Werken aan Leieboorden leggen archeologische vondsten bloot

De voorbereidende werken voor de verdere verlaging van de Leieboorden hebben enkele opvallende archeologische vondsten blootgelegd. Tijdens de opgravingen troffen archeologen van Monument Vandekerckhove een aanzienlijke hoeveelheid resten van oude muren en vloeren uit de 16de-20ste eeuw aan. De verrassendste vondst is een ambachtelijke oven (mogelijk van een pottenbakker) die dateert uit een periode toen de gronden nog niet bebouwd leken. De archeologen zullen alle vondsten en stalen bestuderen en in een verslag neerschrijven.

De voorbereidende werken aan de Leieboorden op de Dolfijn-, Kasteel- en Reepkaai zijn op 3 april gestart. De leidingen die onder de Leiebrug hingen, werden tussen de Leie- en Budastraat tot onder de Leie gebracht. Daarna volgde het archeologisch onderzoek door Monument Vandekerckhove dat op 8 mei ter hoogte van de Dolfijnkaai startte. Eind 2022 werden al enkele proefputten aangelegd om de potentiële archeologische resten in kaart te brengen. Daaruit bleek dat ter hoogte van de Dolfijnkaai archeologische sporen en structuren aanwezig waren.

Eeuwenoude muren en vloeren

Tijdens de archeologische opgraving die de afgelopen maand volgde, legden de archeologen de oude Leieoever bloot, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid resten van oude muren en vloeren uit de 16de – 20ste eeuw. De vondst van deze archeologische resten was geen verrassing, want op historische kaarten vanaf de 16de eeuw wordt de Dolfijnkaai al gemarkeerd als bebouwde zone. Toch is de vondst belangrijk, want de kaart is helemaal niet nauwkeurig en bijgevolg slechts indicatief. De gevonden archeologische resten kunnen deze iconografische bron bevestigen of ontkrachten.

-	Leieburg en huizen aan de Dolfijnkaai omstreeks 1800 (c) Kortrijk
  • jpeg
-	Het onderzoeksgebied op de Sanderuskaart in 1560 (c) Kortrijk
  • jpeg

Verrassende vondst van ambachtelijke oven

Wat wel een verrassing is, is de aanwezigheid van een ambachtelijke oven (mogelijk van een pottenbakker). Die dateert uit een periode toen de gronden nog niet bebouwd leken. Eerder werden al ovens aangetroffen die deel uitmaakten van een grotere ambachtelijke wijk van het middeleeuwse Kortrijk. Maar deze oven ligt een stuk noordelijker, buiten de rand van waar de pottenbakkerswijk tot nu toe gesitueerd werd. De datering van de oven is nog niet bepaald, maar wordt voorlopig ouder dan de 16de eeuw geschat.

De archeologen van Monument Vandekerckhove zijn nog tot 16 juni bezig op het terrein. Daarna worden alle vondsten en stalen verder bestudeerd en worden alle gegevens in een verslag neergepend. Hierbij worden ook de bestaande historische bronnen geraadpleegd en kan hopelijk de rijke geschiedenis van het Kortrijkse verleden verder worden aangevuld. De werken voor de verdere verlaging van de Leieboorden starten na de zomer van 2023. Die zullen afgerond zijn rond de zomer van 2024.

Oven en muurresten (c) Kortrijk
  • jpeg
Oven en muurresten (c) Kortrijk
  • jpg
Oven en muurresten (c) Kortrijk
  • jpg
Oven en muurresten (c) Kortrijk
  • jpeg
Oven en muurresten (c) Kortrijk
  • jpeg
Oven en muurresten (c) Kortrijk
  • jpeg

Contact

Christof Vanhoutte, Archeoloog Monument Vandekerckhove nv, 0492 33 32 15

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL