De Warande klaar voor de zomer met nieuwe dierenweide en stallingen

Sinds 2010 ondergaat De Warande, het natuurlijk speeldomein en jeugdverblijfcentrum op de grens van Heule en Kortrijk, een aanzienlijke make-over. In 2020 werd de eerste fase van de werken afgerond met de bouw van de noordelijke vleugel. De tweede bouwfase is ondertussen goed op gang. De nieuwe dierenweide met stallingen is klaar voor gebruik. Zo is De Warande, met onder andere speelpleinwerking Wasper en het jeugdverblijfcentrum, klaar voor een drukke zomer met een stijgend aantal bezoekers op het domein.

Gloednieuwe dierenweiden en stallingen

Tot op heden was een kleinschalig dierenpark dicht bij de oude gebouwen gelegen. Omwille van de bouw van de nieuwe lokalen op die locatie, wordt de nieuwe dierenweide geïntegreerd in het landschapspark, noordwestelijk op het domein. De schapen en geiten, twee mini-ezels, een varken, konijnen, cavia's en verschillend pluimvee krijgen een ware comfort-upgrade. De nieuwe dierenweide, zo'n 2.000 vierkante meter ruim, zorgt voor veel meer ruimte voor de dieren. Aansluitend aan de weide krijgen de dieren gloednieuwe, ruime stallingen (160 vierkante meter) op maat van elk dier. Deze laatste bieden een rechtstreekse toegang voor de dieren tot de weide. Er is een vlotte doorloop en inkijk mogelijk in het kader van educatie, zonder de dieren overmatig te storen.

Te voet vanaf de centrale gebouwen zijn de weide en stallingen te bereiken doorheen het groen, via de brug over de beek die het domein doorkruist. Dat groen zet zit ook door in en rondom de dierenweide, met bestaande (fruit)bomen, struiken en een nieuwe aanleg van hogere grassen. Naast de dierenweide kunnen bezoekers gebruik maken pickickbanken en ligplateaus.

Warande klaar voor de zomerwerking

De vernieuwing van het domein is nodig én brengt op. Want we zien de bezoekersaantallen jaar na jaar stijgen. In 2022 bezochten maar liefst 60.000 mensen het domein (vrije bezoekers, deelnemers speelpleinwerking Wasper en gebruikers jeugdverblijfcentrum). In 2021 en 2020 ging het respectievelijk om 47.000 en 39.500 bezoekers, maar ook tegenover pré-corona jaren zien we een stijging met in 2019 49.500 bezoekers en in 2018 52.000 bezoekers.

Ook dit jaar staat de speelpleinwerking Wasper aan de vooravond van een stevige zomer. De speelpleinwerking is in juli elke dag volzet. Voor augustus kan er nog gereserveerd worden vanaf maandag 3 juli om 12 uur. Ook het jeugdverblijfcentrum, overwegend voor jeugdverenigingen, is quasi de hele zomervakantie volboekt. Het wordt opnieuw een gezellige zomerse drukte, waarmee we 2023 wellicht zullen afklokken met nog meer bezoekers.

De opening van de dierenweide is dus goed getimed. Het is namelijk de bedoeling om deze in de nabije toekomst in te zetten voor nieuwe natuur-educatieve programma's binnen de werking van De Warande, zoals speelpleinwerking Wasper en het verblijfcentrum, en om extra troeven te bieden aan de vrije bezoekers . Zo verhogen we de aantrekkelijkheid voor nog meer bezoekers op het domein.

Na de zomer starten de werken voor de bouw van de nieuwe polyvalente ruimtes. Weldra wordt er door het schepencollege gegund, zodat in september gestart kan worden met de ruwbouwwerken.

De totale projectkost voor het nieuwe bouwproject wordt geraamd op 4.713.832,77 euro. Daarvan gaat 320.000 euro naar de bouw van de nieuwe dierenweide en stallingen.

Hiervoor kan de stad ook rekenen op 892.522,28€ subsidies van Vlaanderen:

- Toerisme voor Allen (brandveiligheid, modernisering, kindvriendelijkheid en nieuwbouw: 666.797€

- Agentschap jeugd cultuur en media (duurzaamheid): 225.725,28€

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL