Gerestaureerde kloktoren staat terug op historische kloosterkerk

Eerste fase restauratie Augustinessenklooster afgerond, tweede fase na bouwverlof van start

Het gaat vooruit met de restauratie van het Augustinessenklooster. De eerste fase van de restauratie van de buitenschil van het klooster wordt afgerond met het terugplaatsen van de gerestaureerde kloktoren op de historische kloosterkerk. Deze fase omvat alle vleugels palend aan de grote binnenkoer van het klooster, inclusief de kerk.

De huidige kerk van het klooster gaat terug tot de kapel van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal die in de periode 1709-1743 is heropgebouwd met behoud van enkele oudere onderdelen (noordelijke gevel binnenplein circa 1650 en barokke voorgevel circa 1680).

Op de kerk staat een met natuurleien gedekte, octogonaal kloktorentje met galmgaten. De torenklok Augustinus werd gegoten in 1742 en hergoten in 1883, sinds 1951 is de klok elektrisch aangestuurd. Restauratie van het torentje was aangewezen omwille van ontbrekende of kapotte dakleien en aangetast hout. Met het terugplaatsen van het torentje sluiten we de eerste fase van de werken aan de buitenschil af. Tijdens de eerste fase zijn ook de nodige kleurenstudies uitgevoerd om ramen, beelden, poorten en  sjabloneringen terug in de oorspronkelijke kleuren te kunnen herstellen. Na het bouwverlof kunnen we starten met de gevels en daken van de tweede fase: de gebouwen in het verlengde van de kloostertuin. Het einde van de werken is voorzien tegen de zomervakantie van 2024. Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed

De totale restauratie van de buitenschil van het klooster kost 3,6 miljoen euro, waarvan 2 miljoen betaald door Kortrijk en 1,6 miljoen door Vlaanderen.

Terugplaatsen kloktoren

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL