Kist van Oxford blijft minstens een jaar langer in Kortrijk

Goed nieuws van de overkant van het Kanaal: de Kist van Oxford blijft een jaar langer in Kortrijk! Na succesvolle onderhandelingen met New College, Oxford, wordt de bruikleen van deze waardevolle historische schat verlengd tot 4 juli 2024.

In april bezocht een delegatie van New College, Oxford het belevingsmuseum 1302. Vlnr: Andrew Daines (Tourism Flanders), Axel Ronse (schepen van cultuur Kortrijk), Miles Young (Warden van New College), Michael Burden (Dean van New College), Filippe De Potter (Flanders Investment & Trade)
  • jpeg
In april bezocht een delegatie van New College, Oxford het belevingsmuseum 1302. Vlnr: Andrew Daines (Tourism Flanders), Axel Ronse (schepen van cultuur Kortrijk), Miles Young (Warden van New College), Michael Burden (Dean van New College), Filippe De Potter (Flanders Investment & Trade)

New College onder indruk van scenografie Kist van Oxford in belevingsmuseum 1302

Het nieuws over de verlenging volgt na het bezoek van een delegatie van New College, Oxford in april aan het belevingsmuseum 1302 waar de kist prachtig is opgesteld. De unanieme steun van de gemeenteraad voor de aanvraag tot verlenging van de bruikleen, op initiatief van raadslid Liesbet Maddens, zal hier ongetwijfeld aan hebben bijgedragen. De commissie benadrukt dat ze gecharmeerd is door de scenografie van de kist en hoe ze in het multimediale paneel ernaast tot op detailniveau wordt ontleed. De centrale plaats in de kerk, sober maar alle aandacht naar zich toetrekkend, wordt geprezen.

Gecombineerd met het succes van 1302, dat in de 11 maanden dat het open is al ruim 41.000 bezoekers wist te ontvangen, en het feit dat het steunt op een gemotiveerde equipe van vrijwilligers, maakt dat New College groen licht gaf om de bruikleen voor een jaar te verlengen.

De Kist van Oxford, met op het voorpaneel de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag, is sinds juli 2022 een integraal onderdeel van de vernieuwde scenografie over de Guldensporenslag in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Dankzij de Vlaamse diplomatie op niveau van Vlaams Minister-President Jan Jambon en het FIT, kwam de kist vorig jaar in bruikleen naar Kortrijk, waardoor de stad haar burgers en bezoekers een uitzonderlijke museale ervaring kon aanbieden.

We zijn ontzettend verheugd dat de Kist van Oxford een jaar langer in onze stad blijft. Dit is een uitgelezen kans voor iedereen die de kist nog niet gezien heeft om deze unieke getuigenis van de heroïsche Guldensporenslag te ervaren. Voor wie de kist al eerder heeft bezocht, is het een kans om nogmaals de rijke details en vakmanschap te bewonderen. Axel Ronse, schepen van cultuur

Kist van Oxford, een rijk stukje geschiedenis

De Kist van Oxford, ook bekend als de 'Chest of Courtrai' in Oxford, is een uniek historisch stuk dat taferelen van de Guldensporenslag bevat. Deze slag vond plaats in 1302 en is een essentieel onderdeel van de Vlaamse en Belgische geschiedenis. Het voorpaneel van de kist is de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag en werd vermoedelijk kort na de slag gemaakt door een Brugse schrijnwerker.

De details van banieren, wapens en wapenschilden op het houtsnijwerk van de kist suggereren dat de maker goed op de hoogte was van de historische feiten. Oorspronkelijk was er twijfel over de authenticiteit van het eikenhouten voorpaneel, maar uit onderzoek bleek dat het hout rond 1280 gekapt is, wat betekent dat het kort na 1302 bewerkt zou kunnen zijn.

De vertelstijl van het houtsnijwerk is typerend voor de periode en lijkt op die van een stripverhaal, vergelijkbaar met de stijl die men terugvindt in middeleeuwse miniaturen. De kist kwam waarschijnlijk kort na de slag via diplomatieke weg in Engelse handen.

In 1905 werd de kist ontdekt in de buurt van Oxford en sinds 2022 is deze, dankzij de succesvolle inspanningen van Vlaams Minister-President Jan Jambon en het FIT, te bewonderen in Kortrijk. Deze uitzonderlijke bruikleen is nu verlengd tot 4 juli 2024, waardoor bezoekers een extra jaar de kans krijgen om dit stukje geschiedenis te bewonderen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Plan je bezoek aan 1302

Al ruim 41.000 bezoekers brachten een bezoek aan 1302. Ook 122 socio-culturele verenigingen en 57 scholen vonden hun weg naar dit unieke belevingsmuseum. Scholen kunnen er vanaf volgend schooljaar trouwens ook terecht voor een volledig uitgewerkt educatief pakket! 1302 kan bovendien ook rekenen op heel wat terugkombezoek: veel Kortrijkzanen komen terug met vrienden en familie. Ook de groep van onthaalvrijwilligers is groeiende. Deze enthousiastelingen groeperen zich sinds kort ook als feitelijke vereniging 'Vrienden van 1302'. Wie zich wil aansluiten, kan steeds contact opnemen.

We nodigen iedereen uit om de komende zomermaanden naar Kortrijk te komen en te genieten van dit uitzonderlijk stuk erfgoed. De kist, onderdeel van de vaste collectie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, draagt bij aan een levendige, multimediale presentatie van de Guldensporenslag en vormt een boeiende verbinding met de geschiedenis van Vlaanderen.

Meer informatie over bezoeken aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Kist van Oxford vind je op de website. Dagelijks geopend, gratis toegankelijk.

Favicon for kortrijk1302.be Home - Kortrijk 1302 kortrijk1302.be
De Kortrijkse delegatie in mei 2022 bij de kist van Oxford, opgesteld in New College. Vlnr: Giovanny Saelens (kabinetchef schepen van cultuur), Rudy Vandeputte (projectleider 1302), Axel Ronse (schepen van cultuur)
  • jpg
Axel Ronse, schepen van cultuur, bij de kist van Oxford
  • jpeg
De Kist van Oxford in de Onze-Lieve-Vrouwekerk
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL