Politie en stad zijn patsergedrag met de wagen beu: voertuigen worden in beslag genomen

Politiezone Vlas en Stad Kortrijk schakelen een versnelling hoger in de strijd tegen patsergedrag met de wagen. Onaangepast asociaal rijgedrag zoals driften, gevaarlijk inhalen of systematisch geluidsoverlast veroorzaken, wordt nog strenger aangepakt. Hardleerse overtreders krijgen niet alleen een boete of rijverbod, ook hun wagen kan door de politie of burgemeester tot zes maanden in beslag worden genomen. Om deze nieuwe maatregel uit te voeren, installeerde de stad een opslagkooi in de ondergrondse parking Veemarkt.

WhatsApp Image 2023-07-20 at 10.54.57.jpeg
  • jpeg

Opslagkooi voor 8 voertuigen

De nieuwe kooi voor inbeslagnames is ondergebracht in parking Veemarkt, op de onderste verdieping -6. Er is plaats voor acht wagens. Twee extra bewakingscamera's rond de kooi sturen de beelden rechtstreeks door naar het politiecommissariaat. Sinds de kooi in maart in gebruik werd genomen, werden al twee voertuigen in beslag genomen van patsers die duidelijk gevaarlijk, onaangepast rijgedrag vertoonden. Het is de eerste keer in Kortrijk dat zulke inbeslagnames gebeuren.

Patser veroorzaakt ongeval

Zo werd net voor de zomer een wagen in beslag genomen van een bestuurder die op een zondag om 15.30 uur in de Stationsstraat twee geparkeerde wagens had geramd na zeer gevaarlijk rijgedrag met overdreven snelheid. Het voorval werd integraal gefilmd door een bewakingscamera. De dader was ook niet aan zijn proefstuk toe. Anderhalve maand voor het incident legde de hardleerse bestuurder al een positieve speekseltest voor verdovende middelen af. Een jaar eerder werd bij de politie melding gemaakt van patsergedrag met dezelfde wagen in de Rijselsestraat. Op basis van de camerabeelden van het voorval in de Stationsstraat werd een burgemeestersbesluit uitgevaardigd om de wagen voor een maand in beslag te nemen.

Het mag duidelijk zijn: voor dit soort asociale, roekeloze patsers zonder moreel besef is in onze stad geen plaats. Naast een boete en het intrekken van hun rijbewijs nemen we nu ook hun auto, waarmee ze zo graag uitpakken, in beslag. Minstens voor een maand, met een maximum van 6 maanden. Ruth Vandenbergh, burgemeester
De bestuurlijke inbeslagnames zijn voor de politie een belangrijk instrument om alle voorwerpen die een onmiddellijk gevaar vormen of zware overlast tijdelijk weg te nemen. De impact van deze maatregel is meestal groter dan de boete die nadien volgt. Filip Devriendt, korpschef PZ Vlas

Wettelijk verankerd

De wettelijke basis voor de inbeslagname is het artikel 30 van de wet op het politieambt. Dat stelt dat de politie voorwerpen die een gevaar betekenen voor het leven of de lichamelijke integriteit van personen of de veiligheid van goederen aan het vrije beschikkingsrecht van de eigenaar, de bezitter of de houder onttrekken, zolang zulks met het oog op de openbare veiligheid of de openbare rust vereist is. Het beslag kan op alle plaatsen waar politie wettelijk toegang toe heeft, dus ruimer dan enkel op publiek toegankelijke plaatsen.

Het speelt ook geen rol of het voertuig eigendom is van de bestuurder. Het beslag kan zowel ten aanzien van de eigenaar of gebruiker van de wagen. Bij één van de inbeslagnames was een jonge bestuurder aan het rijden met de auto van zijn vader.

De bestuurder moet ook opdraaien voor alle kosten (takelkosten,...) van de inbeslagname. Die kosten komen bovenop de boete die kan worden opgelegd door de politierechtbank.

Inbeslagname tot zes maanden

Deze nieuwe maatregel is voor de politie een extra hulpmiddel om hardleerse bestuurders tijdelijk hun 'wapen' te ontnemen. Hij wordt enkel toegepast als het echt nodig is. Ook Stad Kortrijk geeft een duidelijk signaal: onaangepast rijgedrag pakken we stevig aan. Driften, gevaarlijk inhalen, systematisch overlast veroorzaken: het levert niet alleen een boete of rijverbod op, maar ook een inbeslagname van standaard 1 maand. Zo wordt alle risico op een herhaling van dit gevaarlijke gedrag tijdelijk tegengegaan. Indien nodig kunnen de politie en de burgemeester een langere inbeslagname tot zes maanden opleggen.

Patsergedrag melden

Gevaarlijk en roekeloos rijgedrag melden, kan via de telefoonnummers 1701 en 101. Meldingen worden aan het dossier toegevoegd en zorgen ervoor dat er bij nieuwe feiten gemakkelijker kan worden overgaan tot een inbeslagname.

Persco patserwagens (c) Kortrijk
  • jpeg
Persco patserwagens (c) Kortrijk
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL