Nieuw Magdalena: energiezuinig wonen met collectieve tuin in centrum Kortrijk

Stad Kortrijk biedt in de Magdalenastraat het collectieve woonproject Nieuw Magdalena te koop aan. Het bestaat uit drie energiezuinige huizen met een grote collectieve tuin en gemeenschappelijk tuinpaviljoen. Een unieke kans voor gezinnen die in het hart van de stad privacy zoeken, maar toch hun tuin willen delen met twee buren. Geïnteresseerde kopers kunnen de woningen na afspraak bezoeken op zaterdag 23 september.

Nieuw Magdalena

Het woonproject Nieuw Magdalena bevindt zich in de Magdalenastraat 44, 46 en 48, naast het Nelson Mandelaplein. De te koop aangeboden woningen hebben een bewoonbare oppervlakte van 130 m². Ze zijn gebouwd volgens het splitlevelprincipe. Dat wil zeggen dat ze niet uit volledige maar halve verdiepingen bestaan. Daardoor voelen de ruimtes groter aan, zijn ze lichtrijker en kunnen ze flexibeler worden ingericht. Elk huis heeft drie slaapkamers, een inkom, berging, eetkamer met open keuken, zitruimte, badkamer, twee toiletten, fietsenstalling en twee terrassen: een eigen terras (12 m²) bij de tuin en een dakterras (8 m²).

Housing apart together: collectieve tuin en tuinpaviljoen

Opvallend aan de drie woningen is dat ze ook een soort van 'housing apart together' zijn. De gezinnen hebben de privacy van de woning, maar hun tuin delen ze met hun twee buren. In plaats van drie kleine stadstuintjes, hebben de woningen één grote, collectieve tuin (427 m²) met een gemeenschappelijk tuinpaviljoen (30 m²).

Energiezuinige technieken

Dankzij de energiebesparende technieken die werden gebruikt, voldoen de huizen met energiepeilen E7 en E9 aan de BEN-normering. Zo bestaat de draagstructuur uit kruislaaghout (CLT). Deze massieve houten panelen zorgen voor een CO2-vermindering en hebben naast een uitstekende brandweerstand een hoge isolatiewaarde. Ook regenwaterrecuperatie, zonnepanelen en warmtepompen via geothermie zijn voorzien.

C_MK_II_31.jpg
  • jpg
C_MK_40.jpg
  • jpg
C_MK_30.jpg
  • jpg
C_MK_II_8.jpg
  • jpg
C_MK_II_9.jpg
  • jpg
C_MK_II_28.jpg
  • jpg

Doelgroep en kostprijs

De huizen zijn een unieke kans voor gezinnen die op een uitstekende locatie in het centrum van de stad willen wonen. De kopers moeten natuurlijke personen zijn die geen andere woning bezitten en zelf hun intrek nemen.

De instelprijs van elk huis bedraagt 365.000 euro exclusief btw. De doelgroep geniet van een verlaagd btw-tarief van 6% als de akte voor 31 december 2023 wordt verleden.

De verkoop verloopt via een openbare verkoopprocedure. Biedingen worden enkel online gedaan via de beveiligde website www.biddit.be. Tussen 2 en 10 oktober kan iedereen daar een manueel of automatisch bod uitbrengen.

De woningen kunnen worden bezocht op zaterdag 23 september tussen 10 en 18 uur. Geïnteresseerde kopers kunnen een afspraak maken via vastgoed@kortrijk.be.

Sluitstuk van Kortrijk Weide

De drie huizen vormen het sluitstuk van de aanleg van het stadsdeel Kortrijk Weide. In kader van dat masterplan kocht de stad in 2006 de leegstaande panden in de Magdalenastraat 44-46, waaronder het voormalige café Lido, dat in 1984 een van de zes cafés was in de Magdalenastraat. De gebouwen werden eind oktober 2020 gesloopt.

Het ontwerp voor de drie nieuwe woningen is van architect Tom Cole (COSNA), die in 2007 de wedstrijd Meesterproef van de Vlaamse Bouwmeester won. Omdat Kortrijk Weide toen nog in volle ontwikkeling was, werd er eerst gewacht op de bouw van cvo Miras, Hangar K, fuifzaal Depart en het zwemparadijs Lago. Aannemer Detrac realiseerde het project.

We zoeken drie gezinnen die openstaan voor deze unieke manier van wonen, want het gaat om een soort van housing apart together die een specifieke benadering vergt. Enerzijds is er de privacy in de woning, anderzijds maken ze samen met hun buren gebruik van een grote collectieve binnentuin van 427 m² met paviljoen.  Wout Maddens, schepen van Wonen, Bouwen en Stadsvernieuwing

Meer info: https://www.kortrijk.be/immo/woonproject-magdalenastraat

Nieuw Magdalena (c) Kortrijk
  • jpeg
Nieuw Magdalena (c) Kortrijk
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL