Help Kortrijk naar de overwinning in het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Nog tot en met 31 oktober 2023 is Vlaanderen in de ban van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin en te vervangen door groen. Steden en gemeenten nemen het tegen elkaar op: wie wipt de meeste tegels? Wij(k) de Parken geeft alvast het goede voorbeeld. Op zaterdag 26 juni worden in samenwerking met Gevelgäng (LZSB) maar liefst 20 geveltuintjes aangelegd zodat er meer ruimte is voor vergroening en natuurlijke infiltratie van regenwater.

Waarom tegelwippen?

Het weer in onze regio wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen voor een groot deel uit steen bestaat. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa Als we tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, maken we onze stad klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier! Alle soorten verhardingen (beton, asfalt, klinkers, kiezels, kunstgras …) mogen worden uitgebroken en vervangen door natuurlijk groen. Kiezels en kunstgras zijn ook soorten verharding, want de onderliggende bodem sterft af.

Stad Kortrijk heeft jou nodig!

Of het nu om grote stadsvernieuwingsprojecten of kleine wegeniswerken gaat, ook de stad probeert in elk project in te zetten op maximale ontharding. Denk maar aan het binnenplein tussen de Dorreberk- en Druartstraat in Marke waar 730m² werd onthard of het nieuwe Groeningepark dat 2.100m² extra groene ruimte creëert. Dit najaar starten we met de heraanleg van het Casino- en Conservatoriumplein, goed voor samen 4.520m² ontharding. De stad geeft al in veel projecten het goede voorbeeld maar heeft ook haar inwoners nodig om hoog te eindigen in het VK Tegelwippen. Doe mee met jouw buurt, bedrijf, school of gewoon op je eentje, want elke tegel telt! Geef je gewipte tegels in op Vlaams Kampioenschap Tegelwippen.

Nood aan inspiratie?

Vervang een stukje van een verharde oppervlakte in je (voor)tuin zoals beton, asfalt of tegels door gras, grind of houtsnippers of leg een Geveltuin aan met lage planten of een tuintje met een klimplant die over je gevel groeit (maagdenpalm, winterjasmijn, klimop, clematis of blauwe regen zijn voorbeelden van ideale klimplanten). Wie een geveltuintje aanlegt, kan van de stad een premie ontvangen van €25. Een andere mogelijkheid is de premie 'vergroen en bebloem': als je je buurt warm krijgt voor de aanleg van een geveltuin, mag je een groep van geveltuinen aanleggen en een premie aanvragen via premie-vergroen-en-bebloem.

Actie in de kijker: 20 geveltuintjes in Wij(k) de Parken

Samen met de stad ondersteunt ook GEVELGÄNG (i.s.m. met Refu interim en met de steun van het Fonds Gezonde Lucht Greenpeace) de aanleg van geveltuintjes. Hoe gaan zij te werk? Ze breken 1 of 2 tegels uit, bevestigen de klimhulp, vullen de put met een mix van compost, potgrond en haksel en zetten een klimplant en bodembedekker. Dit jaar staan maar liefst 75 geveltuintjes op de planning. Op bewonersinitiatief van Wij(k) de Parken gaat Gevelgäng op zaterdag 24 juni aan de slag met de aanleg van 20 geveltuintjes. Eerder kwam Heule aan de beurt en in het najaar worden nog eens 40 geveltuinen aangelegd in de Sint-Jansbuurt. Er wordt bij de inschrijvingen gewerkt met een wachtlijst waarbij buurtprojecten voorrang krijgen.

VK Tegelwippen affiche-bartel.jpg
  • jpg

Meer info: Vlaams Kampioenschap Tegelwippen (vk-tegelwippen.be) Geveltuin | Kortrijk #GEVELGÄNG | lzsb

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL