding schilderkunst aan de Academie in Kortrijk. Als Mexicaanse kunstenares is ze altijd trots geweest op de tradities en levendige kleuren van haar cultuur. Geïnspireerd door Otomi-borduurwerk wilde ze een verhaal vertellen en mensen motiveren om naar hun innerlijke stem te luisteren. De felle kleuren staan voor feest en vreugde en de beelden van een vogel in een gouden kooi worden gebruikt om het gevoel van ontsnapping en vrijheid uit te drukken. De bloemen vertegenwoordigen zelfgroei en persoonlijke bloei. 

Dankzij het Kiwanis project werd het mogelijk om mijn cultuur met België te delen. Ik ben ontzettend blij dat ik in Rollegem mijn sporen heb nagelaten. Analucia Moreno Concha, kunstenares

EXTRA VOOR PERS

De Rollegemnaren krijgen het beeld voor het eerst te zien op zaterdag 26 augustus om 16 uur. De info uit dit persbericht blijft onder embargo tot deze onthulling.

image00008.jpeg
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL