Stad doet unieke vastgoedruil om te kunnen investeren in Markse jeugdlokalen

Na 30 jaar goede samenwerking om de Markse jeugdwerking te huisvesten en ondersteunen, hebben Stad Kortrijk en de VZW Parochiale Werken Marke hun wederzijds engagement geactualiseerd. Beide partijen doen een unieke vastgoedruil, zodat de stad de mogelijkheid heeft om te investeren in de verouderde lokalen van de Markse jeugdverenigingen.

De jeugdlokalen De Krinkel van de Chiromeisjes Marke en KSA Leievogels Marke zitten in een oud schoolgebouw dat eigendom is van de VZW Parochiale Werken Marke. De stad huurt het gebouw al sinds 1 november 1993.

Maar de lokalen zijn aan vernieuwing toe en de VZW Parochiale Werken Marke kan als eigenaar de zware investeringen niet dragen. Daarom werd een unieke vastgoedruil op poten gezet, zodat Stad Kortrijk eigenaar wordt van de gebouwen en de duurzame investeringen kan realiseren.

De stad verwerft in volle eigendom De Krinkel in de Markekerkstraat. Dat bestaat uit het voormalige schoolgebouw en een directeurswoning waarin nu drie appartementen zijn ondergebracht. De VZW Parochiale Werken Marke krijgt in ruil het kasteel Blommeghem (het oude gemeentehuis) met tuin in de Van Belleghemdreef en de kapel O.L.V. ten Spieghele met groenzone aan het Cisterciënzerplein. De VZW betaalt een opleg aan de stad van 133.500 euro.

Dit is een goede oplossing voor alle Markenaren en het verenigingsleven in het bijzonder dankzij een volwassen akkoord tussen de stad en de Parochiale Werken. Samenwerken loont. Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing, Bouwen en Wonen
Met de verwerving van De Krinkel, zetten we een belangrijke stap richting nieuwe jeugdlokalen voor de Markse Chiro en KSA. Bert Herrewyn, schepen van Jeugd
Met deze unieke ruil worden, ook op lange termijn, nieuwe perspectieven geopend, voor het lokaal verenigingsleven en voor de Markse jeugd. Jean de Bethune, gemeenteraadslid

Toekomst jeugdlokalen is verzekerd

Stad Kortrijk neemt de lopende overeenkomsten over. De huurders kunnen in de appartementen blijven wonen. Hetzelfde geldt voor de overeenkomst met de speelpleinwerking Rodenburg, die een animatorlokaal hebben in het park bij de kapel O.L.V. ten Spieghel. Door de vernieuwde overeenkomst zijn de betrokken jeugdverenigingen ook voor minstens 27 jaar van (duurzame) lokalen verzekerd. Beide partijen engageren zich om de bestaande bestemming van de goederen in stand te houden, goed te beheren en toegankelijk te houden voor het publiek.

De VZW Parochiale Werken Marke zal de twee publieke groenzones verder ontsluiten voor de lokale gemeenschap, met aandacht door de jeugd. Het zal de komende maanden samen met de lokale verenigingen een actieplan opmaken. Het oude gemeentehuis krijgt onder meer een culturele invulling. De kapel op Rodenburg blijft met zekerheid haar functie voor erediensten behouden.

De Krinkel (c) Kortrijk
  • jpeg
De Krinkel (c) Kortrijk
  • jpeg
De Krinkel (c) Kortrijk
  • jpeg

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL