Cyclo-biblio passeert in Kortrijk

De kans is groot dat je begin juni nabij de Franse grens een grote groep fietsende bibliothecarissen kruist. Met fietsgerinkel en informatieve flyers onderlijnen ze dat de bibliotheek bijdraagt aan een inclusieve samenleving en (media)geletterdheid bevordert. De recente resultaten van het laatste PIRLS-onderzoek (Progress in International Reading Literacy Study) zijn bedroevend, maar met de hulp van bibliotheken kan daar meer op ingezet worden. Openbare bibliotheken zijn een onmisbaar goed!

 

Eigenlijk is Cyclo-biblio (La vélorution des bibliothèques) een informele conferentie van bibliothecarissen op de fiets. Met deze campagne wordt de essentiële dienstverlening van bibliotheken gepromoot en de belangrijke rol van de bib in het lokale cultuuraanbod belicht. Ook wordt de sociale rol van de bib als dé plaats van ontdekking, lezen en leren aangetoond. Fietsen zorgt voor lichaamsbeweging, bevordert het welzijn van de bibliothecarissen en door samen te fietsen, kan iedereen professionele kennis uitwisselen en elkaar inspireren. Bovendien is fietsen ecologisch en goedkoop. Niks dan voordelen dus.

Achtste editie (3 tot 7 juni 2023)

Dit jaar organiseert Cyclo-biblio de Flandrienne, die een vijftigtal fietsers uit heel Frankrijk en daarbuiten bijeenbrengt om gedurende vijf dagen zo’n tweehonderd kilometer te fietsen tussen Rijsel en Duinkerken (Frankrijk) via België. Naast door Doornik, Wervik en Komen wordt ook door Kortrijk gefietst. Op maandag 5 juni staan er ontmoetingen en geleide bezoeken in Kortrijk op het programma, zowel in de campusbibliotheek van Howest (The Penta) als in de centrale openbare bibliotheek.

 

archieffoto 2022  (c) Cyclo-biblio
  • jpg
archieffoto 2022 (c) Cyclo-biblio

Kortrijkse doortocht op maandag 5 juni

Cyclo-biblio vertrekt dit jaar op zaterdag 3 juni in Rijsel. De eerste twee dagen worden enkele bibliotheken in die regio bezocht, op zondagavond steken de bibliothecarissen de grens met België over. Op maandag staat eerste een bezoek aan de provinciale bibliotheek van Doornik op het programma, daarna fietsen ze van de Schelde naar de Leie. Na de Kortrijkse doortocht gaat het via Wervik en Komen richting Bailleul (Belle). De laatste dag wordt dan naar de eindbestemming Duinkerken gefietst. Daar volgt de apotheose met een aankomst op de openingsdag van het jaarlijkse congres van de Franse beroepsvereniging van bibliothecarissen (ABF).

 

Sympathisanten kunnen zich bij de doortocht steeds bij de groep aansluiten, zowel op de fiets - voor een stukje van het parcours of volledig - of bij de bezoeken.

 

Meer informatie is te vinden op

logo VVBAD
  • jpg
logo La Flandrienne 2023 (c) Cyclobiblio
  • png
Cyclobiblio logo
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL