Kortrijk wil duizenden Kortrijkzanen helpen met nieuw digitaal aanbod

10 jaar Allemaal Digitaal: stadsproject wordt nog sterker

In 10 jaar tijd werd al meer dan 19.000 keer ingetekend op het aanbod van Allemaal Digitaal. En met 10.500 hulpvragen en inschrijvingen sinds de start van deze beleidsperiode bereikt het project de laatste jaren meer mensen dan ooit die nog een digitale kloof ervaren. Allemaal Digitaal blijft ambitieus. De acties die voortkwamen uit de coronacrisis worden verankerd en uitgebreid. Gecombineerd met nieuwe projecten en extra investering start Allemaal Digitaal vandaag met een aanbod dat de mensen meeneemt in de digitale toekomst: 20 Digipunten doorheen de stad en deelgemeenten, brugfiguren die elke Kortrijkzaan op de digitale weg helpen, een vernieuwd lesaanbod, laptops voor scholieren en mensen in opleiding en een sterke digitale support voor elke hulpvraag.

Allemaal Digitaal (c) Kortrijk
  • jpeg
Allemaal Digitaal (c) Kortrijk

Naar 20 digipunten met volledige service en persoonlijke begeleiding

Op 16 locaties in de stad zijn er nieuwe Digipunten ingericht. In elk wijkcentrum, maar bv. ook bij partnerorganisaties zoals AZ Groeninge en vzw De Kier. In een Digipunt kan iedereen gratis een computer met internet gebruiken, printen of scannen. De Digipunten zijn er ook voor extra ondersteuning. Er worden doorheen het jaar korte lessen aangeboden en er is persoonlijke begeleiding door een computerassistent mogelijk. De computerassistent helpt onder andere bij het opzoeken van informatie, het werken met Word of Excel, het aanmaken van een e-mailadres, of voor het invullen van digitale formulieren.

Men zou er van uitgaan dat het gratis kunnen gebruik maken van internet op een vaste computer vandaag niet meer nodig is. Toch toont het Digipunt in de centrale Bib, als eerste experimentele Kortrijkse Digipunt opgestart midden 2022, op vandaag al meer dan 650 unieke gebruikers met een speciaal abonnement waarmee gratis gebruik mogelijk is zonder een bibiotheekpas.

Gratis internet centrale Bib.PNG
  • PNG
Gratis internet centrale Bib.PNG

Er zijn ook Digipunten met een gespecialiseerd aanbod. Het Digipunt in het stadhuis richt zich op ondersteuning van het thuisloket, bv. voor een afspraak in het stadhuis of de aanvraag van een document. Het Digipunt in AZ Groeninge helpt bezoekers o.a. om hun elektronisch patiëntendossier in te kijken.

Binnenkort komen er nog nieuwe Digipunten bij. In de nieuwe Deelfabriek, opening in augustus, zal er ondersteuning zijn rond hardware. Bijvoorbeeld reparaties, maar bezoekers zullen ook oude toestellen kunnen doneren voor een tweede leven. Ook VDAB (Rijselsestraat), en A'kzie (Veemarkt, vereniging waar armen het woord nemen) en een vierde nog te bepalen locatie krijgen een nieuw Digipunt.

Het project wordt financieel ondersteund met 431.953 euro (t.e.m. 2024) door het Vlaams departement Werk en Sociale Economie en NextGenerationEU van de Europese Unie.

Digitale brugfiguren

Drie nieuwe digitale brugfiguren geven het wijkgericht sociaal werk nieuwe voelsprieten. De brugfiguren gaan als eerste stap digitale noden detecteren door vragen van inwoners te verzamelen en zelf de wijken in te trekken. Ze werken outreachend en gaan specifiek op zoek naar mensen met een digitale kwetsbaarheid. Dat kan gaan om gezinnen, bezoekers van de wijkcentra, maar ook samenwerking met seniorenverenigingen, A'kzie, een sport- of jeugdvereniging, ... Om gezinnen met kinderen extra te bereiken gaan de digitale brugfiguren nauw samenwerken met de brugfiguren basis- en secundair onderwijs.

De drie digitale brugfiguren gaan in eerste instantie het wijkgericht sociaal werk in wijkteam Centrum (omgeving Zonnewijzer, Venningwijk), wijkteam Noord (wijk Overleie) en wijkteam Zuid (omgeving Bildings, wijk Lange Munte, omgeving Condédreef) ondersteunen. Maar in de praktijk is dat niet zo strik afgebakend. Er is maatwerk voor alle andere wijken en deelgemeenten, waarbij de brugfiguren alle wijkteams ondersteunen. Als mobiele brugfiguren zullen ze rechtstreeks vragen van alle inwoners beantwoorden en gaan ze de medewerkers van de wijkteams inhoudelijk ondersteunen.

Het project wordt jaarlijks financieel ondersteund met 250.000 euro (t.e.m. 2025) door de Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie.

Vernieuwd lesaanbod: van nieuwste apps tot 3D-printing en gaming

Lessen om digitale vaardigheden te versterken zijn nog steeds de corebusiness van Allemaal Digitaal. Wat in de beginjaren vooral focuste op leren werken met een computer, is nu getransformeerd tot een modern aanbod van korte en lange lessenreeksen met meer focus op nieuwe hard- en software zoals smartphone, smartwatch, apps en online administratie.

In september starten de lange opleidingen opnieuw. Doorheen het schooljaar is er elke week les. De lessen worden gegeven door leerkrachten van CVO CREO. Opvallend: de 'klassieke' computerlessen werden ondanks coronacrisis deze beleidsperiode al door 600 mensen gevolgd en blijken dus nog steeds nodig.

Lange opleiding.PNG
  • PNG
Lange opleiding.PNG

Ook de korte opleidingen starten dan opnieuw. Hier wordt bijgeleerd over het gebruik van computer, smartphone en tablet. De laatste jaren richten de lessen zich voornamelijk op het gebruik van apps, denk maar aan itsme, het burgerprofiel, energieapps, apps voor e-books, parkeerapps en apps voor online aankopen. En er zijn thematische vormingen rond programmeren, 3D-printen, gaming, ...

Korte opleiding.PNG
  • PNG
Korte opleiding.PNG

We zetten extra in op vormingsmomenten voor specifieke doelgroepen en verenigingen. Bijvoorbeeld met partnerorgansiaties die werken met anderstalige ouders of met seniorenverenigingen. Er zijn ook vormingen voorzien specifiek voor kinderen en jongeren. Bijvoorbeeld in het kader van Mediawijze Week, in samenwerking met de Kortrijkse basis- en secundaire scholen.

Lesaanbod op maat.PNG
  • PNG
Lesaanbod op maat.PNG

Iedereen toegang tot kwaliteitsvolle hard- en software

Bij contact met de sociale diensten, via de school of het gezin, wordt gekeken of er naast de nood aan een laptop ook andere digitale ondersteuning dienst kan doen. Zo wordt gecheckt of een betere of goedkopere internetverbinding thuis nodig is. Op vandaag werden al meer dan 600 gezinnen verder geholpen met voordelige internettarieven.

In maart 2020, het begin van de covid-pandemie, startte de stad een donatieactie van laptops en tablets. Toen signaleerde vrijwel elke basis- en secundaire school dat er, ondanks verschillende inspanningen, niet genoeg kwaliteitsvol materiaal kon voorzien worden voor kwetsbare leerlingen om digitaal les te krijgen. Met het project krijgen leerlingen een kwaliteitsvolle laptop. Via een verkort sociaal onderzoek is ook financiële steun mogelijk voor de aankoop van een (soms voor een opleiding specifieker) toestel.

Het laptopdonatieproject is nu ook uitgebreid naar mensen in een opleidingstraject. Bijvoorbeeld voor opleiding of thuiswerk. 395 gezinnen, overwegend werkende gezinnen met kinderen, kunnen vandaag verder met een kwaliteitsvolle laptop of tablet via het donatieproject.

Laptopdonatie.PNG
  • PNG
Laptopdonatie.PNG

Vanaf nu overal digitale support

Er staan 23 computerassistenten, vrijwilligers, in voor de extra hulp in de Digipunten. Dat is via vrije inloop op vaste zitdagen maar een bezoek op afspraak is mogelijk. We zorgen dat de ondersteuning er voor iedereen is. Voor zij die minder of niet mobiel zijn, is er hulp op afstand. Dat kan via e-mail of telefonisch. Als ultieme hulplijn is ook hulp aan huis mogelijk. Dan komt een professional aan huis, van het bedrijf Requipment.

Voor onderhoud of herstel van electronica is er het Repair Café. Dat gaat elke maand door in de Deelfabriek. Met hulp van electriciens en computerdeskundigen kunnen alle mogelijke reparaties uitgevoerd worden op elektrische apparaten en huishoudtoestellen, computers en smartphones.

Totaalbereik Allemaal Digitaal 2013-vandaag

De coronacrisis had een stevige impact op het bereik van de initiatieven, vooral het stopzetten van een groot deel van het lesaanbod. Een aantal nieuwe initiatieven die tijdens deze periode werden ontwikkeld, zoals het laptopdonatieproject en de uitbreiding daarvan, zien we nu hun vruchten afwerpen. Ook de korte lessen zien we in populariteit stijgen. Met het volledig nieuwe aanbod, Digipunten en digitale brugfiguren als speerpunten, hebben we goede vooruitzichten voor 2023 en de komende jaren.

Totaalbereik.PNG
  • PNG
Totaalbereik.PNG

Agenda Allemaal Digitaal

Digibeurs Allemaal Digitaal: Op zaterdag 10 juni in Muziekcentrum Track. Tussen 15u15 en 16u worden diploma's uitgereikt voor mensen die de voorbije jaren een cursus of workshop volgden via Allemaal Digitaal. Daarna is er tot 18u een interactieve beurs om kennis te maken met het volledige aanbod Allemaal Digitaal, maar ook met een VR-installatie, green screen en verschillende games. Tussendoor, om 16u30, gaat gastspreker Wouter De Meester (Howest) dieper in op de komende digitale (r)evoluties.

Thema-avond Duurzaam Digitaal: experts gaan dieper in op hoe digitale evolutie en duurzaamheid hand in hand gaan, of net niet. Er zijn ook heel wat praktische tips: waar let je bij aankoop best op om duurzame technologie aan te schaffen, hoe laat je je laptop sneller werken, welke smartphone-reparaties zijn zinvol en betaalbaar, ... Welkom op dinsdag 13 juni om 19u in de Centrale Bib.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL