Ontdek 11 tentoonstellingen van eigen bodem op Sinksen

Sinksen ademt cultuur! Met maar liefst 11 tentoonstellingen van eigen bodem, biedt het elke bezoeker wat wils: van beeldende kunst tot performance of fotografie. Het is allemaal te vinden doorheen de stad.

Campagnebeeld Sinksen (c) Kortrijk
  • png
Campagnebeeld Sinksen (c) Kortrijk
Sinksen is cultuur! Jaarlijks ga ik langs bij de verschillende tentoonstellingen van onze talentrijke kunstenorganisaties en amateurverenigingen. Neem zeker een kijkje bij de expo Mort Amour, daar beleef je een unieke samensmelting tussen schoonheid en dood. Ook Pé Vermeersch weet me jaarlijks te verbazen met een unieke performance. Wil je meer te weten komen over de archeologische opgravingen rond de Groeningeabdij, dan moet je dit weekend in de Groeningestraat een uniek bezoek brengen aan de expo ‘The Diggers of Abby’! Axel Ronse, schepen van cultuur
Tussen het feestgedruis en de howdy hows door, probeer ik ook de rustige plekken op te zoeken en me onder te dompelen in de kunst van de Kortrijkzanen! Jaarlijks kan je me dus zeker terugvinden in de academie, waar ik telkens versteld sta van de bakken aanwezige talent onder de studenten.  Kelly Detavernier, schepen van evenementen en deeltijds kunstonderwijs

1. K-Totem by Polly Huyghe

De K-TOTEM van Designregio Kortrijk is dé regionale toonplek voor grafisch talent uit de streek. Voor het Sinksenweekend tekende ontwerpster, illustratrice en keramiste Polly Huyghe een kleurrijk ontwerp dat doet verlangen naar de zomer. Polly Huyghe is opgegroeid in een artistieke context en vond al snel een creatieve uitlaatklep in muziek en keramiek. Haar illustraties en keramische objecten, of het nu strandballen of trompetten zijn, nemen je mee in haar speelse, imaginaire wereld.

Vrijdag-maandag 9u-23u Tolstraat

2. Expo 'Kunst met Margot' i.s.m. Buda Gallery

Op de karaktervolle muren tussen H. Hart en Buda Kitchen hangen schilderijen en gedichten Van Margot Demeulemeester.

“Het schilderen van de realiteit interesseert me niet, daar bestaan kunstvormen zoals fotografie voor. Voor mij is schilderen bijna iets transcendentaal, op sommige momenten zelfs therapeutisch. De inspiratie start met iets heel klein, dan laat ik me leiden door wat me op dat moment aanspreekt. Ik sluit me af, pet op, muziek luid en ‘go’. Mezelf zien schilderen is waarschijnlijk al entertainment op zich (lacht).”

Vrijdag-maandag             11u30-18u                    Buda Gallery

3. Gallery. by Atelier FdP

Zin in een portie kunst? Breng dan zeker een bezoek aan Atelier FdP in de Sionstraat en laat je charmeren door talent uit de Kortrijkse regio! Deze tentoonstelling toont het werk van verschillende kunstenaars, die zich laten inspireren door diverse thema's en technieken. Van schilderijen tot beeldhouwwerken, van fotografie tot keramiek, er is voor ieder wat wils, met een wisselende samenstelling. Laat je omverblazen door de vibe en de skills van deze kunstenaars en steun hen met je bezoek. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Vrijdag-maandag             13u-18u                         Sionstraat

4. Salon Radical (Pé Vermeersch)

Choreografe Pé Vermeersch maakte in 2015, op de tip van het Buda eiland, een interactieve eco-performance tussen dansers en publiek en ism met tuiniers van Leilekkerland. Ondertussen kreeg deze locatie, zoals de Kortrijkzaan weet, een grondige make-over. Van deze performance werd eerder een reeks foto's op groot formaat ontwikkeld. In Radical HeArts Studio worden deze nu, met een video montage van deze originele performance tot een installatie gemaakt. Een te ontdekken labyrint, waarbij dans als speler in en voor de natuur brandend actueel is en de stad in metamorfose toont.

Vrijdag-maandag             15u-19u                        Koning Leopold I-straat

5. MortAmour

MortAmour is een fotoproject van Bart Moeyaert en Patrick Vanryckeghem in de Middeleeuwse Crypte. De tentoonstelling combineert dode dieren met fotomodellen in een bijzondere fotoreeks die de kwetsbaarheid en tijdelijkheid van het leven samenbrengt. Overleden dieren krijgen als het ware een tweede leven. De fotoreeks werd gemaakt met respect voor de natuur en de dieren. Verwacht je niet aan lugubere beelden, wel aan mooie en interessante composities. De serene sfeer van de crypte zorgt voor een aangename ontdekking.

Vrijdag-maandag          14u-21u                        Doorniksestraat

6. Archeologiedagen: The Diggers of Abby

Al een hele tijd zit de site van de Groeningeabdij verstopt achter een muur werfpanelen. Niet alleen wordt er ijverig gewerkt aan het nieuwe museum ABBY, er werd ook gegraven naar de geschiedenis van de abdij! Benieuwd wat de archeologische opgravingen vroeger en nu aan het licht hebben gebracht? Breng tijdens de archeologiedagen een bezoek aan de expo ‘The Diggers of Abby’ en krijg van de archeologen zelf te horen wat er onder de abdij verborgen zit. Op zaterdag en op zondag geven archeologen lezingen om 11u en om 15u. De expo is doorlopend open.

Zaterdag-zondag             10u-17u                         Griffiershuis (Groeningestraat)

7. Out of the Box

Ook fotoclub Groeninghe staat jaarlijks paraat met een mooie fototentoonstelling! Het thema van de tentoonstelling is "out of the box", wat betekent dat elk deelnemend lid zijn eigen ruimte zal presenteren met uitsluitend nieuwe beelden. Tijdens de tentoonstelling zal speciale aandacht worden besteed aan het werk van Rien van den Eshof, lid sedert 1994. Er wordt ook een kleine ruimte voorzien voor een “phototalk”, aarzel niet om daar enkele foto’s mee te nemen om deze te bespreken. Het belooft een interessante tentoonstelling te worden waarbij je verschillende perspectieven en creatieve ideeën kan ontdekken en delen.

Zaterdag-maandag                     10u-18u                        Zaal Mozaïek

8. Beschermd Moment

Ontdek in de Broeltorens en installatie van Jantje Dewilde-Dewaele (assemblage-beelden uit oude materialen) en Lieven Neirinck (Solunar, een visuele doorgeefsluis van menselijke emoties).

Zaterdag-maandag                       10u-20u                         Broeltorens

9. St.Lucasgilde stelt tentoon

De tentoongestelde werken worden voor het eerst en eenmalig getoond in Kortrijk in een breed spectrum. Uitgevoerd in olie, acryl, pastel, mixed media, air brush, pentekenen, kantklos, aquarel & zilverkunst.

Zaterdag-maandag                      10u-18u                        Begijnhof

10. Automata Carrousel Geert Hautekiet

In de Automata Carrousel creëert Geert Hautekiet met gerecycleerd hout, oud koper en een fijn gevoel voor humor verschillende 100% mechanische vertelmachines, stuk voor stuk klein gebouwd maar groots van impact. Straffe beelden met een verhaal die ontroeren, verbazen en op de lachspieren werken. Neem plaats in een loge en draai zelf aan een hendel om alle mechaniekjes in gang te zetten en de verschillende Automata tot leven te brengen. Fascinerend en mooi om naar te kijken! Krakend en piepend in ‘slow motion’ gezet, doen deze houten pareltjes je wegdromen, glimlachen, verwonderen en genieten.

Zaterdag-maandag                        13u30-17u30                            Grote Markt

 

11. De Grote Trek - Academie Kortrijk

Op zaterdag 27 en zondag 28 mei stellen de leerlingen van Academie Kortrijk hun werken tentoon tijdens de jaarlijkse eindejaarstentoonstelling. In een konvooi van karren vol kunst nemen ze je mee op een artistieke trektocht doorheen de academie!

Zaterdag-zondag                            10u-17u                        Houtmarkt

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL