Kortrijk wint Prijs Wivina Demeester voor architectuur van Sint-Corneliuskerk en OC in Aalbeke

Op donderdag 15 juni werden in het Atelier Bouwmeester in Brussel de genomineerden en laureaten van de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2023 bekendgemaakt. Kortrijk viel in de prijzen met het vernieuwde ontmoetingscentrum en de herbestemming van de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke. De prijs lauwert projecten die op een verantwoordelijke en vooruitstrevende manier een antwoord bieden op de noden van vandaag en inzetten op de doelstellingen van morgen.

Uit het juryverslag:

De opdrachtgever ging uiterst respectvol om met het lokale sociale weefsel en betrok gebruikers en bewoners van verschillende generaties. In Aalbeke moesten achttien verenigingen bevraagd worden en een nieuwe plek krijgen. Door deze verenigingen vroeg te betrekken in het participatieproces ontstond een groot draagvlak en waardering voor de ontwerpvoorstellen. Het projectproces volgde een voorbeeldig traject, waarbij de jury van oordeel is dat de gemeenschap een extra vermelding verdient. De gelaagdheid van het resultaat, waarbij nieuwe en oude gebouwonderdelen goed op mekaar aansluiten en verschillende gebruiken naast en met elkaar onderdak vinden, ervaart de jury als een grote meerwaarde, niet alleen in ruimtelijk maar ook in maatschappelijk opzicht. Ook de bijzondere aandacht voor de publieke ruimte valt hierbij op.

Dit is de kers op de taart van een jarenlang participatietraject, hard werk, vakmanschap en schitterende architectuur. Ook onze deelgemeenten verdienen het beste! Ruth Vandenberghe, burgemeester
De prijs is een erkenning door de Vlaamse Bouwmeester van onze aandacht voor goede architectuur in stadsprojecten. Het totaalproject van de kerk en het OC komt het Aalbeekse gemeenschapsleven ten goede en maakt het dorp mooier. Kortom: goede architectuur maakt mensen gelukkig. Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing
Met het gerenoveerde OC en de heringerichte kerk beschikt het Aalbeekse culturele en verenigingsleven nu over twee toplocaties. De Aalbekenaren hebben zelf mee de keuzes gemaakt. Het eindresultaat is indrukwekkend. Dat we hiervoor de Prijs Wivina Demeester krijgen bevestigt dat. Bedankt aan de stadsmedewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt. Stephanie Demeyer, schepen van Deelgemeenten en Ontmoetingscentra
Ook wij zijn, na een intensief maar boeiend traject sinds 2014, zeer verheugd met deze prijs. In het bijzonder met de motivatie van de jury. ‘Urbain architectencollectief vertaalde de wensen van de opdrachtgever tot een actueel project op maat van de gemeente. Het combineert pragmatiek met een krachtige en verbindende invulling van wat een lokale dorpskern anno 2023 kan zijn. Dieter Delbaere, urbain architectencollectief

De Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap erkent publieke en semipublieke bouwheren die door hun aanpak en zin voor vernieuwing tonen dat ze kwaliteit en duurzaamheid vooropstellen. De prijs, voorheen de ‘Prijs Bouwheer’ en ‘Prijs Bouwmeester’, wordt voor de twaalfde keer uitgereikt.

Er konden projecten worden ingediend in de categorieën ‘Masterplan’, ‘Architectuur’ en ‘Kunst in opdracht’. Een deskundige jury, bestaande uit Marleen Goethals (docent Universiteit Antwerpen), Tine Van herck (PTArchitecten, docent KULeuven), Els Demeestere (Provincie West-Vlaanderen) en Els Silvrants-Barclay (curator, docent ETH Zurich) beoordeelde 23 inzendingen op hun opdrachtformulering, het procesverloop en de kwaliteitsbewaking van het eindresultaat.

De jury stelde een shortlist van projecten samen en duidde na de plaatsbezoeken zes genomineerden aan. Alle zes werden door de jury als voorbeeldig beoordeeld en krijgen met deze nominatie dus een erkenning. Uiteindelijk duidde de jury vier laureaten aan: de gemeente Wevelgem voor het masterplan voor Campus Deken Jonckheere in Wevelgem, sogent voor het masterplan Oude Dokken, Stad Kortrijk voor het ontmoetingscentrum en de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke en Kunst in de Stad van Stad Antwerpen voor de kunstwerken Mimesis van Lili Dujourie en The Long Handvan Sammy Baloji.

Bij deze editie prees de jury bouwheren die inzetten op onder andere hergebruik en herbestemming, op het ontwikkelen van duurzame relaties met de vele belanghebbenden, het creëren van samenwerkingen, het inspelen op opportuniteiten en het verhogen van de maatschappelijke waarde van hun project.

OC Aalbeke (c) Kortrijk
  • jpg
OC Aalbeke (c) Kortrijk
  • jpg

Laureaten:

Stad Kortrijk - Ontmoetingscentrum en Sint-Corneliuskerk te Aalbeke

Gemeente Wevelgem - Campus Deken Jonckheere te Wevelgem (Masterplan)

Sogent - Oude Dokken te Gent (Masterplan)

Kunst in de Stad – Mimesis en The Long Hand te Antwerpen (Kunst in opdracht)

Overige genomineerden: Coda vzw - CODA te Wuustwezel (Architectuur), Sogent - Renovatie Wintercircus te Gent (Architectuur)

Alle genomineerden en laureaten krijgen een studiereis aangeboden in 2024. De laureaten van elke categorie ontvingen een kunstwerk, Bouwerkrans - Prijs Wivina Demeester, gerealiseerd door de Belgische kunstenaar Liesbeth Henderickx. Deze editie werd voorbereid en georganiseerd in samenwerking met het Platform Kunst in Opdracht (Departement Cultuur, Jeugd en Media).

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL