Tips en weetjes bij warm weer

Warme zomerdagen zijn leuk, maar langdurige hitte is niet altijd zonder gevaar, zeker niet voor kinderen, ouderen en kwetsbare personen. Draag op warme dagen dus extra zorg voor elkaar. Drink voldoende water, smeer je in, bescherm je huis tegen de zon en vermijd zware inspanningen. Op www.warmedagen.be vind je heel wat tips. Hieronder vind je nog aanvullende informatie voor Kortrijk.

Schaduwplekken in jouw buurt

Wordt het je echt even te heet? Zoek een schaduwplekje op in de stad. Via deze kaart ontdek je alle groene plekjes in de stad: https://www.kortrijk.be/stadsgroen-groene-plekjes-kortrijk

Drinkwaterpunten in de stad

Zorg dat je altijd water bij je hebt en drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt. Op verschillende plaatsen in de stad kan je je drinkfles gratis bijvullen met kraantjeswater. Dit kan op Kortrijk Weide en in alle sportcentra. Stap er dus gerust binnen en vraag waar je jouw drinkbus kan bijvullen.

Sociaal Huis en wijkcentra

Om even af te koelen en tegelijk een babbeltje te slaan, kan je terecht in de wijkcentra van het OCMW of de cafetaria van de woonzorgcentra. Je kan ook (telefonisch) terecht bij het Sociaal Huis en de wijkcentra.

> Info en openingstijden: www.kortrijk.be/sociaal-huis-kortrijk, www.kortrijk.be/wijkteams/contact-wijkcentra

Zorg en maaltijden aan huis

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk, zeker tijdens extreme weersituaties. De dienst Thuiszorg levert elke maandag, woensdag en vrijdag warme maaltijden aan huis. Reserveren vooraf is verplicht.

> Info: www.kortrijk.be/zorg/zorg-aan-huis

Boodschappendienst voor ouderen

Te warm om zelf boodschappen te doen? Doe een beroep op de Samana boodschappenlijn. Dat is een gratis telefoonlijn die voor jou op zoek gaat naar een vrijwilliger in je buurt die jouw boodschappen aan huis komt leveren. 

> 0800 95 001 (elke weekdag tussen 10-12u) of boodschappenlijn@samana.be

Draag zorg voor elkaar

Heb je familieleden die een dagje ouder worden of buren die kampen met een ziekte? Breng hen een bezoekje, doe boodschappen en zorg dat ze voldoende water drinken. Kom je in een situatie terecht waar je zelf geen hulp kan bieden? Neem contact op met het meldpunt 1777. Je kan gratis bellen van maandag tot en met vrijdag tijdens de kantoortijden van 9 tot 17 uur. Buiten de openingstijden kan je voor dringende gevallen terecht bij de politie op het gratis nummer 1701 of het noodnummer 112. Spreek gerust ook gemeenschapswachten, wijkinspecteurs en buurtwerkers aan. Ze kunnen jou doorverwijzen naar de geschikte dienst of persoon.

Dierenwelzijn

Honden hebben snel last van de warmte. Een stilstaande auto wordt in de zon snel heet, ook al staan de ramen een stukje open. De gemeenschapswachten en politie houden een oogje in het zeil. Heb je andere dieren? Zorg dat ze koel drinkwater en de nodige beschutting tegen de zon hebben.

> www.huisdierinfo.be/dieren-en-warm-weer

Meer info

www.kortrijk.be/hitteplan

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL